Now Reading
Take a brake!

Take a brake!

Revista Psychologies

poluare, depoluare, detoxifiere


Alimentatia moderna, poluarea, medicamentele, tutunul… Toate sunt surse de intoxicare a organismului. Pentru a lupta impotriva acestor otravuri, corpul apeleaza la rezervele sale de energie si astfel se epuizeaza. Asa se explica scaderea vitalitatii. E timpul sa iei masuri.

In urma unor analize de sange efectuate de un numar de deputati europeni, la initiativa asociatiei WWFN (World Wide Fund for Nature) in anul 2004, s-au descoperit vreo suta de produse toxice (policlorobifenil, pesticide, ftalati) dintre care unele sunt interzise de mai multi ani. Alte teste mai recente ale WWFN au demonstrat ca aceste produse se transmit de la mama la fat, in timpul sarcinii, prin intermediul cordonului ombilical.

Intrebarea care se pune acum este nu daca suntem intoxicati, ci cat de intoxicati suntem si cum am putea sa remediem acest lucru. In fiecare an introducem in organism, prin intermediul alimentelor, un kilogram si jumatate de produse chimice. Si asta, fara sa punem la socoteala tutunul, medicamentele si poluarea atmosferica! Rezultatul este ca organismul isi cheltuieste 50% din energie ca sa se depolueze. Iar acest proces duce la o scadere a vitalitatii. Aceste agresiuni genereaza radicali liberi, care favorizeaza imbatranirea prematura a organismului.

Ce e de facut? Asa cum iti mentii igiena exterioara, facand dus zilnic, spalandu-ti parul cu sampon sau dintii, tot asa trebuie sa-ti mentii si interiorul curat. Urmeaza o cura de dezintoxicare care, chiar daca nu este o solutie miraculoasa, permite totusi resorbirea surplusului de deseuri. Pentru asta, adopta, inainte de orice, un nou stil de viata: integreaza in viata cotidiana actiuni de ingrijire pentru purificarea pielii, alege hrana pe care organismul o asimileaza usor, fa exercitii pentru detoxifierea corpului sau practica diferite ritualuri care imbina eficienta cu senzualita­tea.

Primavara si toamna sunt anotimpurile ide­ale pentru a urma o cura de detoxifiere. In me­dicina chinezeasca, primavara este anotimpul in care ficatul se afla in forma maxima, iar capacitatea de drenaj este la apogeu. Toamna, duoul splina-pancreas (care asigura purificarea sangelui si echilibrul glicemiei) si tandemul intestin gros – plamani (tranzitul si oxigenarea) lucreaza din plin. La sfarsitul iernii, in cursul careia organismul face provizii de lipide si glucide, este necesara o „curatenie“ generala.

Primavara, soarele stimuleaza toate functiile fiziologice si psihosomatice. Este momentul ideal sa profiti de aceasta energie in crestere pentru a te lansa intr-un adevarat program de detoxifiere. Dar, pentru inceput, fa-ti un test de evaluare a gradului de intoxicare pentru a afla ce pasi trebuie sa urmezi…

Cum poti sti daca ai nevoie de o cura de detoxifiere? Simplu, citeste lista de simptome de mai jos si daca observi ca suferi de unul sau multe dintre acestea, atunci ai nevoie urgent sa-ti cureti organismul: dureri de cap, indigestie, stari de iritabilitate, dispozitie schimbatoare, constipatie cronica, colon iritabil (CI), abdomen proeminent, senzatie necontrolata de foame, probleme ale pielii, eruptii, gust de metal in gura, hemoroizi, infectie cu candida, oboseala frecventa si astenie, balonare, gaze si meteorism, alergii alimentare, gust neplacut in gura, scaun urat mirositor, paraziti, raceala frecventa.

Perioada Postului este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Daca nu rezisti atatea sapta­mani, incerca minim 7-20 de zile. Adopta un regim alimentar compus din multe fructe, legume crude, sub forma de salata asezonata si doi – trei litri de lichide zilnic. Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde, si zaharul – cu mierea. Exclude carnea, mezelurile, prajelile, alimentele conservate si pe cele care contin E-uri, dulciurile, painea si produsele de patiserie din faina alba, zaharul rafinat, cafeaua, alcoolul, toate bauturile, mai putin ceaiul si apa plata

Analizeaza-ti parul

Cum afli daca organismul tau contine metale grele sau minerale in exces?
Trimitand la analiza fire de par. Dupa ce vei face asa-numita analiza minerala tisulara, vei primi un raport cu nivelul exact al produselor toxice din organismul tau si iti va fi indicat si un tratament.

Centrul medical „Dr. Tiron”
str. Stirbei Voda, nr. 94, sect. 1, Bucuresti,
tel. 021 313 50 93; 0722 509 810.

Hrana pentru viata,  Dr. Daniel Menrath, Editura Benefica

de citit:
Hrana pentru viata
de Dr. Daniel Menrath
Editura Benefica, 2008

 

Adaptare de Luana Danet
Foto: Guliver/Taxi, Digital Vision

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top