Now Reading
Istoria antică a pastei de dinți și a periuțelor

Istoria antică a pastei de dinți și a periuțelor

Revista Psychologies
superkitina-rct928gibom-unsplash

V-ați întrebat vreodată cu ce obișnuiau oamenii să se spele pe dinți înainte de inventarea pastei pe care o cunoaștem și o iubim astăzi? Se pare că oamenii au folosit multe amestecuri diferite de-a lungul anilor, variind de la texturi aspre, dar eficiente, până la texturi de-a dreptul ciudate pentru vremurile de astăzi.

Ei bine, deoarece va urma o serie de articole interesante despre pasta de dinți, mi se pare „corect” să povestesc despre istoria pastei de dinți pentru început. Ca să nu mai vorbim că este interesant, desigur.

Pentru a înțelege istoria pastei de dinți, trebuie să începem din prezent pentru o secundă. Pastele de dinți de astăzi sunt destul de netede, ceea ce este foarte diferit de substanțele utilizate la început.

După cum veți vedea, însăși esența îngrijirii timpurii a dinților a fost „abraziunea” și a rămas așa pentru o lungă perioadă de timp. Și chiar dacă „abraziunea” este încă o componentă a pastelor de dinți moderne, este mult mai puțin răspândită decât era.

Cercetările sugerează că egiptenii antici au dezvoltat inițial o cremă dentară încă din 3000-5000 î.Hr. Această cremă dentară era alcătuită din cenușă pudră din copite de boi, smirnă, coji de ouă, piatră ponce și apă. Și, deși a avut un gust teribil, probabil a oferit un nivel oarecum minim de curățare a dinților.

Cu toate că pasta de dinți nu avea un gust tocmai bun, aceasta era disponibilă doar persoanelor cu un anumit statut social. Bineînțeles că pe parcurs, oamenii au încercat tot felul de metode pentru a face ca pasta de dinți să fie cât mai bună la gust. Astfel, au introdus sarea zdrobită, mentă, flori de iris și chiar piper. După cum vă puteți imagina, această formulă a provocat o mulțime de iritații și sângerări ale gingiilor.

În 1914, a fost introdusă cea mai prolifică componentă dintre toate – fluorura. Abraziunea este redusă semnificativ și în acest timp, au fost adăugate mai multe ingrediente sintetice (cum ar filaurii sulfat de sodiu, care este un agent de spumare), precum și îndulcitori. De asemenea, pasta de dinți cu fluor a devenit un standard la sfârșitul anilor 1950 și 1960. Și din anii 1980 până în prezent, au aparut tot felul de adaosuri – geluri, agenți de albire, pastă de dinți pentru dinți sensibili și așa mai departe.

În prezent s-a descoperit faptul că multe dintre substanțele din alcătuirea pastei de dinți nu sunt tocmai benefice corpului uman, unele fiind chiar toxice. Însă despre această temă vom vorbi într-un alt articol.

În ceea ce privește periuțele de dinți, majoritatea istoricilor sunt de acord că babilonienii antici și egiptenii au creat primele „periuțe de dinți” din crenguțe sfâșiate, între 3500-3000 î.Hr. Știm acest lucru deoarece vechii egipteni au păstrat meticulos obiecte în mormintele lor, inclusiv aceste „bastoane de mestecat”.

Alte surse susțin că în Asia a fost inventată prima periuță de dinți cu păr natural de porc și os sau bambus pentru mânere. Aceste periuțe de dinți au fost duse în Europa, iar acest design a fost adaptat pentru a folosi părul de cai, pe care mulți europeni l-au preferat.

William Addis a proiectat cea mai modernă periuță de dinți din Anglia în jurul anului 1780. Mânerul a fost sculptat din osul vitelor, iar porțiunea de perie a fost făcută și din părul porcilor. În 1844 a fost proiectată prima perie cu 3 rânduri.

Potrivit Bibliotecii Congresului, părul natural era încă folosit până când Dupont de Nemours a inventat nylonul. Aces element a stat la baza dezvoltarii periuței de dinți moderne în 1938. Până în anii 1950, au fost creați peri moi de nylon iar oamenii i-au preferat pentru periuțele de dinți.

Așa cum evoluția își spune cuvântul de fiecare dată, prima periuță de dinți electrică a fost fabricată în 1939 iar prima periuță de dinți electrică utilizată pe scară largă a fost inventată în SUA în 1960.

Deci, toate aceste progrese au fost benefice? În termeni generali, da. Însă multe dintre ingrediente provoacă în timp diverse reacții. Stai cu ochii pe următorul articol DentFactory pentru a afla modul în care zilnic, substanțele din pasta de dinți pătrund în corpul tău!

Pentru a afla mai multe informații despre stomatologie, vizitează pagina DentFactory accesând următorul link: https://www.dentfactory.ro/.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top