Now Reading
Brașov găzduiește expoziția de realitate augmentată „În căutarea Paradisului A.R”

Brașov găzduiește expoziția de realitate augmentată „În căutarea Paradisului A.R”

Revista Psychologies
brașov-găzduiește-expoziția-de-realitate-augmentată-în-căutarea-paradisului-ar

Primul proiect new media al regizoarei Anca Damian va putea fi experimentat de public în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie în trei spații: Centrul Cultural Reduta (expoziția centrală), Centrul Cultural German (lucrarea „Pirates Descending”) și cafeneaua CH9 (lucrarea „Mother Nature”).

În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție imersivă ce folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din „Insula” – ultimul lungmetraj al regizoarei Anca Damian. Publicul este invitat să intre în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului. „Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competitia Internationala la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație „Yellow Submarine” al Beatles-ilor.

Aflat la intersecția artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul „Insula” are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziția de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuși parte din univers.”, declară Anca Damian.

Plecând de la cartea „Robinson Crusoe” publicată în 1719, Gellu Naum a abordat în stilul suprealist caracteristic temele aventurii, naufragierii și singurătății în piesa de teatru „Insula” (1979). Textul a avut parte de diferite montaje, dar proiectul de teatru-concert conceput de Ada Milea & Alexander Bălănescu Quartet a fost unul dintre cele mai de succes adaptări. Comisionat de Oxford Contemporary Music, spectacolul a avut premiera în 2006, la Wesley Memorial Church în Londra iar ulterior s-a bucurat de un mare success în România. Inspirată de această adaptare, Anca Damian a imaginat filmul de animație „Insula” – un musical post-modern care reactualizează tema lui Robinson Crusoe la realitățile contemporane: criza climatică, tema refugiaților, revizitarea colonialismului din perspectiva secolului 21.

Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher 8) în fiecare zi între orele 16.00 – 20.00.

Centrul Cultural German (Strada Lungă 31) și cafeneaua CH9 (Curtea Honterus 9) găzduiesc alte două exponate desprinse din expoziția centrală.

Program Centrul Cultural German: Luni – Vineri: 11.00 – 18.00

Program CH9: Luni – Vineri: 08:00 – 18:00, Weekend: 09:00 – 19:00

În afara expoziției, publicul se poate juca cu elementele vizuale din universul „Insula” și via Instagram, folosind filtrele disponibile pe contul @the_island_film. Utilizatorii de Instagram pot accesa scene din film pe care le pot plasa în mediul înconjurător. Merită testat!

Centrul Cultural Reduta va găzdui și proiecția filmului „Insula” pe 7 decembrie, urmează să revenim cu informații despre eveniment.

Mai multe informații în evenimentul Facebook dedicat: https://www.facebook.com/events/459481346288777 și pe pagina de Instagram https://www.instagram.com/the_island_film/

Produs de Aparte

Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Asociatia Română a Femeilor în Cinema

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Brașov

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening

Experiență AR dezvoltată împreună cu Augmented Space Agency.

O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică în Bucureşti, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obţinut un doctorat în Artă, cinematografie şi media. A lucrat ca regizoare, scenaristă şi producătoare la mai multe lungmetraje şi animaţii. Filmografia ei include „Întâlniri încrucişate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al şaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top