Now Reading
Endometrioza: cauze, complicații și tratament

Endometrioza: cauze, complicații și tratament

Revista Psychologies
endometrioza-cauze-complicații-și-tratament

Endometrioza este o boală dureroasă care afectează viața de zi cu zi a pacientei. Endometrioza presupune că un țesut similar cu mucoasa uterului se dezvoltă și în alte zone din abdomen sau zona pelviană. În multe dintre cazuri, endometrioza provoacă menstruații dureroase și probleme de fertilitate. Simptomele endometriozei pot fi gestionate cu tratament. În acest articol îți spunem ce este endometrioza, care sunt factorii de risc ai acesteia, complicațiile, dar și opțiunile de tratament.

Ce este endometrioza

Endometrul este reprezentat de straturile de țesut care se acumulează de-a lungul căptușelii interioare a uterului. Aceste straturi sunt eliminate la fiecare menstruație. În cazul în care femeia rămâne însărcinată, endometrul ajută la susținerea fazelor incipiente de dezvoltare ale fătului. Endometrioza este o boală care afectează cel mai adesea persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-40 de ani. Se poate dezvolta și la persoanele mai tinere, în timpul adolescenței.

În caz de endometrioză, țesutul endometrial crește pe alte organe în abdomen, pelvis sau in piept. Este un țesut sensibil hormonal și se poate inflama în timpul menstruației. Aceste zone de țesut endometrial pot provoca chisturi ovariene, leziuni, noduli, aderențe. Endometrioza se poate dezvolta la nivelul:

  • uterului;
  • trompelor uterine;
  • ovarelor;
  • vaginului;
  • peritoneului;
  • vezicii urinare;
  • rectului;
  • diafragmei.

Stadiile endometriozei

Endometrioza are 4 stadii, determinate de factori precum dimensiunea țesutului endometrial, locația acestuia, starea de sănătate a pacientei.

  • minim: apar leziuni mici sau inflamații în cavitatea pelvină.
  • ușor: implică leziuni ușoare pe ovare și la nivelul căptușelii pelvine.
  • moderat: implică leziuni profunde pe ovare și la nivelul căptușelii pelvine. Pot exista, de asemenea, mai multe leziuni.
  • sever: implică implanturi profunde la nivelul ovarelor și a mucoasei pelvine. Pot exista leziuni pe trompele uterine și intestine. Pot exista, de asemenea, chisturi pe unul sau pe ambele ovare (3).

Cauzele endometriozei

În ceea ce privește cauzele endometriozei, nu se știe ce anume cauzează această afecțiune. Ar putea fi vorba despre:

  • probleme cu fluxul menstrual: fluxul invers de lichid menstrual este o cauză probabilă a endometriozei. O parte din acest lichid poate ajunge în alte zone ale corpului, cum ar fi pelvisul.
  • factori genetici: este posibil ca afecțiunea să fie moștenită, sunt gene care favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni.
  • probleme ale sistemului imunitar: un sistem imunitar slăbit poate să nu reușească să identifice și să elimine țesutul endometrial care crește în afara uterului. Tulburările sistemului imunitar și anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente la femeile care au endometrioză.
  • hormoni: estrogenul pare să dezvolte endometrioza. Încă nu este clar dacă endometrioza este o problemă a sistemului hormonal.
  • intervenții chirurgicale: în timpul unei intervenții chirurgicale abdominale (cezariană, histerectomie) țesutul endometrial ar putea ajunge în altă zonă (2).

Factorii de risc ai endometriozei

Există câțiva factori care pot crește riscul de a dezvolta endometrioză:

  • antecedente familiale de endometrioză;
  • vârsta la care a început menstruația: persoanele care încep menstruația înainte de 11 ani prezintă un risc mai mare;
  • durata ciclului menstrual (timp mai scurt între menstruații);
  • defecte ale uterului sau trompelor uterine.

Complicațiile endometriozei

Există mai multe complicații care pot apărea în cazul endometriozei. În primul rând, persoanele cu endometrioză pot avea probleme de fertilitate (dificultatea de a obține o sarcină). Pot ajuta, în acest caz, medicamentele, intervențiile chirurgicale pentru endometrioză, tratamente de fertilitate (FIV).

Persoanele cu endometrioză pot de asemenea să aibă probleme intestinale sau ale vezicii urinare (se poate ajunge la inflamarea rinichiului).

Endometrioza poate inflama diafragma (în acest caz, pacientul poate ajunge la dificultăți respiratorii, dureri în piept).

O altă complicație a endometriozei este durerea cronică (pe termen lung).

Tratamentul endometriozei

Tratamentul endometriozei vizează ameliorarea durerii și a celorlalte simptome ale endometriozei. Dacă endometrioza este lăsată netratată, ea poate afecta activitatea zilnică. Este important de știut că endometrioza nu poate fi vindecată, dar asta nu înseamnă că simptomele nu pot fi gestionate. Opțiunile de tratament pentru endometrioză includ:

  • medicamente pentru durere: pot fi încercate medicamente pentru durere care pot fi eliberate fără rețetă.
  • terapie hormonală: o suplimentare a hormonilor poate ameliora durerea și poate opri progresia endometriozei. Terapia hormonală ajută organismul să regleze schimburile hormonale lunare care alimentează creșterea țesutului endometrial.
  • anticoncepționalele pot reduce sau chiar elimina durerea în cazurile de endometrioză mai puțin severă.
  • chirurgie conservatoare: scopul intervenției chirurgicale este acela de a elimina creșterile endometriale, fără a deteriora organele de reproducere. Laparoscopia (intervenție chirurgicală minim invazivă) este utilizată atât pentru vizualizarea cât și pentru diagnosticarea endometriozei. Este utilizată și pentru a elimina țesutul endometrial anormal.
  • histerectomie: se apelează la această măsură numai în cazul în care starea pacientei nu se ameliorează cu alte tratamente. În timpul histerectomiei, chirurgul îndepărtează uterul și colul uterin, dar și ovarele, deoarece aceste organe produc estrogen, iar estrogenul poate provoca creșterea țesutului endometrial (1)

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Endometriosis”, accesat în data de 10.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10857-endometriosis
  2. Office on Women’s Health, „Endometriosis”, accesat în data de 10.04.2023: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/endometriosis
  3. Healthline, „Endometriosis”, accesat în data de 10.04.2023: 10.04,2023:https://www.healthline.com/health/endometriosis
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top