Now Reading
Copiii care invata sa citeasca mai devreme vor fi mai inteligenti

Copiii care invata sa citeasca mai devreme vor fi mai inteligenti

Revista Psychologies

Invatarea timpurie a cititului are multiple beneficii, arata studiile recente. Creierul copilului se dezvolta in primii sase ani din viata in cel mai alert ritm posibil. Conexiunile vitale din creier se realizeaza inca de la inceputuri, iar dezvoltarea ulterioara a inteligentei este strict legata de gradul de expunere din primii ani.

Cand parintii vorbesc, canta sau citesc copiiilor lor, legaturile existente intre celulele creierului sunt consolidate, formandu-se in permanenta noi si noi legaturi. In plus, s-a demonstrat ca lectura este in centrul tuturor tipurilor de educatie.

Atunci cand un copil este invatat sa citeasca, procesul de invatare are o influenta profunda asupra intregii functionari a creierului. Studii realizate de experti in neurostiinte pe perechi de gemeni – unul invatand sa citeasca timpuriu, iar celalalt mai tarziu, au demonstrat ca ritmul de dezvoltare intelectuala este net superior in favoarea primului.

Exista deja tari din Europa unde invatarea literelor si apoi a cuvintelor incepe mai devreme. Parintii si educatorii pot juca un rol decisiv in dezvoltarea pasiunii pentru citit, insuflandu-le celor mici dragostea pentru carti si lectura, prin puterea exemplului personal, dar si prin crearea unor mici biblioteci pentru ei.

In acest sens, Libertatea lanseaza colectia Clasici Litera Junior ce propune abordarea marii literaturi prin repovestiri pe intelesul copiilor. Cele mai iubite romane pentru copii si adolescenti, repovestite intr-o maniera fidela originalului si ilustrate sugestiv, vor trezi interesul pentru literatura inca de la varsta primelor lecturi.

Nu o ratati! Prima carte, Heidi, de Johanna Spyri, apare maine la chioscuri.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top