Now Reading
Sfaturi și ecrane recomandate pentru protejarea vederii când lucrezi foarte mult la computer

Sfaturi și ecrane recomandate pentru protejarea vederii când lucrezi foarte mult la computer

Revista Psychologies
sfaturi-și-ecrane-recomandate-pentru-protejarea-vederii-când-lucrezi-foarte-mult-la-computer

Dacă petreci nenumărate ore în fața ecranului unui computer obișnuit, cu clasicul său ecran LCD, cantitatea de lumină albastră nocivă pe care o emite un LCD poate ajunge ca, în timp, să provoace multiple afecțiuni ale ochilor. Dar tehnologia OLED cu care sunt echipate ecranele laptopurilor recente de la ASUS te ajută să îți protejezi ochii de efectele nocive ale luminii albastre, iar pe retina ta va ajunge o cantitate de lumină albastră diminuată cu până la 70 de procente.

Este o veste extrem de bună, mai ales că studiile au arătat că lungimile de undă ale luminii albastre cuprinse între 415-460 nm pot afecta negativ ochii umani. Ecranele de laptop ASUS OLED sunt certificate de laboratoarele TÜV Rheinland pentru emisii reduse de lumină albastră și imagini fără pâlpâiri, așa că vei avea o experiență de vizionare pe cât de plăcută, pe atât de sănătoasă.

Medicul specialist ne recomandă

Am contactat un medic oftalmolog în legătură cu impactul pe care lumina albastră îl are asupra sănătății ochilor. Dr. Marius Șuță, medic specialist în oftalmologie și asistent universitar al UMF Timișoara, a răspuns cu amabilitate solicitării și a explicat în detaliu nu doar ce efecte are lumina albastră nocivă, ci și cum putem atenua sau evita aceste efecte.

Potrivit Dr. Șuță, „cel mai important este să vedem dacă folosim măsuri de protecție, ochelari de protecție pentru lumină albastră, dar și ecrane performante, care ne pot ajuta în salvarea vederii noastre după expunerea prelungită”. Medicul ne-a explicat că „persoanele care au anumite probleme, antecedente personale sau antecedente heredocolaterale de prezbiopie, astigmatism, hipermetropie sau miopie, deci vicii de refracție și tulburări de focalizare, vor fi și mai mult afectate de expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor”. Principala metodă care ne stă la dispoziție este limitarea timpului de expunere la diversele ecrane și purtarea unor elemente de protecție adecvate ori de câte ori avem ocazia.

Dr. Șuță este perfect conștient că, în cazul adulților, limitarea orelor de expunere este destul de dificilă sau chiar imposibilă în anumite cazuri, întrucât unele persoane, prin natura muncii lor de birou, trebuie să stea de la cinci până la opt ore în fața monitorului. Și pentru aceste persoane există opțiuni, ne-a precizat medicul, sugerând ca ele să ia mai multe pauze de relaxare, cel puțin una la fiecare oră, de câte cinci-zece minute, în care să se plimbe într-un mediu cu aer curat și să își închidă ochii, chiar și numai pentru câteva minute, ca metodă de relaxare.

Paza bună…

Medicul oftalmolog ne-a explicat că nocivitatea luminii albastre rezultă din faptul că aceasta „este cea mai scurtă din tot spectrul vizibil și conduce cea mai mare cantitate de energie din lumină”. Astfel, suprasaturarea cu lumină albastră va da tulburări ale retinei în cadrul degenerescenței maculare legată de vârstă. Tulburările ritmului circadian, adică tulburările somnului, apar pentru că secreția de melatonină este inhibată de lumina albastră care ajunge la retină, cei expuși riscând nu doar tulburări de somn, ci și alte patologii asociate. Oboseala și un ochi uscat mai trebuie luate în considerare, pentru că expunerea prelungită fără protecție va da și aceste simptome.

Folosește tehnologia corectă

„Toată lumea ar trebui să folosească niște ochelari cu filtre de protecție pentru lumina albastră, iar cei care au posibilitatea ar trebui să utilizeze ecrane performante de laptopuri, nu cele uzuale LCD, ci cu un oarecare filtru pentru lumina albastră”, este de părere dr. Șuță.

Dr. Șuță, el însuși utilizator de așa ceva, recomandă un ecran de tip OLED de ultimă generație. „În prezent folosesc un laptop ASUS Zenbook Pro Duo 15 OLED care pentru mine a fost o alegere simplă, deoarece nu prezintă doar un singur ecran, ci două”.

Primul ecran, un OLED tactil cu rezoluție 4K, este folosit de medic pentru rularea aplicațiilor, având un contrast excelent și culori naturale. Dar ecranul secundar tactil este la fel de util ca și primul, ajutându-l și în activitatea sa didactică, la Universitate. „Cel mai mult mă ajută când îl folosesc în PowerPoint. Deschid o fereastră PowerPoint principală pe ecranul mare, iar pe ecranul secundar sursele, fie că ele sunt niște grafice, fie că ele sunt niște desene sau poze din oftalmologie, pe care le pregătesc pentru studenți” , explică dr. Șuță. El mai folosește ecranul secundar pentru chat, pentru că în perioada pandemică activitatea s-a derulat foarte mult online.

„Confortul vizual, având un panou OLED la ecranul principal, este net superior oricărui alt laptop. Ecranul OLED face diferența față de alte laptopuri. Și îl recomand tuturor”, a conchis medicul oftalmolog.

ASUS a implementat ecranele OLED pe majoritatea gamelor de laptopuri, prin urmare e mult mai simplu acum să alegi cu notebook cu ecran performant, adecvat cerințelor tale și bugetului tău.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top