Now Reading
Smartwatch Fitbit – sănătate și bucurie la înde…mână

Smartwatch Fitbit – sănătate și bucurie la înde…mână

gabriela-moldovan
smartwatch-fitbit-sănătate-și-bucurie-la-îndemână

Iubesc accesoriile, în special brățările. Îmi place să vorbesc la telefon, să primesc să trimit mesaje, să citesc presa online, să fac poze și, în acelați timp, pe cât posibil, să fac alte lucruri practice. Când spun lucruri practice mă refer la o gamă supervariată de chestii, cum ar fi gătitul, alergatul, mersul în parc cu copiii, răspunzându-le la vreo 30 de întrebări pe secundă, mers la magazin după pâine și multe altele, ați înțeles ideea.

Da, am o viață destul de activă, sunt de multe ori implicată în două sau trei proiecte simultan, am o familie de care mă îngrijesc, un job, doi părinți destul de în vârstă și care au nevoie de mine din ce în ce mai des, dar mă am și pe mine. Iar ca să mă am pe mine în formă, e nevoie să mă îngrijesc. E nevoie să fiu bine pentru a putea să ofer celor din jurul meu din binele meu. Iar resursele unui om nu sunt nelimitate, mai ales că trăim vieți stresante, încărcate, pe fugă, respirând un aer din ce în ce mai poluat și consumând produse din ce în ce mai departe de a fi naturale.

Ținând cont de toate cele de mai sus, îmi doresc să vă împărtășesc experiența mea vouă, oamenilor care cu siguranță îmi semănați mult ca stil de viață, pentru a vă oferi o sugestie care la mine a fost și este de mare ajutor: achiziția unui ceas inteligent, un Smartwatch Fitbit!

Deși mare fană de brățări, vă spun sincer că acest ceas l-am comandat (cândva prin primăvară, la preț bun fiind într-o promoție) pentru deșteptăciune, chiar dacă el e chiar foarte drăguț și se așează de minune pe mână.

Încep cu funcția de monitorizare a parametrilor de sănătate pentru că aș dori să îi acord o atenție sporită. Pentru că starea de bine și sănătatea sunt strâns legate una de alta, factorii determinanți ai stării de sănătate fiind influențați, într-o mai mică sau mare măsură, tocmai, de componentele stării de bine. Calitatea vieții, alegerile de zi cu zi, stilul de viață, își pun amprenta asupra stării de sănătate. Cu un stil de viață echilibrat, putem ține sub control sau chiar evita complicațiile asociate multor boli, mai ales metabolice, cum ar fi, de exemplu, diabetul, că tot este considerată „boala secolului”. Cu complicații severe, care pot duce la orbire, insuficiență renală, atac de cord, accident vascular cerebral și amputarea membrelor inferioare, diabetul este o boală gravă și din ce în ce mai răspândită pe tot globul. Organizația Mondială a Sănătății a raportat că numărul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014 și, în 2019, se estimează că 1,5 milioane de decese au fost cauzate direct de diabet.

Cauza principală stă tocmai în stilul de viață sedentar, lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă și odihna precară. Și, adesea, un management deficitar al acestei afecțiuni duce la rezultate medicale slabe și la creșterea riscului pentru complicații. Adoptarea unui stil de viață bazat pe echilibru și acordarea unei atenții sporite nutriției și sportului și, totodată, monitorizarea atentă a parametrilor de sănătate sunt elemente cheie, care pot reda starea de bine, ținând sub control această afecțiune.

fitbit-charge-5-trackerul-care-redefinește-rezistența-și-puterea-disponibil-în-românia

Ținând cont de toate cele de mai sus, am găsit foarte potrivit acest punct de vedere al dl. dr. Mircea Purcaru, Diabetolog și Nutriționist, co-fondator MedProLife:

„Obezitatea și bolile metabolice precum diabetul reprezintă o problemă globală, cu o răspândire într-un ritm îngrijorător. Cauza principală stă în stilul de viață modern, adesea sedentar, și în atenția deficitară acordată echilibrului mișcare-nutriție-somn. Dispozitivele care ne măsoară parametrii de sănătate, în cadrul antrenamentelor și în viața de zi cu zi, sunt foarte utile în motivarea noastră în a face mai multă mișcare, de a adopta un stil de viață bazat pe echilibru și de a putea deveni mai buni în fiecare zi, față de ziua de ieri. Astfel, putem ține sub control sau chiar evita complicațiile asociate bolilor metabolice, diabetului și obezității în special, care ne expun la riscuri sanitare considerabile”.

