Now Reading
Legătura dintre miopie și lumina naturală a soarelui

Legătura dintre miopie și lumina naturală a soarelui

Revista Psychologies

Conform ultimelor cercetări în domeniu, bine-cunoscutul viciu de vedere, miopia, estimează o creștere alarmantă a incidenței, în special în rândul copiilor cu vârsta de până la zece ani. Specialiștii recomandă un protocol mai deosebit privind controlul  miopiei la copii, afecțiune care în perioada de creștere tinde să se accentueze. Acest protocol presupune, printre altele, și timp petrecut în aer liber, pentru ca vederea să fie expusă luminii naturale a soarelui. 

Miopia este un viciu de refracție care se manifestă în general în primii ani de școală, când copilul se concentrează pe vederea la distanță și atenția la detalii – de exemplu, privitul la tablă. 

În această perioadă de creștere, se constată un efort susținut pentru a vedea obiectele aflate la distanță. De multe ori, copilul nu comunică dificultatea de vedere la distanță, însă aceasta poate fi observată în comportamentul său: dacă mijește ochii când privește la depărtare, dacă îi lăcrimează ochii, dacă îi transpiră palmele și simte nevoia de repaus după orele de curs.

Aceste semne trebuie să conducă neapărat către o evaluare de specialitate a vederii copilului.

Controlul miopiei

Specialiștii au observat că, fiind vorba despre un defect fiziologic al ochiului, cu cât copilul crește cu atât problema se amplifică. Ceea ce înseamnă că, de la an la an, miopia se accentuează, proces care se încheie odată cu încetarea procesului de creștere. În lipsa unui control asupra miopiei, ea poate cauza complicații grave precum: glaucomul sau degenerescența maculară.

De aceea, HOYA, lider mondial în inovația dispozitivelor medicale de optică, împreună cu Universitatea Politehnică din Hong Kong au realizat un studiu al cărei rezultat aduce o soluție optimă pentru copiii diagnosticați cu miopie: o tehnologie inovatoare, ce incorporează în lentilele ochelarilor posibilitatea de a corecta vederea și de a încetini, simultan progresia miopiei. 

Lentilele inteligente poartă numele de MiYOSMART iar tehnologia care stă la baza lor este D.I.M.S. – Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare). Aceasta a reușit, în cadrul studiului, să arate o încetinire  a progresiei miopiei la 60% dintre cazuri și o stagnare a afecțiunii la 21,5% dintre participanții la studiu. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori pe: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology, în data de 29 Mai 2019.).

Lumina soarelui, prieten și adversar în lupta cu miopia

Majoritatea specialiștilor în domeniul îngrijirii vederii recomandă expunerea vederii copilului diagnosticat cu miopie la lumina naturală a soarelui. Studiile arată că două ore pe zi petrecute afară sunt benefice și absolut necesare în controlul miopiei, această rutină contribuind la încetinirea progresiei miopiei.

Explicația este că în perioada de creștere, ochiul miop trebuie să alterneze pe cât posibil vederea de aproape cu cea la distanță, iar atunci când sunt afară, copiii experimentează în mod firesc aceste două perspective. În plus, lumina naturală a soarelui reprezintă un adevărat aliat în efortul de a încetini progresia miopiei. 

Totuși, în sezonul cald, lumina atinge o intensitate care poate cauza leziuni oculare în cazul copiilor. 

În acest context, HOYA a creat lentilele de ochelari MiYOSMART pentru soare. Lentilele oferă aceleași beneficii în controlul miopiei și în corectarea vederii, dar protejând în același timp ochiul și de razele puternice ale soarelui. 

MiYOSMART Chameleon și MiYOSMART Sunbird sunt cele două opțiuni care se adresează copiilor cu miopie, care au nevoie simultan de protecție împotriva razelor sau reflexiilor solare. 

  • MiYOSMART Chameleon – lentile fotocromice care se adaptează rapid la intensitatea luminii, tranziția fiind realizată în mod automat la toate nivelurile de lumină solară. Acestea oferă copilului protecție solară completă, oricând și oriunde s-ar afla. 
  • MiYOSMART Sunbird – sunt lentile polarizate, care asigură concomitent controlul miopiei la copii, precum și redarea culorilor la fel de vibrantă ca în imaginația lor. Această versiune este utilă și copiilor cu fotofobie.

Cu ajutorul lentilelor MiYOSMART pentru soare, îngrijirea vederii copiilor este completă, copiii beneficiind de șansa de a se bucura de o vedere mai clară, pe termen lung.

Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top