Test: Esti prea dura cu tine?

Unii oameni au tendinta sa se judece prea aspru, in timp ce altii sunt mai toleranti cu ei. Ai tendinta sa te pedepsesti? Fa acest test si afla cat de dura esti cu propriile greseli si esecuri reale sau percepute astfel.
20%
Esti parte dintr-o echipa in care fiecare membru a muncit din greu – mai putin tu (ai avut motive intemeiate pentru acest lucru, dar totusi...) Principala ta ingrijorare este:
ADespre rezultatul final: ar fi rau daca proiectul nu reuseste intrucat tu nu te-ai implicat indeajuns
BNemultumirea pe care ai cauzat-o celor care s-au implicat complet: te-ai simti groaznic daca ar esua
CCe vor crede ceilalti acum despre tine: nu ti-ar placea ca cineva sa atraga atentia
Ai rezervat o masa la restaurant. Ceva intervine in ultimul moment si nu te poti duce, dar nu iti anulezi rezervarea. Te gandesti:
ASa nu iti faci griji. Cu siguranta vor fi clienti fara rezervare care se vor bucura sa gaseasca o masa libera.
BAr fi trebuit sa anulezi. Probabil ti-au pastrat masa si astfel au pierdut bani.
CEste adevarat ca nu ai anulat, dar vei merge acolo alta data pentru a te revansa.
Cum te simti cand esti fericita, dar toata lumea din jurul tau pare deprimata:
ANu te poti abtine. Sa te prefaci ca si tu esti nefericita nu ajuta pe nimeni.
BUneori te simti rusinata sa fii fericita cand sunt atatea probleme si nefericire in lume.
CTe simti putin vinovata si incerci sa iti maschezi buna dispozitie.
Te simti bine la o petrecere, dar unul dintre invitati, care pare sa nu cunoasca pe nimeni, sta singur intr-un colt si pare nefericit.
AEste problema lui. Nu esti acolo ca sa ai grija de nimeni ci ca sa iti vezi prietenii si sa te simti bine.
BCand ajungi acasa te simti prost ca tu te-ai simtit bine si nici macar nu ai incercat sa vorbesti sau sa schimbi dispozitia persoanei respective.
CIti pare rau pentru persoana respectiva si de mai multe ori in seara aceea vrei sa mergi sa vorbesti cu ea.
Ai uitat de ziua nepoatei tale si nu i-ai cumparat niciun cadou. Ea incepe sa planga. Tu:
AIntelegi de ce este trista. Ti-ai dori sa o faci sa se simta mai bine.
BTe simti groaznic si ti-ai dori sa poti disparea. Cum te vei putea ierta pentru asta?
CIti vine sa plangi. Te intrebi daca te va ierta si va uita aceasta intamplare.
Daca un copil ajunge sa aiba probleme cu dantura, a cui este vina?
AEste vina societatii care permite reclame cu dulciuri, prajituri si bauturi cu zahar pentru copii.
BEste vina parintilor care nu au supravegheat ce mananca copilul.
CEste vina dentistilor care ar trebui sa se implice in educarea populatiei. De asemenea, partial, este si vina copilului care nu si-a ascultat parintii.
Esti invitata la o petrecere la care nu esti interesata sa mergi. Ce faci?
ASpui „nu” direct. Ce sens ar avea sa mergi daca nu vrei sa fii acolo, iar gazda stie acest lucru?
BIti este dificil sa refuzi. De regula accepti invitatiile chiar daca nu vrei sa fii prezenta.
CNu iti e confortabil sa mergi, asa ca inventezi o scuza ca sa nu participi.
Imagineaza-ti ca o prietena care sufera de depresie iti lasa un mesaj pe telefon iar tu uiti sa o suni inapoi. Mai tarziu, afli ca a incercat sa se sinucida. Cum te simti?
ATrista dar nu si vinovata. Aceasta boala a stat in spatele actiunii ei, nu tu.
BPlina de vina si rusine. Te simti partial responsabila pentru aceasta tentativa a ei.
CIti pare foarte rau pentru ea si te simti putin vinovata. Trebuia sa o fi sunat sau sa mergi sa o vezi.
