Now Reading
FINNEGAN DOWNIE DEAR dirijează RAVEL și ELGAR la Sala Radio

FINNEGAN DOWNIE DEAR dirijează RAVEL și ELGAR la Sala Radio

Revista Psychologies
FINNEGAN DOWNIE DEAR dirijează RAVEL și ELGAR la Sala Radio

Prestigiosului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler din Germania în 2020, l-a desemnat drept câștigător pe dirijorul FINNEGAN DOWNIE DEAR, cel care va conduce Orchestra Națională Radio vineri, 15 decembrie 2023, de la ora 19.00. Născut în Londra și absolvent al Universității din Cambridge și al Academiei Regale de Muzică, Finnegan Downie Dear a fost la pupitrul unor orchestre de renume, precum London Philharmonic Orchestra, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna și orchestra Operei de Stat din Berlin – Staatsoper Berlin.

Concertul desfășurat la Sala Radio este dedicat în special creațiilor lui RAVEL, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX și autorul celebrului Bolero. În deschidere, programul va include Pavana pentru o infanta defunctă, o lucrare în care Ravel își exprimă pasiunea pentru cultura, tradițiile și muzica hispanică, elemente pe care le regăsim și în Rapsodia spaniolă sau în Bolero.

FINNEGAN DOWNIE DEAR dirijează RAVEL și ELGAR la Sala Radio

O altă piesă în program este Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin), o suită creată de Ravel ca un omagiu atât pentru Couperin, cât și pentru epoca barocă în muzică. Totodată, este o expresie a respectului compozitorului pentru memoria mamei sale și a unor prieteni căzuți în Primul Război Mondial.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Variațiuni pe o temă originală – Enigma, lucrare semnată de compozitorul britanic EDWARD ELGAR. Această creație reprezintă o schiță muzicală a portretelor unor prieteni apropiați, inclusiv al soției sale, Alice, precum și al însuși compozitorului, în cele 14 variațiuni.

  • În stagiunea 22/23, FINNEGAN DOWNIE DEAR a debutat la Staatsoper Berlin și a dirijat la pupitrul ansamblului Staatskapelle Berlin. De asemenea, a colaborat cu orchestre precum Camerata Salzburg, Deutsches Symphony-Orchester Berlin, Filarmonica din Baltimore, Orchestra Radioului Național Polonez, Tokyo Metropolitan Symphony și a revenit la Orchestra Simfonică din Göteborg.
  • Printre angajamentele importante recente se numără London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra – Manchester, Sinfonieorchester Basel, Filarmonica di Bologna, Borusan Philharmonic Istanbul și Orchestra Simfonică Națională Coreeană. În stagiunile viitoare, va dirija noi producții de operă la Royal Opera House – Covent Garden și la Theater an der Wien. Experiența anterioară în operă include producții dirijate la Opera Națională Poloneză, Deutsche Oper am Rhein, Opera Națională Coreeană, Opera Regală Suedeză ș.a.
  • Din 2014, FINNEGAN DOWNIE DEAR este directorul muzical al Shadwell, o companie care lucrează cu cei mai talentați tineri muzicieni britanici pentru a aduce repertoriul britanic contemporan în fața unui public nou și pentru a experimenta noi forme de operă.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

  Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top