Now Reading
FESTIVALUL „GEORGE ENESCU” – EDITIA 2013

FESTIVALUL „GEORGE ENESCU” – EDITIA 2013

Revista Psychologies
festivalul george enescu

Romania incepe promovarea Festivalului si a Concursului International „George Enescu” – editia 2013, un proiect ambitios, care urmareste atat consolidarea recunoasterii interne si internationale a evenimentului in randul publicului de specialitate si al iubitorilor muzicii clasice, cat si dezvoltarea sa ca brand cultural de tara.

Editia din 2013, a XXI-a de la infiintare (1958), se va desfasura in perioada 1-28 septembrie si va gazdui peste 150 de evenimente, dintre care: 6 concerte de muzica romaneasca; 14 recitaluri si concerte camerale; 14 mari orchestre cu 28 de concerte; 21 de ansambluri orchestrale si camerale; 8 concerte “Enescu si contemporanii sai”; 4 spectacole de opera; 2 spectacole de balet; 48 de concerte in cadrul concursului international; manifestari in Piata Festivalului timp de 21 de zile; expozitii de arta plastica; Simpozionul de muzicologie.

Au confirmat deja participarea unele din cele mai renumite formatii din lume, printre care: Royal Concertgebouw Amsterdam / Maris Jansons, Staatskapelle Berlin / Daniel Barenboim, Orchestra dell’Accademia Santa Cecilia di Roma / Antonio Pappano, Orchestre de Paris / Näme Järvi, London Philharmonic Orchestra / Vladimir Jurowski, Pittsburg Symphony Orchestra, Radio Berlin / Marek Janovski ( cu prezentarea tetralogiei Wagneriene ), Royal Stockholm / Sakari Oramo, Münchener Philharmoniker / Symion Bychkov, Saint Martin in the Fields / Sir Nevil Marriner, Evgeny Kissin, Muray Perahia, Pinchas Zuckermann, Orchestra Nationala Rusa / Michail Pletnev, Fazil Say, Turls Mörk. Alaturi de acestia vor performa artistii si formatiile din Romania : Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica “George Enescu”, Filarmonicile din Cluj, Iasi si Timisoara, Opera Nationala Bucuresti, Orchestra Nationala de Tineret si multi altii.

Vor continua concertele din seria “Enescu si contemporanii sai”, cu lucrari camerale interpretate de tineri solisti si ansambluri de renume international; concertele “Mari orchestre internationale” si “Recitaluri si concerte camerale”. Avand in vedere succesul ultimei editii, va fi continuata seria dedicata muzicii contemporane, “Muzica secolului XXI”, ce va reuni lucrarile unor compozitori contemporani romani si straini. Lucrarile vor fi prezentate de formatii si solisti din Romania si din strainatate. Ca si in editia 2011, va fi organizat un workshop al tinerilor compozitori, masteranzi si doctoranzi ai universitatilor de profil din tara.

Concursul international a fost extins cu o noua sectiune, in urma discutiilor avute cu specialistii si cu participantii. Cele cinci sectiuni ale competitiei – canto (Voci Wagneriene), pian, vioara, violoncel si compozitie – se vor desfasura intre 1 si 27 septembrie 2013, decalat, astfel incat sa permita participarea publicului si a orchestrelor acompaniatoare la un nivel de calitate conform standardelor internationale.

La Bucuresti, spectacolele se vor desfasura in cinci locatii: Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala din Bucuresti, Aula Muzeului National de Arta, Sala “Mihail Jora” a Societatii Romane de Radiodifuziune si in Piata Festivalului. Vor fi organizate peste 30 de concerte in tara, la Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Craiova, Dorohoi, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara.

 

Pe langa concerte, Festivalul va gazdui si alte activitati culturale:

• Simpozionul de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in perioada 12 – 25 septembrie 2013.

• Expozitiile de arta plastica „E-Bienale”, organizate in colaborare cu Muzeul National de Arta si cu Universitatea de Arte Bucuresti, vor reuni artistii consacrati cu tinerii studenti ai Universitatii Nationale de Arte din capitala, intr-un tablou armonios, in care toti sunt parteneri egali intr-un dialog interesant si incitant.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top