Vasile Dem. Zamfirescu lansează „Jurnal de psihanalist”

Conform accepțiunii clasice, cel care practica psihanaliza, în viziunea lui Sigmund Freud, trebuia să fie ca un „ecran alb”, lipsit de emoții și identitate personală în cabinet, pentru a ajuta astfel analizandul să-și poată proiecta asupra sa conținuturile inconștiente generatoare de conflicte. Orice ieșire din acest anonimat, spunea întemeietorul psihanalizei, poate perturba acest proces. Deși nici el, nici mulți dintre succesori nu au practicat de fapt în acest fel, misterul a învăluit întotdeauna psihanaliza și pe practicanții săi, construind în jurul profesiei aceeași curiozitate ca cea manifestată asupra funcționării psihicului uman.
Vasile Dem. Zamfirescu lansează Jurnal de psihanalist – fragmente din experiența de cabinet și de viață a unui psihanalist
Joi, 8 mai, de la ora 16:00, la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu și luni, 12 mai, de la ora 18:00, la Biblioteca Centrală Universitară, Salonul „Carol I”, cunoscutul profesor, psihanalist și filosof Vasile Dem. Zamfirescu dezvăluie părți din acest mister în cea mai recentă carte publicată la Editura Trei, a cărei lansare o va susține în cadrul celor două evenimente, primul dedicat studenților și masteranzilor și cel de-al doilea publicului larg.
După un travaliu de lucru îndelungat, care a însemnat parcurgerea a 1000 de pagini de însemnări notate pe parcursul a 26 de ani, începând cu 1999 și până în prezent, Jurnal de psihanalist sintetizează, după cum afirmă autorul, „acele secvențe concludente de manifestare a inconștientului, semnificative atât pentru specialiști, cât și pentru persoanele care ar dori să vadă ce se întâmplă într-o psihanaliză, dar nu prea au cum”.
„Jurnal de psihanalist” deschide ușa către cabinetul de psihanaliză și către lumea interioară care refuză să se supună logicii raționale a conștientului
Astfel, „Jurnal de psihanalist” deschide ușa către cabinetul de psihanaliză și către lumea interioară care refuză să se supună logicii raționale a conștientului: vasta și puternica lume a inconștientului, care ne ghidează uneori în moduri subtile, alteori violente alegerile, deciziile, formele de suferință. Dar care, în aceeași măsură, reprezintă totalitatea profundă a ființei noastre ce se cere auzită, văzută, ascultată, integrată.
Prezentând secvențe din terapiile psihanalitice ale autorului, volumul este o incursiune elocventă și captivantă în lumea inconștientului, a mecanismelor de apărare, a rezistențelor și a conștientizărilor avute de cei care au călcat pragul cabinetului său. Și care au ales psihanaliza ca formă de întâlnire cu propria lume interioară încă nedescoperită și de vindecare sau, altfel spus, de maturizare. Adnotările transcrise de-a lungul timpului din diferite ședințe de psihanaliză așază concepte într-o formă vie, exprimând concis unitatea și forța de manifestare a surselor inconștiente care ne influențează existența și devenirea. Acestea fiind însoțite și de modalitățile de lucru și de interpretare, procese exprimate de ambele părți implicate.
Comunicarea de la inconștient la inconștient, analiza viselor, interpretarea actelor ratate, transferul și contratransferul, puterea și semnificația tăcerii sunt tot atâtea modalități de înțelegere și eliberare a conținuturilor psihice generatoare de conflicte emoționale și redarea lor în conștient, pentru a fi acceptate și integrate în etapele de vârstă potrivite.
„Jurnal de psihanalist” este mai mult decât un jurnal profesional.
