Now Reading
Vindecă cele 5 răni emoționale fundamentale

Vindecă cele 5 răni emoționale fundamentale

cristina-eremia
vindecă-cele-5-răni-emoționale-fundamentale

Mulți dintre voi sunteți deja familiarizați cu conceptul de rană emoțională și probabil ați identificat deja în voi cel puțin una din cele 5: respingere, abandon, umilire, trădare, nedreptate, care generează ca mecanism de apărare masca fugarului, dependentului, masochistului, dominatorului, respectiv rigidului. Conceptul celor 5 rani emotionale a fost creat de Lise Bourbeau.

Prima etapă în vindecarea unei răni constă în a o recunoaşte şi a o Accepta. Fiecare Mască are rolul de a ne arăta faptul că ne împiedicăm să fim noi înşine deoarece nu ne iubim suficient. În realitate, toate comportamentele corespunzătoare fiecărei măşti reprezintă reacţii şi nu comportamente bazate pe iubirea de sine.

Rănile vor putea fi vindecate după un proces Iertare autentică faţă de noi înşine şi faţă de părinţii noştri. Cu cât ne considerăm mai vinovaţi, cu atât ne vom pedepsi mai mult şi vom atrage mai multe situaţii de acest gen. A te simţi vinovat îngreunează procesul de iertare de sine, acesta fiind o etapă importantă spre vindecare.

Rana emoționala Respingere

Cel care suferă de Respingere îşi alimentează rana de fiecare dată când se autodevalorizează, când îşi spune că nu e bun de nimic, că nu contează deloc în ochii celorlalţi şi de fiecare dată când fuge dintr-o situaţie.

Rana emoționala Abandon

Cel care suferă de Abandon îşi alimentează rana de fiecare dată când abandonează un proiect la care ţinea mult, când renunţă, când nu se ocupă destul de el însuşi şi când nu îşi acordă atenţia de care are nevoie. Îi sperie pe ceilalţi când se agaţă prea mult de ei şi face în aşa fel încât să îi piardă şi să rămână iar singur. Îşi face corpul să sufere mult, îmbolnăvindu-se pentru a atrage atenţia celorlalţi.

Rana emoționala Umilire

Cel care suferă de Umilire îşi alimentează rana de fiecare dată când se înjoseşte, când se compară cu ceilalţi, punându-se în inferioritate, când se acuză că e gras, că nu este bun, că nu are voinţă, că este profitor etc. Se umileşte purtând haine care îl dezavantajează şi murdărindu-şi hainele. Se face să sufere preluând responsabilităţile celorlalţi, ceea ce îl privează de libertate şi de timp pentru el însuşi.

Rana emoționala Tradare

Cel care trăieşte o rană de Trădare îşi întreţine rana minţindu-se, făcându-se să creadă lucruri false şi nerespectându-şi angajamentele faţă de el însuşi. Se pedepseşte făcând totul el singur deoarece nu are încredere în ceilalţi cărora nu le atribuie din sarcini. Când face acest lucru este atât de ocupat să verifice munca celorlalţi încât pierde din timpul lui liber.

Rana emoționala Nedreptate

Cel care suferă de Nedreptate îşi favorizează rana fiind prea exigent cu el însuşi. Nu îşi respectă limitele şi este foarte stresat din această cauză. Este nedrept faţă de el însuşi, deoarece se critică mult şi are dificultăţi în a-şi vedea calităţile şi ceea ce ştie să facă bine. Suferă atunci când nu vede decât ceea ce nu s-a făcut sau greşelile care s-au comis. De asemenea, se face să sufere prin faptul că nu ştie să-şi facă pe plac.

Cum se vindecă cele 5 răni emoționale

Pentru a vindeca aceste răni este necesar să:

  • devii conştientă de masca pe care o porți,
  • încetezi să-i acuzi pe cei din jurul tău de nereușitele tale intri în contact cu copilul interior,
  • recunoști suferința pe care ai avut-o când ai fost copil,
  • recunoști resentimentele pe care le ai față de unul dintre părinți sau față de ambii și să le transmiteți compasiune, toleranță, ca acest copil interior să se simtă în siguranță accepți că viaţa să fie plină de experienţe care îți folosesc pentru a învăţa ce este benefic pentru tine.

Este un proces de durată pe care nu e nevoie să-l parcurgi de una singură, iar scopul programului „Crește-ți puterea interioară și strălucirea socială” este să te ajute să găsești momentul când rana s-a format, să o vindeci cu ajutorul exercițiilor, tehnicilor și meditațiilor special create și să pui în loc lumină și iubire.

De asemenea, pe lângă suportul specialiștilor, vei avea susținerea femeilor din grup. Cine să te înțeleagă mai bine decât ele în durerea ta, care este și a lor? Iubește-te, acceptă tot ce vine în viața ta, totul este pentru evoluția ta personală și spirituală. Ia lucrurile așa cum sunt, fără a opune rezistență. A te iubi înseamnă a-ţi acorda dreptul de a fi aşa cum eşti pe moment şi de a te accepta. Urmează o etapă importantă în procesul tău de vindecare.

Timpul zboară și deja ne pregătim de începerea programului alături de grupul de femei minunate care s-a format deja. Ne apropiem rapid de numărul maxim de persoane cu care putem lucra odată. Măcar de această dată pune și nevoile tale pe primul loc și dă-ți voie să îți urmezi dorința de a vindeca răni emoționale încă deschise.

Vei vedea pe parcursul programului ce frumos se transformă viața ta!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top