Cum scapi de frica de părerile altora? 3 metode care chiar funcționează!

„Spune‑mi, ce ai de gând să faci cu singura ta viață sălbatică și prețioasă?” – este întrebarea poetei Mary Oliver adresată retoric cititorilor ei. Și chiar dacă fiecare în parte știe – cel puțin la nivel teoretic – încotro să-și îndrepte viața, cei din jur vor avea cu siguranță o (altă) părere.
Celebrul speaker motivațional Mel Robbins atrage atenția în cartea Teoria Let Them publicată de Editura Trei asupra unuia dintre cele mai teribile blocaje care pot apărea în viețile oamenilor: teama de părerile altora. Poate unii nu doresc să recunoască acest fapt sau pur și simplu nu sunt conștienți de el, însă există semne clare care indică frica de ceea ce cred alții.
Tergiversarea, amânarea lucrurilor, chiar și perfecționismul sunt semne ale temerii de judecata celorlalți. Orice editare obsesivă a unei postări pe social media, când ne ascundem în spatele fotografiei de grup sau nu avem curajul să deschidem gura la un curs ori la serviciu, de câte ori ne îndoim că suntem suficient de buni ne este, de fapt, teamă de ceea ce cred alții despre noi. Cei mai mulți oameni cunosc soluția la această problemă – „nu-i mai băga în seamă”, „nu contează ce zic alții” – dar teoria este destul de greu de pus în practică fără îndrumare competentă. În Teoria Let Them, Mel Robbins oferă câteva metode foarte eficiente de a depăși unul dintre cele mai iritante blocaje din viețile oamenilor.
Nu poți controla ceea ce crede cineva
O ființă umană obișnuită are în fiecare zi aproximativ 70.000 de gânduri aleatorii. „Nu poți controla nici măcar jumătate din gândurile care îți vin în minte și atunci de ce naiba ai crede că vei putea controla ce apare în mintea altcuiva? Nu poți. Este imposibil din punct de vedere științific. De aceea teoria Let Them este atât de revoluționară”, subliniază Mel Robbins. În cea mai citită și cea mai vândută carte de non-ficțiune de pe amazon.com, experta în lucrul cu atitudinea mentală explică valoarea pe care o au două cuvinte simple: „Lasă-i”!
În loc ca viața să fie trăită într-un stres perpetuu, anticipând părerile celorlalți, simpla asumare a posibilelor judecăți negative elimină zgomotul mental și distragerea de la lucruri mai profunde: „Vocea ta, intuiția ta, adevărul tău și calea ta unică în viață. Ele au fost întotdeauna acolo. Doar că au fost îngropate sub toată această teamă”, explică specialista americană. Dacă lăsăm frica de ceea ce ar putea crede oamenii să ne dicteze alegerile, potențialul este limitat și tot ce ne dorim cu adevărat este blocat. Eliberarea poate începe cu un simplu „lasă-mă” urmat de concentrarea pe acțiunile minore, dar care în timp pot transforma viața întreagă.
„Dar eu nu vreau ca oamenii să aibă gânduri negative despre mine” – Lasă-i să aibă!
Teama de ceea ce ar putea gândi alții despre noi este o sursă majoră a îndoielii de sine. Dar la fel de adevărat este că adulții vor avea întotdeauna preponderent păreri negative despre cei din jur – despre o frază abia rostită, o acțiune sau o opinie de săptămâna trecută, o ținută considerată neinspirată sau o coafură nouă.
Experta în lucrul cu atitudinea mentală își îndeamnă cititorii să treacă la ofensivă și să-și joace jocul vieții așa cum își doresc și nu au îndrăznit până acum. „Iată un alt adevăr: Ești mult mai puternic decât părerile oricui despre tine. Nu‑ți mai oferi puterea altor oameni. Acceptă‑ți potențialul. (…) Să faci ceea ce te face fericit, să fii curajos, să‑ți asumi riscuri și să‑ți urmezi propria cale va fi întotdeauna ceva mai important decât părerile altor oameni despre tine. Pentru că, în definitiv, aceasta este viața TA. Nu mai lăsa părerile altora să ți‑o strice”.
Ia decizii care te fac mândru
O altă soluție surprinzător de simplă și eficientă de preluare a controlului asupra propriei vieți este alinierea acțiunilor cu propriile valori și dorințe. Aceasta fără a cultiva egoismul sau o atitudine narcisică, ci realizând un echilibru corect între nevoile personale și așteptările celorlalte persoane.
Mulți au constatat pe propria piele, cu dezamăgire, că uneori s-au dat peste cap pentru a-i mulțumi pe toți și au sfârșit prin a le fi judecate bunele intenții. „Nu trebuie să fii persoana care se dă peste cap pentru a face pe toată lumea fericită. Cândva, eu încercam să fiu o astfel de persoană. Eram epuizată și simțeam că nimic din ceea ce puteam face nu era suficient de bun”, spune Mel Robbins. Dar „atunci când acționezi într-un mod care te face mândru de tine, nu mai contează ce cred ceilalți oameni. Când TU ești mândru de tine, deții toată puterea. Cineva va fi întotdeauna dezamăgit de deciziile pe care le iei. Dar nu te lăsa niciodată să fii tu cel dezamăgit. Și nu lăsa sentimentul de vinovăție să‑ți conducă deciziile”, mai adaugă autoarea cărții Teoria Let Them.
Structurată ca un ghid practic, cartea include povești personale ale autoarei, sfaturi bazate pe cercetări din psihologie și neuroștiințe, precum și exerciții practice, aplicabile în opt domenii cheie ale vieții oamenilor: gestionarea stresului, depășirea comparării cronice, relații, iubire, confruntarea cu reacțiile emoționale ale altora sau oferirea sprijinului pentru cei dragi. Metodele lui Mel Robbins sunt eficiente și simplu de aplicat, ceea ce i-a adus specialistei americane celebritate mondială. Oameni din 194 de țări ascultă săptămânal podcastul scriitoarei care a vândut milioane de volume în întreaga lume și are miliarde de vizualizări pe YouTube.