Now Reading
RomaniaActive pledează pentru importanța crucială a menținerii cotei actuale de TVA pentru industria Sănătate, Wellness și Fitness

RomaniaActive pledează pentru importanța crucială a menținerii cotei actuale de TVA pentru industria Sănătate, Wellness și Fitness

Revista Psychologies

București, 18 august 2023: Asociația Română a Industriei Sportului și Fitnessului, RomaniaActive, își exprimă dezacordul și îngrijorarea cu privire la adoptarea unei cote mai mari de T VA, care ar duce la destabilizarea operatorilor economici din Industria Sănătății și Fitnessului. Această declarație vine în contextul discuțiilor privind modificările propuse la Codul Fiscal, ale căror rezultate preliminare au fost dezvăluite în domeniul public.

Activitatea fizică, sportul, industria de sănătate și fitness joacă un rol crucial în promovarea sănătății, iar din această perspectivă, impactul direct al majorării TVA-ului asupra companiilor care operează în sport, sănătate și fitness nu poate fi ignorat.

Pe măsură ce serviciile de sănătate și fitness devin mai scumpe din cauza TVA-ului mai mare, mai puțini oameni vor fi motivați să practice activități fizice regulate. Acest lucru va duce inevitabil la o societate mai puțin sănătoasă și la creșterea cheltuielilor în sistemul public de sănătate.

Impactul majorării TVA-ului, cu orice procent mai mare decât cota actuală, va avea consecințe negative atât asupra populației, cât și asupra industriei de sport, sănătate & fitness și a întregii economii românești, având în vedere următoarele argumente:

1. Încălcarea dreptului la sănătate

Conform Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dreptul la sănătate este garantat. Creșterea TVA-ului în industria sportului și fitness ar putea afecta acest drept fundamental prin descurajarea cetățenilor de a participa la activități fizice regulate benefice sănătății și prin limitarea accesibilității la aceste servicii.

2. Impact negativ asupra economiei

Industria sportului, sănătății și fitness aduce contribuții semnificative la economie prin generarea de venituri fiscale, crearea de locuri de muncă și stimularea consumului în sectoarele conexe. O creștere a TVA-ului va afecta aceste aspecte pozitive și va duce la incapacitatea de a dezvolta această industrie emergentă, care s-a confruntat în trecut cu dificultăți economice, precum suspendarea activităților pe perioada stării de urgență și alertă.

3. Reducerea contribuțiilor sociale

Pe lângă TVA, industria sportului, sănătății și fitness contribuie la veniturile bugetului asigurărilor sociale prin contribuțiile sociale plătite de angajați și angajatori. O scădere a activității în această industrie va duce la scăderea acestor contribuții esențiale la sistemul de asigurări sociale.

4. Riscul de a avea mai puțini investitori atât interni, cât și internaționali

Anul acesta a fost un an puternic care a atras pentru prima dată mai mulți investitori internaționali și autohtoni să se concentreze pe România.

STUDIUL EFECTUAT ÎN 2022 PRIVIND IMPACTUL MĂSURILOR PROPUSE PENTRU ÎMBUNĂTĂȚAREA SĂNĂTĂȚII ÎN ROMÂNIA DEZVĂLUIE CONSECINȚELE INVESTIȚIILOR OPTIME ÎN INDUSTRIA SPORTULUI & FITNESS!

Studiul prezintă impactul pozitiv pe termen scurt, mediu și lung al a două măsuri, dintre care una a fost deja implementată în România din februarie 2023, iar rezultatele sale vor fi vizibile:

– Deductibilitatea fiscală anuală a cheltuielilor angajatorilor pentru abonamentele de fitness acordate angajaților acestora, până la o sumă maximă echivalentă în lei a 400 Euro/an, după modelul asigurării voluntare de sănătate;

– Sprijinirea industriei de sănătate și fitness din România prin inițierea unei scheme de granturi/ajutoare de stat pentru redresarea economică și reducerea pierderilor financiare pentru agenții economici din această industrie cauzate în perioada pandemiei de Covid-19.

Măsura deductibilității abonamentelor de sănătate și fitness ar putea genera o creștere a veniturilor bugetului de stat din impozitul pe profit generat de piața de sănătate și fitness din România și piețele sale adiacente, în valoare de aproximativ 258 milioane EUR în următorii 10 ani! Pentru aceeași perioadă s-ar putea genera o creștere a veniturilor bugetului de stat din încasările de TVA de 53 milioane EUR!

REZULTATELE POZITIVE PE CARE LE-A ARĂTAT STUDIUL DE MAI SUS AR FI ANULATE DE CREȘTEREA TVA-ULUI ȘI AR AVEA EFECTE NEGATIVE ASUPRA INDUSTRIEI DE SPORT ȘI FITNESS

În plus, o creștere a cotei TVA ar avea un efect negativ asupra capacității operaționale a companiilor din acest domeniu, atât întreprinderi mici și mijlocii, cât și companii mari, care s-ar confrunta cu dificultăți și mai grave în desfășurarea activităților lor curente (inclusiv sistarea definitivă a activităților pentru unii operatori). Aceste consecințe negative vor avea un efect de lanț și vor influența indirect scăderea veniturilor bugetului de stat, concomitent cu creșterea ratei șomajului în România.

Îndemnăm autoritățile să ia în considerare toate aceste argumente extrem de importante înainte de a lua o decizie privind modificarea cotei TVA pentru industria sportului, sănătății și fitness-ului. Suntem deschiși la dialog și suntem dispuși să contribuim cu soluții constructive care să asigure funcționarea durabilă a industriei noastre și să încurajăm cetățenii să mențină un stil de viață sănătos.

O națiune sănătoasă și activă înseamnă o economie sănătoasă! Rolul esențial al exercițiului fizic regulat în prevenirea și tratarea celor mai frecvente afecțiuni cronice este recunoscut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății. Menținerea cotelor actuale de TVA oferă industriei de sport & fitness, o industrie vitală pentru sănătatea românilor, oportunitatea de a se dezvolta și de a avea un impact pozitiv din ce în ce mai puternic asupra populației și economiei românești.

Despre RomaniaActive

ASOCIAȚIA ANGAJATORULUI ACTIV ROMÂNIA, organizație patronală înregistrată care funcționează în conformitate cu prevederile Legii 62/2011 privind dialogul social, cu membri fondatori World Class România – Kent Orrgren, StayFit – Alexandru Lascar, Viva Sports Club – Dan Tănase, SmartFit – Cosmin Sorban, Stejarii Country Club – Daniel Antor, 4 Moving – Cristian Deaconu, Elite Gym – Bogdan Sibinovici, Lotus Sport – Dana Boros, Habit 30 Fitness – Radu Cotofana, reprezentat de domnul Kent Orrgren, în calitate de Președinte al Patronatului Asociația, este o Organizație Patronală autonomă, fără caracter politic, bazată pe principiul liberei asocieri, ca persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, înființată în scopul apărării și promovării drepturilor și intereselor comune ale membrilor săi, prevăzute de prevederile legale în vigoare, de pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte, precum și de propriul act constitutiv, independent de autoritățile publice, partidele politice și sindicatele.

Principiile care guvernează relațiile dintre membrii Patronatului și pe care se bazează interesele comune sunt următoarele: solidaritatea, transparența, democrația și promovarea interesului economic.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top