Now Reading
Andrei Feher dirijează Mozart/R.Strauss/Wagner la Sala Radio

Andrei Feher dirijează Mozart/R.Strauss/Wagner la Sala Radio

Revista Psychologies
andrei-feher-dirijează-mozart-r-strauss-wagner-la-sala-radio

Director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra, tânărul dirijor ANDREI FEHER – născut în România și stabilit în Canada – revine ca invitat special pe scena Sălii Radio. Absolvent al Conservatorului din Montréal, Andrei Feher a fost asistent al dirijorului Fabien Gabel la Orchestra Simfonică din Québec și al dirijorului Paavo Järvi la Orchestre de Paris, unde a mai avut prilejul de a colabora cu alţi maeştri ai baghetei dirijorale, ca Zubin Mehta sau Valery Gergiev.

Miercuri, 7 iunie  2023 (de la 19:00), Andrei Feher se va afla la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO într-un eveniment în care veți asculta Concertul nr. 20 pentru pian şi orchestră de MOZART, în interpretarea solistică a pianistului HORIA MIHAIL. Compus în 1785 și interpretat la premiera de la Viena de Amadeus însuși, concertul s-a bucurat imediat de un mare succes și unul dintre marii admiratori ai lucrării a fost chiar Beethoven.

Veți asculta, de asemenea, uvertură și vals din opera Ariadna din Naxos semnată de RICHARD STRAUSS și Idila lui Siegfried, creație a lui Wagner. WAGNER a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa soție (Cosima), de ziua de naștere a acesteia, după aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriză pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea în ziua de Crăciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elveția unde cei doi locuiau. Seara de la Sala Radio se va deschide cu Gli Uccellisuită pentru orchestră mică semnată de compozitorul italian OTTORINO RESPIGHI.

În anul 2013, ANDREI FEHER a dirijat concertul final al festivalului Young Prague, iar în anul 2014 a preluat locul celebrului dirijor Yannick Nézet-Séguin, în cadrul unui concert al Orchestrei Métropolitan din Montréal, moment ce a deschis seria colaborărilor sale cu această orchestră. În stagiunea 2015-2016 a fost reinvitat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Québec, al Orchestrei Métropolitain precum şi al apreciatei Orchestre de Paris, prezentând repertorii ce au inclus Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi lupul de Prokofiev, Till Eulenspiegel de R. Strauss. Stagiunea 2016-2017 a marcat debutul dirijorului Andrei Feher alături de Monte Carlo Philharmonic Orchestra, Montréal Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca. În plus față de continuarea colaborărilor cu ansamblurile menționate, în stagiunea 2017-2018 Andrei Feher a fost invitat să dirijeze Edmonton Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, Orchestre Nationale d’Île de France.

Pe lângă angajamentele sale cu Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra, printre cele mai importante concerte recente și viitoare se numără cele cu Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestre Symphonique de Québec, Les Violons du Roy, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Orchestre Nationale d’Île de France, Orchestre Métropolitain Montreal etc.

Horia Mihail a finalizat recent turneul său național „PIANUL CĂLĂTOR” – ediția cu numărul 13 – o ediție cu teme inspirate din folclor. După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Horia Mihail este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Brașov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top