Now Reading
Yoga lui Gandhi

Yoga lui Gandhi

Revista Psychologies

Nu e nevoie sa renuntam la obiective ci sa intelegem ca fiecare actiune, dusa la indeplinire cu atitudinea potrivita, e suficienta in sine. De multe ori, e peste puterile noastre sa controlam ce se va intampla insa e de ajuns sa facem lucrurile cat de bine putem, cu toata dedicarea si capacitatea de care suntem in stare.

“Prin detasare vreau să spun că nu trebuie să iti faci griji daca rezultatul dorit rezulta din actiune sau nu, atata timp cat motivul tau este pur, iar mijloace corecte.”


Gandhi a prescris 3 pasi de urmat:

•Alege-ti obiectivul intr-o maniera dezinteresata, fara niciun gand de castig personal.
•Foloseste doar mijloace altruiste pentru a atinge obiectivul. Intotdeauna urmeaza calea iubirii.
•Abandoneaza-te cu totul cauzei pentru care lupti, fara sa socotesti ca pretul pe care trebuie sa il platesti e prea mare.

Cum descatusezi forta ascunsa in interior

„Vine o vreme”, spunea Gandhi, „cand o persoană devine irezistibila si actiunea sa devine omniprezenta. Acest lucru se intampla atunci cand se reduce pe sine insasi la zero.”

Reducerea la zero se refera la abandonul cultului personalitatii, imputinarea importantei si grijii pentru cine suntem, scaderea pretentiilor si asteptarilor personale.

Cand a fost intrebat „cum recunosti un om care a evoluat spiritual”, Buddha a raspuns „prin numarul de dorinte pe care le are”. Un om evoluat spiritual, are putine nevoi si griji.

Fiinta umana este o imensa forta spirituala incapsulata intr-o forma fizica. Acea forta devine de nestavilit daca ne dam (ego-ul) la o parte din calea ei.

Gandhi a declansat energia care statea ascunsa in interiorul sau si a devenit Mahatma (Mare Suflet). Initial coplesit de emotii, nesigur pe el, incapabil de a vorbi in public, pe masura ce s-a lepadat de “sinele cel mic”, s-a transformat treptat intr-un lider carismatic al carui nume a ramas marcat in istoria omenirii.

In mod normal, orice actiune indeplinim suntem obisnuiti sa asteptam beneficii personale: bani, recunoastere, statut, cuvinte de apreciere. Muncim in primul rand pentru noi si pe urma pentru altii. Daca avem succes, suntem fericiti; daca nu ies lucrurile asa cum vrem noi, suntem suparati.

In Karma Yoga, conteaza mai mult cum te transformi prin munca decat munca in sine. Este precum o meditatie activa in care te observi pe tine in actiune, insa nu te identifici cu rolul pe care il joci.

Lucrezi de dragul lucrului in sine, fara a te pune mereu in centrul atentiei, fara a te ingrijora ce cred ceilalti si fara a avea asteptari peste masura. Te vezi pe tine insuti ca pe un simplu instrument folosit pentru un scop mai mare, o rotita dintr-un mecanism sofisticat.

Punem prea multa atentie si energie in urmarirea unor rezultate imposibil de controlat. Uitam, astfel, sa apreciem acum-ul. Pana la urma, viata este formata din multe momente mici. Te uiti pe fereastra. Vorbesti cu cineva. Astepti. Zambesti. Scrii. Mergi pe strada. Mananci. Citesti. Te bucuri. Tii o prezentare. Esti strans intr-o imbratisare calda. Doar asta exista. Viata este suma acestor secunde.

De Iuliana Nalatan – Prakriti School of Yoga – www.yogabucuresti.ro
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top