Now Reading
Spectacolul „Stai jos sau cazi” se joacă în luna noiembrie la București

Spectacolul „Stai jos sau cazi” se joacă în luna noiembrie la București

Revista Psychologies
Spectacolul „Stai jos sau cazi” se joacă în luna noiembrie la București

Teatrul Luceafărul din Iași aduce în luna noiembrie la București spectacolul „Stai jos sau cazi”, inspirat din romanul lui Bogdan Munteanu. Romanul, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry anul acesta, a fost publicat în 2022 în imprintul n’autor al editurii Nemira, coordonat de Eli Bădică.

În această adaptare scenică, Bogdan Munteanu explorează modul în care societatea românească reacționează la boli delicate precum epilepsia. Spectacolul oferă o privire introspectivă asupra psihicului colectiv, analizând cum și de ce oamenii răspund în fața unor atacuri de epilepsie. Autorul explică: „Unul din o sută de oameni are epilepsie. Cipri, eroul din «Stai jos sau cazi», refuză să-și ascundă vulnerabilitatea. Boala vine la pachet cu o doză de umor – atât el cât și cei martori la crizele sale percep realitatea într-un mod distorsionat. Unii sunt neștiutori în privința epilepsiei, în timp ce alții cunosc prea multe”, a subliniat Bogdan Munteanu.

În noiembrie, luna conștientizării epilepsiei, spectacolul va avea urmatoarele reprezentații:

  • București: joi, 23 noiembrie, 19:30, la Teatrul Odeon
  • București: vineri, 24 noiembrie, de la 19:00, la UNATC, pentru studenții de la UMF „Carol Davila”. 

Proiectul a fost curatoriat de Oltița Cîntec pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași și a avut premiera pe 4 octombrie 2023, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Dramatizare: Bogdan Munteanu și Daniela Șilindean. Adaptare, regie și elemente scenografice: Cristi Avram. Asistent regie: Miruna Hriscu. Distribuție: George Cocoș, Ioana Natalia Corban, Liliana Mavriș Vârlan, Ionela Arvinte, Cosmin Rotariu, Dragoș Maftei.

Despre volum:

„După șase ani de la „Ai uitat să râzi”, cel mai recent volum al său de povestiri, prozatorul revine cu un microroman ireproșabil, o poveste get-beget à la Bogdan Munteanu. Adică o temă inedită – epilepsia e surprinsă rarisim în literatura română contemporană –, un protagonist fain – un bărbat matur, pasionat de baschet, calculatoare și cărți, care lucrează într-o corporație și se învârte prin viața culturală timișoreană –, un alai foarte divers – de la Buni, Mază, Che, Iulia, Woody, bătrânul vecin, șoferul de Uber etc. până la Ara, labradorul –, un stil esențializat, o narațiune realistă construită maniacal, aproape, cu un umor și o relaxare caracteristice. Un titlu-mantră, o luptă cu o boală tabu, stigmatizată și astăzi, o carte musai.“

Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor

 

Despre autor:

Bogdan Munteanu s-a născut în 1979, la Arad. A publicat romanul Stai jos sau cazi (Nemira, 2022) și volumele de povestiri Ai uitat să râzi (Nemira, 2016; 2023, ed. revizuită și adăugită), Bine te-am rătăcit, Incognito (Limes, 2011) și Vals pe fire de păianjen (Limes, 2010). Scrierile sale au apărut în antologii și volume colective din România, Germania, Turcia, Serbia și Marea Britanie.

A moderat întâlnirile „Ce mai faci, scriitorule?“, organizate de librăria Cărturești. A fost curator al componentei „Poezie de stradă“, în cadrul programului cultural Memoriile Cetății. A conceput proiectul „Semn de prim ajutor“, constând în realizarea și distribuirea a 12.000 de semne de carte cu instrucțiuni de prim ajutor în cazul unei crize de epilepsie. Locuiește în Timișoara din 1997. Lucrează în domeniul IT.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top