Now Reading
Matthew Macfadyen: „Tom Wambsgans e pur și simplu un tip ridicol care te abordează cu lucruri îngrozitoare, de prost gust, nepotrivite tot timpul”

Matthew Macfadyen: „Tom Wambsgans e pur și simplu un tip ridicol care te abordează cu lucruri îngrozitoare, de prost gust, nepotrivite tot timpul”

Revista Psychologies
matthew-macfadyen-tom-wambsgans-e-pur-și-simplu-un-tip-ridicol-care-te-abordează-cu-lucruri-îngrozitoare-de-prost-gust-nepotrivite-tot-timpul

Au trecut 16 ani de când actorul britanic Matthew Macfadyen atrăgea atenția publicului în rolul cuceritorului Mr. Darcy din Mândrie și prejudecată, alături de Keira Knightley. Astăzi el îl interpretează cu succes pe Tom Wambsgans, unul dintre cele mai detestabile personaje din popularul serial american Succesiunea/ Succession, creat de Jesse Armstrong și disponibil pe HBO și HBO GO.

Succesiunea explorează temele puterii și dinamicii familiale prin ochii patriarhului Logan Roy (Brian Cox) și ai celor patru copii adulți ai săi, Kendall (Jeremy Strong), Siobhan (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) și Connor (Alan Ruck).

Aflăm mai multe despre personajul Tom Wambsgans de la actorul Matthew Macfadyen, într-un interviu pus la dispoziție în exclusivitate de HBO.

În ce situație l-am lăsat pe Tom la finalul sezonului trecut? 

Matthew Macfadyen: L-am lăsat în acea scenă îngrozitoare de pe plajă, unde era alături de Shiv, în care spune că de fapt s-ar putea să nu fie prea fericit în relația lor și că s-ar putea să fie mai fericit fără ea. Desigur, el spune asta în felul lui unic. Apoi mănâncă puiul lui Logan. Apoi găsește această urmă groaznică a lui Kendall prin New York. 

Deci în al treilea sezon, acolo unde reluăm acțiunea, toate personajele sunt în situație de criză. Așa că Tom și Shiv nu au timp să proceseze ce s-a întâmplat între ei. Toată lumea a intrat în panică și încearcă să-și dea seama ce e de făcut, ce se va întâmpla cu compania, cine va fi noul CEO sau oare va exista vreun CEO sau nu, tot ce ține de situația asta. Așa că toți sunt puțin în derivă. 

Ai menționat dialogul din scena de pe plajă. A fost nuanțat într-un fel sclipitor – Tom spune: „mă întreb dacă tristețea pe care aș simți-o fără tine ar fi mai mică decât tristețea pe care o am când sunt cu tine”. Cât este ca un cadou, dar și o provocare să ai asemenea cuvinte calibrate cu atenție de rostit, de interpretat? 

M. M.: E pur și simplu un dar. E un adevărat privilegiu să am parte de așa ceva. Cred că provocarea, dacă există una, este să profiți de asemenea momente, să nu ratezi nicio ocazie care îți iese în cale cu aceste secvențe. 

E un job de vis pentru orice actor, pentru că ai parte de scriitură minunată, de actori minunați cu care să lucrezi. E grozav să joc acest personaj, care este atât de diferit de mine. Adică, sigur, fiecare personaj pe care îl joc este diferit de mine, dar e o deviere atât de plăcută de la ce roluri am interpretat în ultima vreme. Și în același timp totul este foarte distractiv. 

Cât de traumatizat este Tom de abordarea brutal de practică a lui Shiv în legătură cu căsnicia lor? 

M. M.: Probabil este mai traumatizat decât își dă seama acum! În noaptea nunții, ideea ei de a avea o căsnicie deschisă este un adevărat șoc. Și cred că-și dă seama cu ce tip de oameni are de-a face în jurul lui. Dar e o situație dificilă, pentru că o iubește. Și nu e destul de tăntălău ca să nu își dea seama ce fel de efect are Logan asupra tuturor copiilor lui – și asupra lui Tom. Da, e interesant, dar e greu să gestioneze situația. 

Care sunt aspirațiile lui Tom în timpul călătoriei din al treilea sezon? 

M. M.: Cred că ar vrea să avanseze mai mult în ierarhia companiei. Și cred că se descurcă destul de bine la ATN. Cred că se descurcă chiar foarte bine la ATN, de fapt. Dar totul devine extrem de confuz și instabil din cauza încercării lui de a prelua controlul și din cauza tuturor problemelor cu Kendall. 