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Refuzi sa te acuzi pentru ceva
Care este scopul vinei? Nu te simti vinovata decat daca te acuza altii. Ti-a ajuns cu toti suferinzii si nevroticii care considera ca trebuie sa te simti vinovat doar pentru ca traiesti. Consideri ca vina este inamicul libertatii in gandire si exprimare. Esti de acord cu Neitzsche care a spus ca vom fi liberi cand vom inceta sa ne mai simtim vinovati. Desigur, ai remuscari din cand in cand (cand te intrebi daca nu cumva ai jignit pe cineva in mod gratuit) dar nu te lasi coplesita de ele. Nu are sens sa speculezi cum au fost altii raniti: ce a fost a fost. Esti mai preocupata de ceea ce tu gandesti sau simti, decat sa iti faci griji pentru altii. De cele mai multe ori gresim incercand sa ne imaginam ce gandesc alti oameni. Aceasta atitudine iti permite sa fii tu insati: poti parea sincera, spontana si ca iti protejezi libertatea. De asemenea, ai tendinta sa nu poti pica altora. In locul lor, nici tu nu te-ai simti vinovata, asadar nu incerci sa ii faci sa se simta astfel si nici nu ramai suparata pe ei. Ti-ar prinde bine sa realizezi ca sentimentele de vinovatie, in doze mici, pot fi utile. Ascultand si astfel de sentimente si reflectand asupra lor te va ajuta sa iti largesti modul de gandire. Nefiind disponibila unor astfel de trairi iti limitezi empatia si capacitatea de ascultare, riscand sa ranesti oameni mai des decat este cazul. De ce sa nu recunosti daca este vina ta? Sa acceptam ca din cand in cand gresim inseamna sa recunoastem ca nu suntem perfecti si ca suntem responsabili pentru propriile fapte.
Esti mereu dura cu tine insati
Iti asumi prea repede vina. Te acuzi prea des si prea mult. Uneori te simti vinovata pentru anumite lucruri, chiar inainte de a le face, si indatorata oamenilor, chiar inainte de a te ajuta. Rousseau spunea „rusinea este recunoasterea ca am facut rau”. Stii cat de usor este sa ii ranesti pe altii. De fapt, daca ceilalti observa cat de sensibila esti, acest lucru te expune manipularii. Esti obsedata de remuscari, iertare si indreptarea lucrurilor. Ai tendinta de a analiza prea mult lucrurile si de a te chinui intrebandu-te fie de ce ai facut, fie de ce nu ai facut un anumit lucru. In ceea ce te priveste, vina (durere cauzata de ceva ce am facut) se transforma prea des in rusine (durere cauzata de cine suntem). De aceea, ai tendinta de a te acuza prea des si de a avea o stima de sine prea scazuta. Nu te vezi ca facand niste greseli ci ca fiind foarte vinovata. Exista si anumite beneficii intr-un astfel de comportament: oamenii se apropie de tine pentru ca esti mereu dispusa sa ajuti. Esti una dintre acele persoane indispensabile care fac lucrurile sa functioneze. Dar simtul tau de decenta morala, desi esential unei societati pentru a functiona, este destul de extrem si cauzeaza dificultati atat tie cat si celor din jurul tau. Te ce te torturezi inutil? Nu ajuti oamenii stresandu-te constant. Daca vrei sa evoluezi, tine minte ca in timp ce vina poate fi un bun catalizator pentru schimbare, nu inseamna ca trebuie sa ii permiti sa te copleseasca si nici sa te pedepsesti singura. In loc sa te ingrijorezi, intreaba-te de ce te simti asa. Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui sunt de genul „Ce pot face pentru a indrepta lucrurile?” si „Cum pot preveni sa se mai intample asta daca situatia se repeta?”. Concentreaza-te mai mult pe gasirea solutiilor.
Poti fi generoasa cu tine
Desigur, uneori te simti vinovata. Cine nu se simte? Te simti foarte responsabila pentru ceea ce faci sau ce spui. Deseori te preocupa faptul ca ai putea rani pe cineva, asa ca te poti simti prost cu usurinta, ceea ce demonstreaza ca esti atenta la sentimentele celor din jur. Esti constienta cand cineva sufera si ca ai avut un rol. Acum stii ce ai de facut pentru a te revansa si pentru a-ti schimba atitudinea pe termen lung. Sentimentul de vinovatie este precum o alarma, atunci cand simti ca ai mers prea departe. Iti spune cand ti-a lipsit compasiunea, delicatetea sau amabilitatea. Accepti durerea si tristetea cand au legatura cu vina, dar incerci sa nu le lasi sa preia controlul. Poate te simti responsabila pentru un anumit lucru dar nu te pedepsesti prea tare. Decat sa ramai sa te gandesti la ceea ce s-a intamplat, preferi sa repari lucrurile si, chiar mai mult, sa eviti sa se mai ajunga in aceasta situatie. Mereu esti atenta la ce simte si gandeste persoana cu care vorbesti. Ai grija sa nu o ranesti sau sa o neglijezi. Daca ceva merge prost, incerci sa remediezi si sa nu lasi lucrurile sa ajunga mai rau. Consideri ca este in regula sa regreti anumite lucruri pe care le-ai facut dar nu te gandesti ca se reflecta asupra ta ca persoana. Astfel, devii atenta si sensibila, cu un mare simt de responsabilitate pentru cei din jur. De asemenea, dai dovada de compasiune si esti sociabila. Dar trebuie sa iti amintesti sa ai grija si de tine. Poti fi hipersensibila si te poti ambala usor dintr-un nimic. Uneori ajungem sa ranim sentimentele altora atunci cand consideram ca este in interesul lor, scotand in evidenta un adevar care, spre exemplu, poate sa nu fie confortabil. Nu poti fi perfecta sau mai presus de orice repros, dar trebuie sa fii atenta la nevoile altora. Deja te descurci foarte bine.
Tags