Now Reading
Stresul, o problemă milenială

Stresul, o problemă milenială

andreea-elena-iorgu

Stresul, marea problemă a generației mileniale; da, despre voi este vorba, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Vouă cu siguranță vă sună cunoscut acest cuvânt, pentru că o mare parte folosiți acest termen frecvent, poate chiar zilnic aș putea adăuga. Și nu este vorba doar despre generația născută după 80, pentru că vine cu pași repezi din spate și generația 2000 – generația Z, cu aceleași tipare și probleme legate de stres.

Da, așa este, suntem afectați de stres și ne simțim sufocați sub presiunea timpului care se scurge cu viteză și a multitudinii de lucruri pe care trebuie să le facem dar nu apucăm, astfel încât ne suprasolicităm străduindu-ne să întreprindem cât mai multe activități, o carieră de succes, dezvoltare personală și socială, să fim cât mai mulțumiți de noi, astfel încât să câștigăm cât mai multă admirație în ochii noștri și în ochii celorlalți. Și uite așa fiind captați de acest cerc vicios al realizării personale și profesionale ajungem să ne lovim și să identificăm problema noastră majoră… STRESUL.

Stresul există cu adevărat, nici pe departe nu este un tertip inventat sau o lamentare la modă. Este o problemă reală care ne acaparează puțin câte puțin, pe zi ce trece, iar partea neplăcută este că nu reprezintă doar o problemă de ordin psihologic, ci treptat afectarea devine de ordin fizic. Astfel apar diverse patologii și probleme de sănătate care nu întotdeauna ne duc cu gândul la stres, pentru că în aparență nu are nicio legătură, de exemplu problemele de colon, digestia, problemele cardiace apărute în rândul tinerilor, tulburările hormonale, imunitatea precară, tulburările metabolice și lista poate continua.

Mecanismul asocierii între stres și îmbolnăvire este destul de simplu și rațional. Corpul are nevoie de odihnă și somn, pentru că, biologic vorbind, mare parte din procesele de regenerare celulară au loc în timpul nopții. Stresul cronic perturbă drastic aceste mecanisme, fapt ce duce la îmbătrânirea prematură. Ca și când ai folosi un aparat căruia nu îi faci mentenanța periodică, ba mai mult, îl forjezi peste limita prevăzută de fișa tehnică. Rezultatul este iminent – durata și calitatea vieții scade.

Putem sesiza cu ușurință că durata și calitatea somnului a scăzut considerabil în rândul populației adulte actuale, lucru confirmat chiar și de către dispozitivele precum ceasurile smart, care ne arată, de exemplu, că timpul petrecut în faza somnului profund este scăzut, petrecând noaptea în mare parte în somn REM, ceea ce împiedică numeroase procese biologice să aibă loc, deci ne trezim obosiți și slăbiți. Toate etapele din ciclul somnului sunt importante pentru că ele se corelează cu diferite procese de regenerare și consolidare a organismului.

Privind mai atent în timp, în diverse civilizații, culturi, religii, observăm inevitabil diverse tehnici și practici prin care oamenii puneau accent pe relaxare, gândire și analiză profundă, introspecție, disciplină, meditație, ba chiar și mișcare fizică și consumul de ierburi medicinale în diferite forme, totul în scopul sănătății, al redobândirii echilibrului fizic și mental. Observăm că, deși prin tehnici diferite, toate filozofiile urmăreau același scop, relaxarea și reechilibrarea fizicului cu psihicul.

După cum spuneam, printre aceste tehnici se regăseau și consumul de plante cu rolul de a relaxa corpul și mintea, de a reda energia și de a ajuta persoana în cauză să își atingă obiectivele. O astfel de plantă recunoscută de mii de ani este Ashwagandha, o plantă cu un potențial enorm de a regla tonusul si energia persoanei în cauză, favorizând relaxarea mentală și un somn de calitate, conducând în acest fel și la relaxarea corporală. S-a observat în urma utilizării Ashwagandhei obținerea unori stări de calm și relaxare, urmată de vigoare în corp, capacitate si dorința de a împlini sarcinile propuse fără ca acestea să mai pară epuizante.

Ashwagandha_Ayurmed

Cheia succesului este corpul odihnit și mentalul pozitiv, dar toate acestea pot fi obținute dacă într-adevar ne îndreptăm atenția spre noi înșine și ne acordăm puțin timp și considerație. Chiar și simplul fapt de a ne stabili o cură cu o plantă care ne poate ajuta să obținem o stare de relaxare, cum este Ashwagandha este o dovadă către noi că ne dedicăm corpului nostru și va genera o determinare sporită în întreprinderea activităților zilnice.

Ashwagandha este într-adevar o plantă adaptogenă cu o potență crescută spre a ameliora stresul și a induce o stare de confort. Aceasta are rolul de a absorbi tensiunea din corp și de a ajuta la gestionarea factorilor de stres din mediul înconjurător, generând echilibrarea energie în corp. Astfel, cu ajutorul acestei plante se poate obține și menține o stare de sănătate atât fizic cât și psihic.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top