Now Reading
Spune-mi ce decizii iei, ca sa iti spun cine esti

Spune-mi ce decizii iei, ca sa iti spun cine esti

Revista Psychologies

Atunci cand ne gandim la modul in care luam o decizie, putem sa afirmam cu incredere ca oamenii sunt foarte diferiti. Unii amana momentul cat mai mult posibil, altii sunt increzatori si se bazeaza pe instinct, iar altii pot fi mai putin siguri si pot cauta un precedent pentru a beneficia de experienta altora.

Unele persoane examineaza problema din mai multe unghiuri, acorda mai mult timp cercetarii posibilitatilor existente, analizeaza alternativele pe care le au si isi concentreaza atentia asupra solutiei care pare cea mai logica.

Alteori, intuitia este cea care decide. Ceea ce simtim fata de o anumita situatie dicteaza comportamentul nostru. Un mod de a lua o decizie este “aruncarea” in mijlocul problemei.

Ajunsi acolo, ne lasam ghidati de instinct si nevoi si alegem cea mai buna solutie pentru toti cei din jurul nostru. O alta posibilitate ar fi de a privi inapoi spre evenimentele anterioare, spre experienta pe care am avut-o si sa alegem o solutie care pare sa fi functionat intr-o alta situatie.

Exista riscul ca, analizand indelung posibilitatile, sa ne pierdem in detalii si sa “nu mai vedem padurea din cauza copacilor”. Pe de alta parte, se poate sa luam o decizie pripita, fara sa cantarim corect sau suficient lucrurile.

Am putea spune ca exista atatea stiluri decizionale, cate persoane sunt pe pamant. Totusi, nu e chiar asa… Modurile in care luam o decizie incep sa se asemene la un moment dat. Astfel, se contureaza patru stiluri decizionale.

 

Secvential

Cei care iau decizii in acest mod au nevoie de foarte multe informatii specifice, de cat mai multe detalii si de dovezi care sa ateste faptul ca procedurile alese functioneaza asa cum isi doresc ei. De asemenea, nu le-ar strica niste pasi pe care, urmandu-i, sa poata duce sarcina la bun sfarsit.

Pentru a fi mai usor de recunoscut, am selectat cateva intrebari pe care o persoana cu acest stil decizional si le-ar pune:

▪ Ce pasi trebuie sa urmez?

▪ Cine a mai facut asta inaintea mea?

▪ Cum stiu daca am procedat corect?

▪ Ce urmeaza sa fac?

▪ Cum ar trebui sa arate rezultatul final?

 

Logic

Aceste persoane isi doresc sa cunoasca motivele si sa poata intelege clar rezultatele diferitelor optiuni pe care le au la dispozitie. Ei tin sa puna in balanta alternativele, sa exercite o judecata “la rece”, critica, pentru a nu lua decizii subiective. Deoarece, evident, nu exista certitudinea unei alegeri optime, se straduiesc sa ia cele mai bune decizii din randul optiunilor disponibile.

Intrebarile care ii reprezinta sunt:

▪ Am analizat toate posibilitatile?

▪ Am definit corect problema?

▪ Am destule dovezi?

▪ Pot spune ca alegerea mea se bazeaza pe analiza critica a tuturor datelor?

 

Global

Cei care sunt reprezentati de acest tip decizional isi doresc sa exploreze toate posibilitatile pe care le au la dispozitie (existente sau imaginate). Nu doar ca au nevoie de lucruri si actiuni specifice, vor sa simta ca decizia lor se potriveste in totalitate.

Perspectiva lor asupra problemei este atat extinsa, cat si incluziva. Adesea simt nevoia sa fie mai creative, iar deciziile lor tind sa fie mai cuprinzatoare, mai concentrate pe ceea ce este bine pentru toata lumea. Ei cred mult intr-o exprimare artistica.

O astfel de persoana se va intreba:

▪ Nu exista o modalitate mai buna?

▪ Am luat in calcul toate posibilitatile?

▪ Cum putem vizualiza acest lucru?

▪ Cum putem rezolva aceasta problema intr-un mod creativ?

 

Cooperant

Pentru a lua o decizie, cei care au acest stil au nevoie de foarte multi factori specifici, de o descriere precisa a problemei, precum si de schimbul de informatii cu alte persoane. Ei isi doresc sa exploreze atat propriile sentimente, cat si cele ale celorlalte persoane pentru a solutiona problema cu care se confrunta.

Vor cauta mereu un mod prin care sa exprime valorile si credintele lor si ale celor din jur. Ei vad procesul de luare a deciziilor ca fiind unul colegial, sensibil la nevoile individuale si considera ca cele mai bune solutii se gasesc atunci cand mediul este relaxat si prietenos. Au nevoie sa se asigure ca fiecare punct de vedere este exprimat si auzit si vor cauta mereu un consens.

Intrebarile lor sunt adesea:

▪ Ce simt referitor la ceea ce fac?

▪ Detin toate informatiile?

▪ Cum se leaga acest proces de experienta mea anterioara?

▪ Este aceasta o decizie buna pentru mine si pentru ceilalti?

 

De Alina Ungureanu- People Challenger, humans – PEOPLE ACADEMY

+40745 585 538

[email protected]

www.humans.ro

 

Foto: Young woman thinking dreaming

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top