Dipozitivele de monitorizare joacă un rol foarte important în încurajarea schimbărilor comportamentale care ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, purtarea brățărilor Fitbit și folosirea aplicației de control al glucozei ajutând atât utilizatorii, cât și furnizorii de servicii medicale să controleze și să gestioneze mai bine simptomele diabetului de tip 2.

În continuare vă descriu ce lucruri magice mai poate acest smartwatch Fitbit (care mi-a depășit așteptările) să facă:

  • În primul rând (deh, sunt femeie până la urmă) arată foarte bine. Atât cureaua din silicon moale, cât și ecranul.
  • Este waterproof, pot să intru cu el la duș dacă vreau, pot să spăl rapid și două farfurii dacă e cazul, fără să fie nevoie să îl dau jos.
  • Pot să dorm cu el la mână. Nu agață, nu pișcă, nu deranjează. Bine, e și indicat să dormi cu el la mână atunci când dorești să monitorizezi calitatea și cantitatea somnului tău.
  • Are autonomie mare, cum se zice la mașinile electrice. Pe mine mă ține baterie cam o săptămână. Însă, cu GPS-ul pornit mai mult, am observat că se termină bateria ceva mai repede, dar niciodată nu l-am pus la încărcat mai repede de 4 zile.
  • Măsoară pulsul cu fidelitate, având niște senzori foarte performanți – concluzia aceasta a fost a soțului, de la el știu. Ține cont de vârstă, greutate și efort, apoi face corelațiile corecte și îți afișează valoarea. V-am spus că e deștept. Ceasul. Bine, și soțul.
  • Are GPS și poți să vezi ce distanță ai parcurs mergând, alergând, etc.
  • E atât de șmecher încât poți să și plătești cu el dupa ce îți încarci cardurile – eu folosesc BT și Revolut.
  • Are funcție de meditație ghidată/ de mindfulness și îți poate gestiona stresul. Poți seta obiective zilnice sau săptămânale, poți să îți urmărești progresul prin graficele pe care le emite și, tot prin intermediul graficelor, poți să vezi cum acționează corpul tău la factorii de stres, când aceștia sunt mari, când scad, ce te ajută să îți îmbunătățești reacțiile la stres, etc.
  • Antrenor personal de fitness de succes. Îți alegi programul dorit, iar Fitbit îți amintește să nu sari peste antrenamente, îți monitorizează efortul pentru a te ajuta să dozezi energia eficient pentru cele mai bune rezultate. Măsoară numărul de pași, distanțele parcurse, caloriile consumate, grăsimea arsă, ritmul cardiac. Și pe toate le ține minte într-un istoric de grafice.
  • Îți monitorizează somnul, atât cantitativ cât și calitativ. Pentru mine acest lucru a fost foarte important la Fitbit, m-a ajutat să îmi ajustez puțin programul astfel încât să mă culc un pic mai devreme, iar corelat cu ceea ce scriam despre stres mai sus, m-a ajutat per total să am un stil de viață mai sănătos, iar asta nu e puțin lucru și le sunt recunoscătoare inventatorilor lui, producătorilor, vânzătorilor și celor care l-au adus și la noi în țară.
  • Are o aplicație EKG care îți măsoară ritmul cardiac. Nu ține locul unei vizite la medic, dar poate detecta dacă ceva nu este în regulă. Din acest motiv, i-am făcut cadou un smartwatch Fitbit și tatălui meu. El are tahicardie de mulți ani, iar ceasul acesta îi monitorizează bătăile inimii și el se simte mai în siguranță. Acum că se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cred că tocmai v-am dat o idee de cadou pentru părinții voștri, o idee foarte estetică și extrem de utilă.
  • Poți să vorbești la el. Răspunzi apelurilor de pe telefon. Foarte comod pentru mine dacă eram la cumparături și telefonul nu îmi era ușor de găsit prin geantă. Bine, mie niciodată nu-mi era telefonul ușor de găsit, iar acasă îl țin mai mult pe silențios pentru a nu-mi deranja copiii. Dar de când am smartwatch-ul meu Fitbit, acest lucru nu mai este un inconvenient pentru lumea care mă sună, acum îmi vibrează ceasul, preiau apelul și vorbesc la el. Se aude perfect și toată lumea e mulțumită.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top