Now Reading
Vrei să fii mai productiv? Încearcă o tehnică simplă care te ajută atunci când nu ai chef sau îți e greu să te concentrezi

Vrei să fii mai productiv? Încearcă o tehnică simplă care te ajută atunci când nu ai chef sau îți e greu să te concentrezi

Mihaela-Mîndreci
vrei-să-fii-mai-productiv-încearcă-o-tehnică-simplă-care-te-ajută-atunci-când-nu-ai-chef-sau-îți-e-greu-să-te-concentrezi

Trăim pe repede înainte. Asta este clar, suntem cu toții de acord și simțim că ritmul nu are nicio șansă să încetinească în contextul globalizării, al ușurinței și rapidității cu care accesăm orice fel de informație. De altfel, fiecare dintre noi vrea acum, repede, dacă se poate chiar ieri ceea ce își dorește. Tot tehnologia atât de avansată ne-a arătat că asta se poate: coletele de la o comandă dată seara se livrează în dimineața următoare, mâncarea în maxim o oră, multe lucruri sunt la un click distanță.

Există un termen care descrie în general starea de război și care se potrivește foarte bine pentru a caracteriza dinamica vieții noastre actuale. Vine din engleză și este o abreviere: VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous). În română: Volatilă, Nesigură, Complexă, Ambiguă. Putem recunoaște că măcar una dintre aceste caracteristici care descriu starea de război reușește cu ușurință să descrie și dinamica vieții pe care noi o trăim.

Nu e de mirare că obosim, sistemul nostru nervos colapsează, avem nevoie de odihnă, de relaxare. Uneori, poate mai des decât ne-am dori, cădem într-o stare de letargie, în care nu vrem decât să fim lăsați în pace, să nu facem nimic, chiar dacă avem treburi de făcut, chiar dacă termenele ne trag de mânecă, chiar dacă familia sau prietenii ne cer prezența.

Și așa se întâmplă să ajungem să facem lucruri la limita termenului-limită, doar pentru a mai lenevi puțin… Putem crede că lenevind am mai câștigat odihnă pentru noi, dar la final ne luptăm cu presiunea timpului rămas și cu stresul momentului care atinge cote maxime. Poate apărea vigilența pe termen scurt, dar și lipsa de atenție la detalii. La final rămânem epuizați pentru că toate acestea înseamnă consum de resurse emoționale și intelectuale masive pentru corp.

Ce putem face atunci când nu avem chef sau când ne e dificil să ne concentrăm și lucrurile se cer făcute?

Cum putem să nu mai ajungem la limita timpului și apoi la epuizare?  Cum reușim să devenim prezenți la ceva ce e important pentru noi, chiar dacă suntem istoviți – o conversație cu copiii sau partenerul, timp cu prietenii sau în familie seara?

Secretul stă în a ne prinde pe moment care e starea noastră și de a aplica o tehnică foarte simplă pentru a ne muta în zona constructivă, de acțiune și de participare. Pe scurt, deoarece totul se întâmplă în prezent, vom folosi informațiile pe care prezentul ni le oferă, ca să decidem ce e cel mai bine să facem.

Îți propun ca ori de câte ori ai nevoie, să folosești următorii pași:

  1. Oprește-te – fizic. Oprește corpul în loc. Suntem obișnuiți să ne mișcam iar mintea se mișcă și ea cu noi. Când te oprești cu intenție, când rămâi complet nemișcat, ca o stană de piatră, Mintea e „debusolată” ca și când s-ar întreba „Ce se întâmplă? De ce acest corp nu se mai mișcă?” Devine interesată de acest fapt neobișnuit și este obligată să fie atentă. La ce? Aici introducem pasul 2.
  2. Adu atenția la corp, la zona pieptului, observând cum respiri. Atât. Rămâi acolo cu atenția și vei observa că ești bombardat de gânduri de-a valma. E ok. Revino de fiecare dată cu atenția la respirație. Ce se întâmplă este că atunci când mintea are un singur punct de focus (respirația), începe să își domolească dinamica. Poate părea mult, dar rămâi acolo 2-3 minute sau până când simți că te-ai mai relaxat. Când observi că respirația e mai domoală, corpul nu mai este atât de agitat, treci la pasul 3.
  3. Adresează-ți întrebarea: „Ce ar fi cel mai important lucru pe care l-aș putea face ACUM în această situație/ legat de acest moment/ pentru acest proiect?”
  4. Așteaptă să auzi din interiorul tău răspunsul. Îl vei auzi clar sub formă de gând: fie că îți spune să te ridici și să pui mâna pe telefon, să faci primul pas în proiectul cel nou sau să scrii un email, fie că îți vine ideea de a cere ajutorul cuiva sau că decizi că deși ești obosit, timp de 10 minute alegi să fii atent 100% la partenerul tău, la copilul tău sau poate decizi să faci un simplu gest care înseamnă să îți arăți dragostea printr-o îmbrățișare.
  5. La final, evaluează momentul. Cum te simți că ai decis, ai ales și ai procedat în acest fel?

Adu-ți aminte: totul se întâmplă în momentul prezent și acesta e momentul când poți lua decizia de a te opri, de a observa și de a decide ce e mai bine să faci. Și există tehnică pentru asta.

Momentul prezent este cel mai prețios. Aici se întâmplă Magia.

Ce îmi place cel mai mult la Mindfulness este că ne aduce cunoaștere și tehnici simple, susținute de știință despre cum să acționăm AICI și ACUM, când este unicul moment în care putem aduce o schimbare cu adevărat. Tehnica prezentată mai sus este doar una dintre multele pe care aceasta ramură practică desprinsă din neuroștiință o oferă.

Mihaela Mîndreci este profesor de mindfulness și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține atelierul online Tehnici de relaxare prin mindfulness.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top