Now Reading
Ludovic Spiess 75 la Radio Romania Muzical

Ludovic Spiess 75 la Radio Romania Muzical

Revista Psychologies

In 13 mai 2013, Ludovic Spiess, unul dintre cei mai importanti tenori romani ai secolului XX, ar fi implinit 75 de ani. Radio Romania Muzical, unicul post romanesc dedicat muzicii clasice, ii consacra doua emisiuni.

 

Duminica, 12 mai, de la ora 20.30, la „Opera in interpretari de referinta” (realizator Iolanda Drambei) poate fi ascultata inregistrarea celebrei opere a lui Camille Saint Saens – Samson si Dalila – cu Ludovic Spiess si Elena Cernei in rolurile titulare. Iar in 13 mai, de la ora 13.20, Anca Andriescu propune emisiunea speciala Ludovic Spiess-75, in care alaturi de inregistrari de referinta ale tenorului roman, poate fi ascultat si un interviu acordat de Ludovic Spiess in 1999.

Nascut in 1938 la Cluj, Ludovic Spiess a descoperit muzica de opera la 18 ani: era atunci un simplu muncitor, gravor in metal. In 1962 devenea solist al Teatrului de Opereta din Bucuresti, iar in 1964, solist al Operei Nationale Romane din Bucuresti.

Vocea deosebita de tenor lirico-spint i-a fost admirata pe marile scene ale lumii: de la Scala din Milano, la Metropolitan din New York, iar cele mai importante nume de muzicieni i-au fost parteneri pe scena. Printre dirijorii cu care a colaborat se numara Herbert von Karajan si Leonard Bernstein.

Ludovic Spiess a fost solistul operei din Bucuresti pana in 1988; intre 1991 si 1992 a fost ministrul culturii, iar intre 2001 si 2005, directorul Operei Nationale din Bucuresti. S-a stins din viata in 29 ianuarie 2006.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top