Now Reading
Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie

Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie

Revista Psychologies
Sărbătoare la Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie

Sala Radio vă invită să experimentați miercuri, 13 decembrie 2023, de la ora 19.00, virtuozitatea celui mai renumit chitarist român de peste hotare: DRAGOȘ ILIE. Cu peste 40 de premii câștigate la competiții internaționale, Dragoș Ilie a devenit o prezență remarcabilă în lumea muzicii clasice. În vara anului 2022, alături de violonistul Alexandru Tomescu, a susținut 17 concerte în 13 orașe din România în cadrul turneului „Stradivarius – Paganini Magic”.Sărbătoare la Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie

Momentan, Dragoș Ilie își finalizează studiile doctorale la University of Texas at Austin din Statele Unite, contribuind și ca asistent universitar în cadrul aceleiași instituții. El este reprezentat de Augustine Strings, liderul mondial în producția de corzi pentru chitară clasică. Posesorul unor chitare de excepție, precum cele de la Gernot Wagner, Steven Walter și Martin Blackwell (donată de Carson McKowen), Dragoș Ilie se alătură ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru chitară și orchestră, capodopera compozitorului italian MARIO CASTELNUOVO-TEDESCO. Acest muzician prolific a compus numeroase și  diverse lucrări, de la partituri corale și concerte până la muzică de film, având o influență semnificativă în industria cinematografică americană. 

Cu ocazia acestui concert, Editura Casa Radio prezintă publicului primul album realizat de tânărul chitarist Dragoș Ilie, intitulat „Guitar Delights”. La finalul concertului, solistul serii va oferi publicului o sesiune de autografe pe acest CD, în foaierul central al Sălii Radio.

“Vă invit să ascultați muzica lui Ciprian Porumbescu și pe cea a lui Béla Bartók regândite în aranjamente pentru chitară clasică, dar și lucrări noi scrise de compozitorii români Gabriel Almași și Adrian Andrei; piese din zona Balcanilor cât și din repertoriul internațional – păstrând însă tematica meditativă a albumului; Nicola Jappelli orientându-se înspre est în „Orizzonte”; și ultima lucrare, scrisă de unul dintre mentorii mei, Andrew Zohn – „Ballade”, ca o imagine în oglindă a inestimabilei „Balade” a lui Porumbescu.” spune Dragoș Ilie, referindu-se la conținutul albumului.

Seara de la Sala Radio va debuta cu lucrarea lui RICHARD STRAUSS: “Dansul celor şapte văluri” din opera “Salomeea” (în aranjamentul semnat de Kenichi Ikuno). Concertul se va încheia cu “Suita Carmen” pentru orchestră de coarde şi percuţie, creată după partitura lui BIZET de către compozitorul rus RODION ȘCEDRIN, în 1967, pentru soția sa, celebra balerină Maia Plisețkaia.

Evenimentul va fi dirijat de JOHANN STUCKENBRUCK.

Sărbătoare la Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie

  • Dirijorul britanic-american JOHANN STUCKENBRUCK s-a afirmat ca un talent remarcabil pe scena internațională. Printre cele mai recente apariții sale se numără multiplele apariții cu San Diego Symphony și dirijarea premierei mondiale Pay the Piper, la Festivalul de la Glyndebourne (Marea Britanie). În sălile de concert, printre angajamentele de marcă ale dirijorului se numără concertele la pupitrul orchestrelor Hallé, Royal Northern Sinfonia, Orchestre Victor Hugo Franche-Comté, Salomon Orchestra și Royal Academy of Music Symphony Orchestra. În plus, Johann Stuckenbruck l-a asistat pe Sir Mark Elder la pupitrul orchestrei Hallé (Manchester – Anglia) la numeroase concerte, inclusiv pentru pregătirea partiturii La Damnation de Faust – pentru Festivalul de la Edinburgh.

 

  • Chitaristul român DRAGOȘ ILIE s-a remarcat drept unul dintre cei mai carismatici și expresivi tineri muzicieni ai generației sale, încântând publicul din Europa, Asia și Statele Unite. De la o vârstă fragedă, a început studiul instrumentului, primele acorduri fiind învățate de la tatăl său. A urmat cursurile Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, la clasa profesorului Marius Țîmpău. Concomitent, Dragoș a studiat și sub îndrumarea Conf. Univ. Dr. Daniel Dragomirescu.Sărbătoare la Sala Radio: concert excepțional al chitaristului Dragoș Ilie
  • Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de studiu în țară cât și în străinătate. Printre acestea se numără bursa oferită de Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, cu sprijinul Casei Regale a României, bursele „START” și Bursa „Moștenitorii României Muzicale”, oferită de Radio România și Rotary Club Pipera. În anul 2015, Dragoș a obținut prestigioasa bursă „Woodruff Scholarship” pentru completarea studiilor de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University, în SUA, la clasa compozitorului și pedagogului Andrew Zohn.
  • Dragoș a obținut peste 40 de premii la competiții internaționale, cu peste 20 de premii I. Printre acestea se numără Koblenz Guitar Festival, Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Indiana Guitar Festival, Columbus Guitar Symposium, Texas A&M Guitar Competition și Miami Guitar Festival. De asemenea, Dragoș a concertat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și Orchestra Națională Radio din România, grație bursei „Moștenitorii României Muzicale”.
  • Dragoș este activ și în domeniul muzicii camerale. În anul 2021, s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet – grup al cărui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat la premiile Grammy – alături de „Los Angeles Guitar Quartet”, „Texas Guitar Quartet” și alături de ansamblul coral „Conspirare”.
  • Pasionat de promovarea repertoriului românesc pe scena globală, Dragoș a conceput CD-ul său de debut drept un proiect ce îmbină atât aranjamente (partituri ale lui Ciprian Porumbescu, Béla Bartók​) cât și lucrări scrise de compozitori români contemporani. Albumul a fost înregistrat împreună cu Radio România Muzical și este disponibil la editura Casa Radio.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti. 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top