Now Reading
Impaca-te cu corpul tau

Impaca-te cu corpul tau

Revista Psychologies

Dr. Mihaela Leventer
Obtinerea corpului perfect creeaza nefericire

De ce vor oamenii un corp mai frumos decat cel cu care i-a daruit Natura ne explica dr. Mihaela Leventer, presedinte al Societatii Romane de Medicina Estetica.

Psychologies: De ce vin oamenii la chirurgie estetica?
Dr. Mihaela Leventer: Pentru ca societatea selecteaza cu mai multa usurinta indivizi cu aspect agreabil.

Frumusetea deschide mai usor usile, cariera se pare ca se cladeste mai usor cand ai un chip placut, viata pare mai relaxata.

Se „poarta“ azi un tip de femeie-hibrid: matura si in a­ce­lasi timp infantila, cu talie fina, picioare lungi, sani fermi, dar voluminosi, fese rotun­de, fata cu nas drept si buze   la Angelina Jolie, fara riduri de expresie, cu pielea „fara imperfectiuni” si fara par pe corp. Pacientele noastre vor sa fie asemeni modelelor ireale din reviste si filme. Sunt nesigure pe propria imagine, considera ca noul look le asigura succes in relatia de cuplu si cariera. Cererile vin, in majoritate, din partea persoanelor tinere, pentru care aparenta este vitala.

Mai sunt preocupati de aspect cei care ating un varf de cariera. Solicita schim­bari si femeia-mama, sotie devota­ta indatoririlor de familie, si care se tre­zeste dintr-o data in concurenta neloaiala cu generatia lipsita de inhibitii aflata la varsta liceului. Ea descopera ca s-a neglijat, si sotul incepe sa se uite dupa altele, mai frumoase. Societatea noastra este mult mai ingaduitoare in ceea ce priveste infati­sarea barbatului („doar mai frumos decat dracul“) si mult mai exigenta fata de femei.

Cum se modifica perceptia de sine in urma operatiei?
Majoritatea pacientilor sunt multumiti. Ma gandesc la domnisoarele care de-abia asteapta sa-si etaleze bustul in ma­iouri mulate. Ma gandesc la adictia pe care o dezvolta doamnele care recurg la corectia ridurilor si, de asemenea, la fidelizarea pacientilor care trec prin tratamente neinvazive, usor de suportat, cu rezultate bune (cele pentru celulita sau vergeturi). Daca operatia are rezultatul scontat din punct de vede­re estetic, nu a fost urmata de vreun e­fect secundar sau vreo com­plicatie, recuperarea a fost rapida si mai ales ne­dureroasa, atunci ea este considerata reusita, iar pacientul este multumit si fericit. Orice detaliu care nu se incadreaza in acest scenariu poate transforma operatia intr-un cosmar.

Cum resimt oamenii exigenta corpului perfect?
Unul din pacientii mei care si-a invaluit in multe vorbe „rusinea” de a discuta despre anumite imbunatatiri estetice mi-a marturisit, scuzandu-se, ca este metrosexual, adica preocupat de aspect. Altul este narcisist si recunoaste ca se surprinde privindu-si in oglinda ba porii dilatati, ba ridurile, ba parul prea viguros pe fata. Barbatii care solicita consult estetic o fac cu o oarecare rezerva, din cauza prejudecatilor sociale dar si din cauza fricii de ac sau bisturiu. Intre discutie si fapta trece de obicei timp.

Femeile sunt mult mai impulsive, se hotarasc pe loc, isi impartasesc una alteia experienta, pe cand barbasii o trec sub tacere. Barbatul vestic apeleaza la chirurgia estetica pentru marire de pectorali, corectii faciale, sau chiar marirea penisului. La noi se recurge la cate o lipoaspiratie sau la o corectie de nas si mai nou la tratamentul cu toxina botulinica, contra ridurilor.

Au barbatii aceleasi probleme in privinta acceptarii propriului corp?
Perfectiunea promovata de pozele retusate din presa glossy sau de pe ecrane, creeaza complexe de inferioritate, nesiguranta si instabilitate emo­tionala. Ne comparam cu o imagine idea­la si ne chinuim cu tot felul de regimuri de slabire sau visam la o infatisare de model.

Pentru medicul estetician cererea de corectie minora care vine de la o persoana aproape perfecta, pune la incercare abilitatile profesionale. Este usor sa modifici silueta sau infatisarea brutal, este greu sa faci din fiecare corp un manechin. Obtinerea corpului perfect este de cele mai multe ori nerealista si creeaza multa nefericire. Femeile sunt cele mai preocupate de aspect dar totusi ceva se schimba. Cunosc multi adolescenti preocupati de silueta, de muschii obtinuti la sala cu ajutorul aparatelor dar si al suplimentelor nutritive proteice. Generatia urmatoare va fi preocupata de aspectul exterior!

In Romania a crescut numarul de operatii estetice ?
In 1995, eu am fost printre pionieri, am facut primul peeling, prima injectie cu botox, primul implant de par, printre primele lipoaspiratii. Publicul privea curios dezvoltarea acestei piete, dar cererea era minora. Specializarea medi­­cilor, cresterea experientei, a tehnologiei, impactul contactului cu lumea libera, circulatia libera a informatiei a facut ca piata interventiilor estetice din Romania sa se dezvolte rapid. Categoric numarul solicitarilor de proceduri estetice a crescut considerabil printre cele mai solicitate fiind corectia ridurilor de expresie, marirea buzelor si a sanilor.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top