Now Reading
Sănătatea sexuală: 5 mituri despre relații sexuale și sarcină

Sănătatea sexuală: 5 mituri despre relații sexuale și sarcină

Revista Psychologies
sănătatea-sexuală-5-mituri-despre-relații-sexuale-și-sarcină

Discuțiile despre sex sunt considerate subiecte controversate, tabu, deoarece majoritatea oamenilor încă se simt incomod să vorbească despre astfel de chestiuni personale.

Să faci sex nu este ceva neobișnuit. Omenirea a supraviețuit tocmai pentru că populația s-a  reprodus de secole, însă, adevărul este că majoritatea oamenilor nu cunosc nici măcar astăzi elementele fundamentale ale sănătății sexuale. Medicii specialiști pledează pentru includerea educației sexuale în școli sau, cel puțin, pentru eliminarea stigmatizării asociate discuțiilor despre relațiile personale intime.

Realitatea este tristă, în special pentru România anului 2022: țara se află pe locul al doilea în ceea ce privește rata de naștere în rândul mamelor adolescente. Curricula școlară prevede existența opționalului de Educație pentru sănătate și a orelor de biologie și dirigenție care să atingă acest subiect intim despre reproducere și protecție, dar orele fie nu se susțin în școli, fie nu sunt structurate în așa fel încât informația corectă să ajungă la elevi. Nici reacția societății nu este una tocmai pozitivă, întrucât cei mai mulți părinți se tem de influența prea mare și efectele negative pe care orele de educație sexuală le-ar putea avea asupra copiilor.

Miturile se transmit cu repeziciune și dăinuie pentru generații, fiind răspândite de bunici și părinți generațiilor mai tinere. Chiar dacă secolul XXI este caracterizat de abundența și accesibilitatea la informație, vorbele din popor încă reprezintă un mare procentaj din cunoștințele populației. Dacă îți dorești să poți face diferența dintre mit și adevăr, iată câteva superstiții și credințe cunoscute în rândul comunităților, care pot avea efecte nefaste asupra populației:

Nu vei rămâne însărcinată dacă faci sex pentru prima dată

Mulți adolescenți și adulți tineri trăiesc cu impresia că, dacă faci sex pentru prima dată, șansele ca actul sexual să se încheie cu o sarcină sunt aproape inexistente. Adevărul este că orice act sexual penetrativ, protejat sau nu, implică posibilitatea unei sarcini. Singura metodă de contracepție cu eficiență 100% este doar abstinența. Dacă îți dorești să elimini șansele apariției unei sarcini nedorite sau să te protejezi de bolile cu transmitere sexuală, atunci află că poți folosi prezervative, care acționează ca o barieră pentru a împiedica pătrunderea spermei în canalul vaginal.

Coitus interruptus și metoda calendarului sunt suficiente pentru a preveni o sarcină

Retragerea penisului înainte de ejaculare (coitus interruptus) sau metoda calendarului nu sunt considerate metode de prevenție a sarcinilor. Preejacularea este un fluid care conține spermatozoizi și care se scurge din penis înainte ca bărbatul să ejaculeze. Metoda calendarului se referă la întreținerea actelor sexuale neprotejate în perioadele de fertilitate scăzută din timpul ciclului menstrual al femeii, însă nu este o practică sigură, întrucât ești în continuare expus la bolile cu transmitere sexuală. Riscurile de a dezvolta o sarcină sunt de până la 13%, având în vedere că este nevoie de un singur spermatozoid pentru a fertiliza ovulul.

Trebuie să iei pastila de a doua zi de fiecare dată când faci sex

Contracepția de urgență, pastila de a doua zi, planul B. Numele diferă, însă, cu siguranță nu îți este necunoscută pilula magică care te-ar putea scăpa de o eventuală sarcină-surpriză. Eficiența acesteia este de până la 95% și o poți folosi (sau partenera ta poate) până la 5 zile de la actul sexual neprotejat. Pastila de a doua zi conține substanțe care opresc fecundarea ovulului și eliberează hormoni care să regleze acest proces. Însă, este important de reținut că aceasta nu este o metodă contraceptivă, ci o soluție rapidă pentru a opri din evoluție sarcinile nedorite. Efectele pe care le poate avea la nivel emoțional și fizic pot varia și printre acestea se numără greața, amețelile și întârzierea ciclului menstrual.

Nu uita că pilula de a doua zi nu provoacă un avort, așa că nu este indicat să o folosești dacă bănuiești că s-a format deja sarcina. În acest caz, este necesar să faci un test de sarcina și să consulți un medic ginecolog.

Nu poți face sex în timpul sarcinii pentru că doare/ rănești fetusul/ nu vei avea apetit sexual

Când ești însărcinată, sexul nu ar trebui să iasă din discuție. Atât timp cât ambii parteneri se simt confortabil, există o multitudine de poziții care să aducă plăcere și confort. Deoarece organele de reproducere sunt sensibilizate, sexul poate deveni chiar mai plăcut decât înainte de sarcină.

Dacă îți faci griji că bebelușul nenăscut poate fi rănit sau că va „ști” ce faci, atunci fii ușurat să afli că acesta nu poate fi vătămat ușor: este protejat de sacul amniotic și de colul uterin, care este bine „închis”.

Mușchii vaginului vor rămâne slăbiți după naștere

Nașterea unui copil este un moment magic în viața multor femei, iar schimbările fizice prin care acestea trec pentru a aduce pe lume o nouă viață sunt printre cele mai surprinzătoare fenomene ale naturii. Mușchii vaginali trec printr-un stres însemnat, ceea ce va duce, inevitabil, la lărgirea canalului. Însă, acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, întrucât una dintre proprietățile spectaculoase ale vaginului este că este foarte elastic, putând să se mărească și micșoreze. După naștere, vaginul va reveni, treptat, la dimensiunea inițială. Dacă există, totuși, îngrijorări în legătură cu elasticitatea, trebuie să știi că efectuarea exercițiilor Kegel pentru mușchii pelvisului are o serie de beneficii.

Cea mai eficientă strategie de combatere a miturilor este de a le infirma prin cercetare științifică și de a încuraja educația pentru sănătate atât pentru copii, cât și pentru adulți.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top