Și de asemenea, are de-a face cu amenințarea unei posibile perioade la închisoare, pentru că își dă seama că s-ar putea ca el să fie țapul ispășitor pentru scandalul în care a fost implicată linia de croazieră. Familia va trebui să ofere pe cineva ca jertfă, care să primească o sentință ca pedeapsă pentru aceste abuzuri istorice ale companiei, pentru aceste scandaluri. Așa că este într-un fel bântuit de această amenințare și de ce îi rezervă viitorul. 

Vrea Tom să fie, așa cum zice într-un fel grozav devreme în al treilea sezon „Regele Cartofilor”? 

M. M.: Cred că da! Își dorește că Shiv să fie, dar nu e foarte timid atunci când vine vorba să iasă el în față. Probabil este mai doritor decât credem noi acest Tom. 

J. Smith Cameron (center) surrounded by Team Logan. BY DAVID M. RUSSELL_HBO.

La începutul celui de-al treilea sezon, avem parte de încă un schimb plin de vitalitate între Tom și vărul Greg: „Logan va aținti un milion de păianjeni otrăvitori în pantalonii tăi”. Cât de distractiv este să filmezi asemenea scene, să arunci cu asemenea replici ascuțite, împreună cu Nick Braun? 

M. M.: E suprem de delicios să fac genul acesta de lucruri! Singura mea grijă e să nu am parte de prea multă plăcere, ca actor. Câteodată văd un actor și mă gândesc: „Ah, pare să se distreze prea mult în situația asta”. 

Sunt replici pur și simplu grozave și cred că trucul principal e să le joci cât se poate de serios – mai ales într-o scenă ca aia. Altfel devine mai degrabă un scheci. Dar cred că el chiar încerca să-l sperie pe Greg în scena aia. Și funcționează bine.

Spun des lucrul ăsta, dar e adevărat: mi se pare foarte simplu de interpretat, pentru că replicile astea ajung în capul meu și apoi înțeleg scenele. Pentru că vreau să spun lucrurile astea. Nu e greu să memorez dialogul. 

De asemenea reușești să o faci pe J. Smith Cameron să râdă în timp ce filmați, mai mult decât oricare alt actor, chiar mai mult decât Kieran Culkin. Vorbim de o femeie cu o experiență lungă și profundă în teatru, la New York. Care e secretul tău? 

M. M.: Ha, ha! Nu i-aș submina niciodată concentrarea în mod conștient. Dar o s-o întreb despre asta imediat ce mă văd cu ea. E o profesionistă desăvârșită, e grozavă. 

Cred că e pur și simplu vorba de [Tom] Wambsgans – e pur și simplu un tip ridicol care te abordează cu lucruri îngrozitoare, de prost gust, nepotrivite tot timpul. Asta e o parte din fenomen.

Iar Kieran e ucigător de rapid. Mi se pare foarte dificil să țin pasul cu el, dacă suntem vreodată într-o situație în care trebuie să improvizăm. Și mi-e foarte dificil să nu râd când joc alături de el. E extrem de amuzant. 

Pe platouri, Jesse, ceilalți scenariști și regizorii vă pun să interpretați scenele așa cum apar ele în scenariu, dar apoi vă lasă să filmați și duble în care aveți ceva libertate să improvizați replici. Cât de încântător, dar și înspăimântător e să ai un scenariu detaliat pe care să lucrezi – dar apoi să ai și opțiunea să fii descătușat într-o scenă? 

M. M.: Ah, e absolut minunat. Cred că oamenii presupun că serialul e foarte improvizat. Dar chiar nu e – în jur de 99% din el e în scenariu și interpretat foarte fidel. Suntem foarte fideli replicilor. Și dacă nu suntem, ne dăm seama că e mult mai bine să rostim replicile care au fost scrise. 

Apoi ai aceste duble „alternative” care sunt trase – replici alternative cu improvizații la final, după ce am încheiat scena așa cum a fost scrisă. Sunt foarte distractive. Pentru că atunci te poți juca cu materialul, cu personajul. Și eu nu sunt niciodată timid atunci când vine vorba să sugerez ceva. E un mod minunat de a lucra, chiar este. 

Care sunt amintirile tale legate de când ai auzit prima oară de Succession și când ai participat la casting? 

M. M.: Cred că își doreau să-mi audă accentul american. Și apoi mi s-a părut că scenariul era genial de interpretat. Niciodată nu știi ce se va întâmpla cu un serial, pentru că filmezi doar episodul pilot și nu știi niciodată dacă va deveni serial sau nu. Și eu nu jucasem într-un serial american până atunci și nici nu interpretasem un personaj american. Deci erau lucruri care mă interesau, să le fac. A fost o adevărată provocare, ceva care mă entuziasma, ceva nou de făcut. 

Dar a fost un material atât de sclipitor și interesant de citit. Exista o scenă la finalul episodului pilot care mi s-a părut pur și simplu fascinantă, în care Tom se întoarce împotriva vărului Greg. M-am gândit: ăsta da cârlig!

