Now Reading
Soluții simple ca să bei mai multă apă, zilnic

Soluții simple ca să bei mai multă apă, zilnic

Revista Psychologies
Aportul-hidric-corect-are-beneficii-pt-sanatarte

În teorie, știm că un aport hidric corect, zilnic, este în măsură să aducă mari beneficii stării de bine dar, în realitate, reușim doar ocazional să atingem un aport necesar care să satisfacă nevoile reale ale organismului. Pentru a suplimenta, în mod plăcut și fără efort, cantitatea de apă pe care o bem zilnic, aceste câteva soluții simple pot fi de mare ajutor. 

Bea apă cu gust bun

Deși în descrierea apei se spune este inodoră, incoloră și fără gust, adevărul este undeva la mijloc. Apa are gust, iar acesta este dat de procentul de săruri pe care-l conține. Atunci când concentrația de minerale are o valoare medie, bine echilibrată, apa are un gust foarte plăcut care te determină să o bei cu mare plăcere. 

Poți obține o apă de băut cu gust desăvârșit folosind un aparat de filtrat apa, cu sisteme de purificare pe bază de carbon activ, care sunt ecologice și foarte eficiente, conservând tot conținutul nativ de minerale. 

Alege apă cu arome fructate

Toate fructele, unele legume și multe dintre ierburile aromatice pot fi utilizate pentru a da aromă apei. Apa infuzată este o băutură sănătoasă, cu aromă plăcută, cu un număr nesemnificativ de calorii (cel mult de ordinul câtorva unități) obținută prin adăugarea unor ingredie în apa rece. Apa preia aroma fructelor, legumelor și a ierburilor aromatice aducând, în plus, și beneficiul unui aport de nutrienți (minerale și vitamine solubile în apă). 

Pentru a prepara apa infuzată adaugă citrice, fructe de pădure, castraveți, mere, pere, frunze de mentă, rozmarin, bucățele de ghimbir sau un băț de scorțișoară. Fructele și legumele, bine spălate, cu tot cu coajă, se taie în felii subțiri pentru a elibera mai bine aromele. Combinațiile sunt nenumărate. Sunt suficiente 2-3 ore, în frigider, pentru ca apa să preia gustul ingredientelor adăugate. 

Creează-ți o rutină

Rutina poate deveni o a doua natură care te va determina să respecți obiceiurile sănătoase mai ușor. Medicii nutriționiști spun că sunt necesare între 4 și 6 săptămâni pentru a genera un comportament alimentar sănătos, care include și o hidratare corectă. În consecință, impuneți să începi ziua cu un pahar cu apă. Circa 150 de mililitri sunt suficienți pentru un start bun. Continuă cu un pahar de apă după fiecare ceașcă de cafea și de fiecare dată după ce mănânci ceva. Un demers bun și util este acela de a avea mereu la îndemână un pahar cu apă. În mod ideal, ai nevoie de cel puțin 100 de mililitri de apă pe oră, pentru a compensa pierderea hidrică prin transpirație (care este un proces continuu și care este intensificat de temperatura crescută a mediului sau de un ambient cu umiditate scăzută) și respirație. 

Folosește tehnologia  

Exista aplicații foarte bine construite care te ajută să bei mai multă apă. Mai mult, acestea pot face o corelație între temperatură, greutatea corporală, stilul de viață (activ sau sedentar) și necesarul hidric în perioada diurnă a unei zile. Aceste aplicații te anunță de câtă apă ai nevoie și-ți reamintesc când este momentul pentru hidratare, în funcție de toți parametri menționați mai sus. Dacă depășești momentele de enervare pe care le poate genera perseverența aplicației, în a te îndemna să bei apă, rezultatele vor fi mai mult decât bune. 

Informează-te despre beneficiile consumului de apă 

Apa este principalul (de fapt, unicul) mijloc de transport al nutrienților în organism. Așa se explică de ce, 60% din greutatea unui adult este apă. O hidratare zilnică corectă susține funcția renală, previne constipația și menține mucoasele umede (element natural de protecție împotriva factorilor virali din mediu). 

Mai mult, va avea de câștigat sănătatea și frumusețea pielii și a părului. Un aport hidric corect are efecte benefice asupra articulațiilor și, nu în ultimul rând pentru creier. Este bine să știi că principala cauză a durerilor de cap este deshidratarea. 

Un ultim argument, care susține toată pledoaria acestui articol, este că Academia Americană de Medicină recomandă oamenilor un aport ideal de 2.700-3.700 mililitri de lichide pe zi, valoare ce cuprinde apă, alte băuturi și alimente.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top