Now Reading
„Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un nou spațiu cultural desemnat la Palatul Parlamentului

„Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un nou spațiu cultural desemnat la Palatul Parlamentului

Revista Psychologies
galeriile-madrigal-marin-constantin-un-nou-spațiu-cultural-desemnat-la-palatul-parlamentului

Luni, 13 ianuarie 2023, Senatul României a votat în Biroul Permanent acordarea denumirii de „Galeriile Madrigal – Marin Constantin” unuia dintre spațiile sale din Palatul Parlamentului.

Zona „Galeriile Madrigal – Marin Constantin” va găzdui evenimente culturale, precum și expoziții temporare și permanente, cu exponate și materiale de arhivă din patrimoniul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Decizia ca unul dintre spațiile Senatului de la Palatul Parlamentului să poarte numele «Galeriile Madrigal – Marin Constantin» este pentru mine una extraordinară. Vorbim de o hotărâre luată în cinstea unui ansamblu care are o istorie de 60 de ani, un cor recunoscut atât la nivel național, cât și internațional, cu care Senatul României a avut un parteneriat special în ultimii ani. Corul Madrigal a cântat Imnul României la deschiderea sesiunilor paramentare și a fost alături de noi în foarte multe alte proiecte” – a declarat Alina Gorghiu, Președintele interimar al Senatului României.

Veritabil ambasador cultural în lume vreme de 6 decenii, Corul Național de Cameră «Madrigal – Marin Constantin» este onorat de decizia Senatului României de a atribui numele «Galeriile Madrigal – Marin Constantin” unui spațiu din Palatul Parlamentului. Suntem bucuroși și nerăbdători să dăm startul seriei noastre de expoziții «Madrigal 60» aici, în acest loc prestigios și încărcat de semnificații” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Inițiativa Senatului României se înscrie în seria proiectelor colaborative din cadrul Programului aniversar „MADRIGAL 60”, care marchează 6 decenii de activitate a Corului Madrigal printr-o serie amplă de evenimente culturale, editoriale și educaționale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2023.

Partener: Senatul Românei

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

**********

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut mii de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

Parlamentul României este instituția reprezentativă supremă a poporului român şi unica autoritate legiuitoare.

Senatul României este una din cele două camere ale Parlamentului României. La fel ca și cealaltă cameră, Camera Deputaților, Senatul este ales prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României. În prezent sediul Senatului României se află în Palatul Parlamentului. Președintele actual al Senatului României este Alina Gorghiu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top