Now Reading
Pericolul undelor

Pericolul undelor

Revista Psychologies

La birou, acasa, in timpul somnului, chiar si la tara, in aer liber, undele electromagnetice sunt peste tot, inevitabile, parte din cotidian.

Caloriferul electric, masina de spalat rufe, telefonul mobil, televizorul, liniile de inalta tensiune, toate acestea emit campuri magnetice sau electrice mai mult sau mai putin puternice.

Inca nu stim foarte bine sa explicam fenomenul, dar persoanele expuse undelor electromagnetice se plang de numeroase stari de disconfort, migrene, oboseala cronica, insomnie…

Intrebarile vizeaza mai ales leziunile celulare pe care le-ar putea antrena acest tip de expunere pe termen lung.

Este dificil sa ne sustragem influentei undelor electromagnetice, poate doar izolandu-ne pe o insula pustie, undeva in ocean.

Acestea fiind spuse, putem trai senin, luand anumite precautii simple, fara a ne fi teama pentru sanatatea noastra.

Impreuna cu jurnalistul Jean-Pierre Lentin, autorul unei anchete documentate despre influenta pozitiva si negativa a undelor, iti prezentam mai multe locuri din mediul ambiant electromagnetic cotidian.

ACASA



In bucatarie

Masina de spalat, televizorul, becurile fos-forescente, caloriferele etc.: campurile electrice ne inconjoara. „Nu exista niciun risc daca respectam distanta de un metru fata de aparatul in functiune – de televizor, de exemplu – sau daca le folosim doar punctual“, ne asigura Jean-Pierre Lentin.

Plitele de gatit cu inductie genereaza campuri magnetice puternice si e destul de dificil sa stam la un metru de ele atunci cand gatim!

De aceea, sunt de preferat plitele din vitroceramica, care nu sunt atat de nocive. Nici cuptoarele cu microunde nu reprezinta un pericol, cu conditia sa fie etanse.

Etanseitatea se poate verifica foarte usor, recurgand la o experienta simpla: in timpul functionarii aparatului, pune in fata usii cuptorului o folie de aluminiu.

Daca nu se aude niciun sfarait si nu apare nicio scanteie, atunci etanseitatea este buna.


In camera

Problema se pune serios cand vorbim despre paturile incalzite, care genereaza campuri electromagnetice asupra intregului corp.

Incalzirea electrica prin pardoseala nu este, nici ea, lipsita de pericol.

Campurile care actioneaza pana la un metru deasupra solului ne determina sa dormim pe un strat de unde! Solutia? Ridica picioarele patului.

Daca suferi de insomnie sau de migrene, renunta la ceasul desteptator de pe noptiera.

In cazul in care simptomele au disparut, atunci este important de stiut ca respectivul ceas degaja importante campuri electrice sau electromagnetice si trebuie sa il arunci.



In fata ecranului

Pasionatii de jocuri video sau cei ce lucreaza in fata unui calculator trebuie sa pastreze o distanta de un metru intre cap si ecran.

Ar trebui, de asemenea, sa prefere ecranele cu plasma sau cu cristale lichide, care sunt mult mai putin nocive decat tuburile catodice. Precautia trebuie aplicata peste tot.

Undele nu se opresc in perete si, prin urmare, trebuie sa ai grija ca patul sa nu fie asezat in partea opusa raftului pe care este asezat televizorul.


Sa schimbam totul?

O solutie radicala o reprezinta schimbarea retelei electrice din casa – curent continuu.

Dar este o solutie foarte costisitoare, pentru ca trebuie modificata sursa curentului furnizat, apoi adaptat fiecare aparat in parte.

Dar adesea este suficient sa verifici impamantarea si validitatea circuitului electric.

De tinut minte ca un camp electromagnetic nu trebuie sa depaseasca 4 mG.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top