Este, de asemenea, o incursiune în momente semnificative de viață, frânturi de trăiri, de autoanaliză și înțelegere a acestora în relația cu sine, cu familia, cu colegii, cu evenimentele sociale, toate alcătuind o altă realitate dincolo de cabinet, prin care autorul se lasă cunoscut. Îmbinând dialogul și narațiunea, umorul și autoironia cu contemplarea, Vasile Dem. Zamfirescu transpune reflecții asupra propriilor analize și vindecări legate de momente din copilăria sa și din relația cu părinții sau detalii despre drumul formării pe linie filosofică alături de „părintele spiritual” Constantin Noica. Printre acestea se regăsesc și importanța și influența modelelor de viață, alături de necesitatea și puterea pozitivă a idealizării, un mecanism cu conținuturi importante pentru cel care a devenit, la rândul său, formator și model al multor generații de tineri și profesioniști în domeniul psihologiei. Nu lipsesc din jurnal nici referiri la „întâlnirea” cu dosarul său de la Securitate.
Pe lângă reconstruirea unor astfel de momente, cititorii vor traversa evenimente sociale care aduc împreună generații, fie în descoperirea, fie în reamintirea unor momente marcante din istoria personală și colectivă, trecută și recentă, alături de semnificațiile lor, printre care se numără perioada comunistă sau perioada pandemică.
Într-o îmbinare aparent întâmplătoare ca succesiune de planuri, dar semnificativă a unor fragmente de viață, fie de-o parte, fie de alta a fotoliului din cabinet, volumul surprinde acele momente de insight prin care cititorii devin martori ai mai multor vieți, pe măsură ce lectura îi va absorbi. „Jurnal de psihanalist” urmărește astfel mai multe planuri, care îi vor purta pe aceștia nu doar în cabinetul de lucru sau în lumea autorului, ci și într-o călătorie interioară a propriei existențe.
Despre Vasile Dem. Zamfirescu:
Vasile Dem. Zamfirescu este profesor universitar, psihanalist, filosof, membru formator și supervizor al Societății Române de Psihanaliză, membru al Asociației Psihanalitice Internaționale (IPA), cofondator și președinte al Asociației Insight pentru promovarea psihanalizei relaționale, autor al mai multor cărți cu teme de psihanaliză.
Este, de asemenea, unul dintre puținii autori ai unor cărți de psihanaliză din România, publicate în perioada comunistă. Mai precis, „Etică și psihanaliză”, o lucrare apărută în 1973, în perioada în care această disciplină era interzisă.
După anul 1990, Vasile Dem. Zamfirescu și-a propus și a reușit să-și grupeze activitățile în jurul unui singur scop: promovarea psihanalizei în cultura română. În paralel cu activitatea din cabinetul de psihanaliză, începând cu anul 1990 a predat la mai multe facultăți din București, transmițând mai multor generații de studenți cunoștințe despre psihologia sau filosofia inconștientului. Cărțile publicate în ultimii ani s-au alimentat din activitatea de profesor: Introducerea în psihanaliza freudiană și postfreudiană (curs ținut la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu) și Filosofia inconștientului.
Începând cu anul 1994, Vasile Dem. Zamfirescu a coordonat la Editura Trei, al cărei cofondator este, colecția Biblioteca de psihanaliză, care includea operele lui Freud și Jung, înlocuită astăzi de colecția Psihanaliză contemporană.
„Eseuri de psihanaliză aplicată” de Sigmund Freud a fost prima carte cu care Editura Trei începea, în urmă cu 31 de ani, un demers amplu al cărui obiectiv era traducerea și publicarea operelor și autorilor esențiali din domeniul psihanalizei, în România, după 50 de ani de cenzură comunistă. Dintre cărțile sale, printre care se mai numără și Între logica inimii şi logica minţii, Povestiri de psihoterapie românească (coordonare), Nevroză balcanică, În căutarea sinelui, două au fost distinse cu premii semnificative: În căutarea sinelui a primit în anul 1994 Premiul pentru critică și eseu din partea Asociației scriitorilor din București, iar Filosofia inconștientului a primit în anul 2018, din partea Academiei Române, Premiul Constantin Rădulescu-Motru.