Și a fost grozav să văd cum a crescut serialul până acum. Și desigur, atunci când filmezi un serial, nu-ți dai seama exact cum va fi, filmezi momente incrementale. Abia când începi să citești scenariile de mai încolo apuci să te gândești: wow, lucrul ăsta are o identitate reală, o senzație reală, e foarte bun. 

Dar chiar și atunci nu știi exact cum vor reacționa oamenii la el într-un cadrul cultural. Așa că a fost până acum o experiență satisfăcătoare și sunt entuziasmat că fac parte din acest proiect. 

SUCCESSION - GENERIC

Ce îți aduci aminte de la prima lectură a scenariului cu toată distribuția, în noiembrie 2016?

M. M.: Eram în New York și era ziua alegerilor prezidențiale în Statele Unite. Țin minte că eram înspăimântat și emoționat de lectura comună a scenariului. Sunt lucruri înfricoșătoare pentru mine. Și aveam un accent care nu-mi aparținea. Deci da, a fost înspăimântător. 

Și cu alegerile alea nebunești în fundal, când toți aveam impresia că lucrurile vor ieși bine. Apoi am mers cu toții la o petrecere la casa lui Adam McKay, pentru a vedea rezultatele… și atmosfera s-a schimbat complet!

Deci am avut parte de patru ani cu o familie dementă, disfuncțională la Casa Albă, dar și cu familia Roy – familia aceasta a fost un ecou pentru familia Trump! A fost o perioadă interesantă în care să spunem această poveste. 

Fără să exagerez acel element, dar crezi că difuzarea serialului în timpul mandatului lui Trump, față de un mandat al lui Hillary, a adus show-ului ceva mai multă tracțiune culturală și greutate politică?

M. M.: Poate, da. Suntem conștienți de cât de puternică este media atunci când vine vorba de ce fac oamenii și ce cred ei și cum votează, și ce medicamente vor să ia sau în ce fel sunt precauți împotriva… E fascinant, de fapt. Dar sunt sigur că serialul a avut parte de ceva tracțiune în plus, da. 

Cum era Tom descris în scenariu în primele notițe și scenarii pe care le-ai văzut? 

M. M.: Nu prea era, de fapt, Cred că era mai în vârstă ca mine – era iubitul lui Shiv mult mai în vârstă, peste 50 și ceva de ani, mai mult ca un unchi-iubit de fapt. Un bărbat mai în vârstă. Dar nu existau descrieri prea grozave pentru niciunul dintre personaje. Acestea au început să se dezvăluie pe măsură ce actorii au început să le interpreteze. 

Ca singurul britanic din distribuție, ca actor, crezi că există un fel de sensibilități britanice în acest serial, mai ales că este coordonat de Jesse Armstrong, care insistă să aibă biroul scenariștilor în Londra? 

M. M.: Nu știu, sincer să fiu. Odinioară credeam că poate există o caracteristică scabroasă sau mai puțin reverențioasă, care era mai britanică. Dar acum nu mai sunt sigur că așa stau lucrurile. Umorul american poate fi și el așa, și există destui scenariști americani în serial, ca Susan [Soon He Stanton] și Will [Tracy]. Deci nu sunt sigur că lucrul ăsta e adevărat acum. Cred că pur și simplu scenariștii sunt foarte buni!

Ai jucat într-o mulțime de seriale britanice. Care sunt diferențele între filmările la drame britanice și drame americane?

M. M.: Nu prea există, de fapt. Elementele fundamentale sunt aceleași: te duci la studiou, mergi la machiaj, îți pui costumul, mergi pe platouri. Și filmarea este la fel. Există locații strălucitoare și locații mai puțin strălucitoare. Niveluri diferite ale calității la catering, dar cam asta e diferența principală. 

De ce iubim aceste personaje deloc adorabile?

M. M.: Nu știu! Dar cred că suntem fascinați de această extremă a bogăției și societății. Cred că ăsta e unul dintre motive. Contextul în care e plasată povestea e interesant, pentru că nu e normal să zbori cu avioane private și să ai atât de mulți bani, atât de multă putere. Deci asta e o componentă. 

Apoi e și mai interesant și cumva calmant că acești oameni nu sunt fericiți și că trec prin aceleași certuri de familie și gelozie și furie și resentimente ca toți ceilalți oameni. 

Și familia, cred că asta e cheia. E vorba de o familie, deci e o poveste universală. 

Sezonul 3 din Succesiunea este disponibil pe HBO GO. Până acum au fost difuzate cinci episoade. Episodul șase apare pe 22 noiembrie – https://hbogo.ro/seriale/succesiunea/sezonul-3

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top