Now Reading
Ce nu știu părinții de copii mici, mai ales dacă sunt pentru prima oară părinți, și ar fi cazul să afle

Ce nu știu părinții de copii mici, mai ales dacă sunt pentru prima oară părinți, și ar fi cazul să afle

Când iei decizia să faci un copil, știi că viața ți se va schimba, dar niciodată nu poți anticipa cât de mult. Crezi că te-ai gândit la toate, dar nu e chiar așa. Iată ce nu știu părinții de copii mici și ar fi cazul să afle.

Atunci când urmează să devii părinte pentru prima oară așteptările sunt de multe ori destul de departe de realitate: nașterea e doar un moment, știe ginecologul ce are de făcut; alăptarea nu poate fi prea grea, doar pui copilul la sân.

Îți spui: având în vedere că bebelușul mănâncă aproximativ la trei ore, voi avea destul timp si pentru curățenie, mâncare, sport; o să îi cumpăr cele mai frumoase lucruri pentru a-l face fericit; copilul meu va fi cel mai cuminte, sigur nu se va trânti pe jos în supermarket pentru că nu îi iau o jucarie…

Cred că am gândit și eu toate astea înainte de primul copil și mărturisesc că, deși așteptările s-au schimbat, și cel de-al treilea copil îmi oferă zilnic șansa să devin un părinte mai bun.

Oricât de mult te-ai informa, la oricâte cursuri ai merge, oricâte cărți de parenting ai citi, nimic nu te pregătește suficient pentru momentul apariției primului copil. Știi că viata ți se va schimba, dar niciodată nu poți anticipa cât de mult.

 

Alăptarea este benefică atât pentru copil, cât și pentru părinți

La cursurile de puricultură pe care le țin insist foarte mult cu alăptarea pentru că am constatat că părinții care alăptează (e un efort comun, de aceea includ și mama și tatăl), sunt mai relaxați, mai încrezători și oferă șansa copilului să își aleagă singur drumul, ghidându-l blând.

Pentru succes în alăptare e nevoie de informare corectă, de încredere în această super-putere cu care natura ne-a înzestrat pe noi, mamele, și poate uneori de puțin ajutor din partea unui consultant în lactație.

Dacă mama are încredere în copilul ei, nu se va speria dacă o săptămână nu ia în greutate sau dacă achizițiile motorii nu sunt în totalitate conform recomandărilor dintr-o carte.

Mama va ști că ritmul copilului ei este unic și nu îl va forța să faca lucruri pentru care nu e pregătit.

 

Urmărește și:

Ce nu știu mamele despre alăptare și trebuie să afle

De ce este alăptarea importantă din punct de vedere psihologic, atât pentru mamă, cât și pentru copil

 

Copilul are nevoie de dragoste necondiționată

Un alt lucru pe care îl consider important de știut este că bebelușul sau copilul nostru are nevoie de la noi în primul rând de dragoste necondiționată, de timp de calitate petrecut împreună, de încurajare, de a-i fi alături mereu.

Nu îi trebuie lucruri scumpe, nu îi trebuie ultimul model de căruț sau cel mai elaborat pătuț, nu îi trebuie jucării prea multe sau haine la modă. El se dezvoltă optim atunci când îi suntem aproape.

 

Părinții trebuie să se adapteze la programul copilului

Tot la capitoul timp cred că e important pentru părinți să înțeleagă că e greu de făcut program unui bebeluș și că mai bine ne adaptăm noi la programul lui, decât să încercăm să îl forțăm pe el într-al nostru.

Copiii mici nu au noțiunea timpului și atunci nevoile lor, cum ar fi foamea sau somnul, sunt cele care le dictează programul.

Faptul că mama trebuie să ajungă la doctor la ora fixă nu prea contează pentru bebelușul care regurgitează după masă și trebuie schimbat pentru a treia oară.

Oricât ar fi de avertizate, mamele abia după naștere conștientizează că într-adevăr un bebeluș îți ocupă tot timpul, mai ales pe cel de somn.

Și totuși, deși nu au fost niciodată atât de obosite, mereu găsesc resurse pentru o nouă noapte de alăptat, de legănat.

La fel este și cu stresul, cu răbdarea, sau alte obstacole: când crezi că ești la capătul puterilor, mereu reușești să îți depășești limitele, ești mai puternic decât știai.

 

Copilul aduce la suprafața conflictele noastre interioare nerezolvate

Părinții cu copii ce au trecut de vârsta de sugar știu că fiecare copil are mici obiceiuri ce ne scot din sărite.

Asta se întâmplă deoarece avem și noi conflicte interioare nerezolvate poate din copilărie, iar copilul nostru le aduce la suprafață, făcându-ne să le confruntăm. Doar așa evoluăm și devenim părinți mai buni.

Grija că va fi prea greu nu cred că a oprit pe cineva de la a face copii, pentru că știm cu toții că un zâmbet al copilului nostru, sau un pupic, sau o declarație de dragoste șterg tot greul din lume, anulează tot somnul și ne dau puterea să mergem mai departe, alături de ei.

 

Ilinca Tranulis, medic pediatru, Clinica de Alăptare

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top