Now Reading
Miopia – cum tratăm boala epocii moderne

Miopia – cum tratăm boala epocii moderne

Revista Psychologies
miopia-cum-tratăm-boala-epocii-moderne

Miopia este o afecțiune de vedere comună erei în care trăim. Ceea ce este nevoie să conștientizăm este că ea trebuie gestionată corect pentru a nu degenera și atrage complicații la nivelul vederii. Soluția vine de la lentilele inteligente, care acționează pe două rute – corectarea vederii și managementul bolii.

Miopia este o afecțiune oculară care face ca obiectele din depărtare să nu poată fi focalizate, determinând o imagine neclară a lor. De aceea, tendința copiilor miopi este de a apropia obiectele sau de a micșora (a miji) ochii pentru a distinge mai bine la distanță.

În ultimii douăzeci de ani, miopia a fost tratată simptomatic, adică doar în sensul corectării vederii cu ajutorul ochelarilor. Studiile arată totuși că această abordare nu este suficientă, ba mai mult, ea poate da naștere unor complicații grave mai târziu.

Fiziologia ochiului miopic

Miopia are la baza un defect al globului ocular, care se dezvoltă mai mult la nivel axial, adică are o formă alungită (axul antero-posterior este mai lung). Această imperfecțiune a fiziologiei ochiului determină și un viciu la nivelul mecanismului de refracție, razele de lumină schimbându-și direcția incorect, focalizând imaginea în fața retinei și nu la nivelul ei, așa cum ar trebui.

În cazul obiectelor îndepărtate, pentru ca ele să poată fi focalizate pe retină, razele de lumină trebuie să se refracte, prin cornee (partea transparentă din față a ochiului – asigurând circa 80% din refracția luminii) și prin cristalin (care realizează focalizarea finală). Pentru crearea unei imagini clare, perfecte, diametrul globului ocular trebuie să aibă lungimea potrivită iar corneea să aibă o curbură perfectă.

În cazul miopiei, alungirea globului ocular măsoară un diametru mai mare decât ar trebui. De aceea, obiectele aflate la distanță nu pot fi focalizate, ele apărând în ceață.

Cauzele miopiei

Cauzele miopiei sunt constituite de o combinație între predispoziția genetică și anumiți factori de mediu. Un studiu extins arată că la nivel european incidența miopiei este în creștere, în special la generațiile noi. La nivel global, se estimează că până în anul 2050, ar putea fi afectați de miopie până la 5 miliarde de oameni, adică jumătate din populația globală. (Statistică elaborată de autorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. în lucrarea Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, Mai 2016)

O altă asociere a creșterii incidenței este cu nivelul de educație, lucru care se explică prin mai multe ore petrecute în interior, dedicate studiului sau activităților care necesită vederea de aproape și expunerea la ecrane, în timp ce minimum două ore pe zi petrecut în aer liber, cu expunere la lumină naturală sunt benefice sănătății ochilor.

Un studiu global de genetică a miopiei, publicat de Consortium for Refractive Error and Myopia (CREAM) care validează aceeași teorie, arată că în stabilirea cauzelor miopiei sunt implicați 161 de factori genetici necunoscuți anterior, cu rol atât în dezvoltarea miopiei dar și în procesarea luminii, ducând la concluzia că insuficiența luminii soarelui reprezintă unul dintre cei mai importanți factori declanșatori ai acesteia.

Mai rar, pot interveni și alți factori patologici ce pot cauza miopie, asociați cu boli grave precum sindromul Marfan, retinopatia prematură, sindromul Ehlers-Danlos, boala lui Stargardt, sindromul Down, etc.

Efectele miopiei asupra calității vieții

Efortul constant de a vedea clar afectează calitatea vieții, devenind pe parcursul zilei extenuant pentru cei mici. Astfel, copiii pot experimenta dureri de cap, se freacă la ochi și clipesc des, lucruri care trebuie să semnalizeze părinților necesitatea unui control oftalmologic de specialitate. Cu cât este diagnosticată mai timpuriu, cu atât pot fi preîntâmpinate eventualele complicații.

Pentru că vorbim despre o imperfecțiune fiziologică, implicit defectul se va accentua odată cu dezvoltarea copilului. De aceea, foarte des miopia se agravează în perioada de creștere până la adolescență. Iată de ce este important ca semnele de oboseală a copilului în timpul activităților școlare să nu fie neglijate iar inițierea unei conduite terapeutice corecte să înceapă cât mai din timp. Aceasta presupune atât corectarea vederii cât și controlul asupra evoluției miopiei.

Soluția în acest sens este purtarea unor ochelari cu lentile inteligente, care pot asigura atât controlul miopiei cât și corecția vederii.

Ce înseamnă managementul miopiei?

Managementul miopiei înseamnă a interveni la timp pentru a opri din evoluție miopia în perioada de creștere a copilului, printr-o conduită terapeutică adecvată. Ce presupune acest lucru: diagnostic precoce, de la primele semne de dificultate a vederii la distanță și alegerea unei soluții care să asigure o vedere clară dar și un control asupra miopiei. Toate acestea pot fi asigurate prin purtarea ochelarilor cu lentile inteligente – MiYOSMART, marca HOYA.

Create în colaborare cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong, lentilele oftalmice corectoare monofocale MiYOSMART au la bază tehnologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare) proiectate astfel încât să încetinească progresia miopiei.

Rezultatele studiilor arată că lentilele MiYOSMART reușesc să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, reușind chiar să o oprească în aproximativ 21,5% din cazuri. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Cum funcționează?

Lentilele MiYOSMART sunt prevăzute cu o suprafață frontală alcătuită din sute de mici segmente, fiecare asigurând o defocalizare miopică. Practic, atunci când ochiul vede printr-o zonă de mărimea pupilei, la nivelul său se creează o zonă de defocalizare. Această tehnologie reușește să întârzie alungirea globului ocular oferind, în același timp și o vedere clară.

Două obiective esențiale ce pot fi atinse cu succes prin simpla purtare a unor lentile special create pentru stilul de viață activ al copiilor.

Promisiunea unei viziuni clare către viitor

Tehnologia lentilelor inteligente propuse de HOYA a fost posibilă prin punerea inovației în centrul procesului terapeutic și prin anticiparea nevoilor societății moderne care aspiră permanent către îmbunătățirea stării de bine. MiYOSMART anticipează prin soluția terapeutică propusă o incidență crescută cu previziuni îngrijorătoare, adaptând designul și celelalte beneficii ale lentilelor stilului de viață al copilului modern, care poate fi activ, în aer liber dar și expus ecranelor, în interior.

Lentilele MiYOSMART create de HOYA susțin promisiunea inovației în domeniul optometriei, asigurând o soluție eficientă pentru controlul și stoparea progresiei miopiei și oferindu-le copiilor o vedere clară la început de drum.

Mai multe despre HOYA Lens România.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top