Now Reading
Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

Revista Psychologies

Avem mai mereu un program incarcat, care ne epuizeaza resursele si, uneori, ne face sa uitam prioritatile personale. Una dintre prioritatile noastre ca parinti este timpul de calitate petrecut cu copilul nostru, iar pentru asta exista cateva reguli simple de parenting.

 

Iubirea neconditionata. Toti parintii isi iubesc copiii, dar cel mai important este ca aceasta iubire sa fie perceputa de catre cei mici ca fiind neconditionata. Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie sa se simta in siguranta, ascultati si importanti.

Sentimentul de siguranta apare in momentul in care copilul este conectat cu parintele, cand acesta empatizeaza cu emotiile si nevoile lui. Cei mici se simt ascultati atunci cand parintii sunt atenti 100% la ceea ce ei spun sau fac. Copiii se simt importanti in momentele in care decid si au controlul asupra activitatilor desfasurate.

Toate cele de mai sus nu se intampla de multe ori din cauza lipsei de timp sau a oboselii psihice si fizice pe care o resimt parintii. Chiar si in aceste conditii, putem gasi metode prin care sa transformam timpul alocat copilului in timp de calitate.

 Timpul fizic si atentia. In primul rand, putem stabili ca o rutina, o perioada de timp pe care sa o alocam copilului zilnic. Aceasta ar trebui sa fie de minim 15 minute. Copilul trebuie informat despre acest fapt, chiar puteti da o denumire acestei perioade, precum: ora de joaca sau ora Mariei.

In aceasta perioada atentia va fi indreptata asupra copilului, fara telefoane, tablete sau televizor. Eventual putem seta cronomentrul pentru 15 min sau timpul stabilit, astfel incat sa nu fim tentati sa ne fie distrasa atentia de altceva.

La alegerea copilului. Copilul decide ce se va petrece in acest timp, se recomanda jocuri libere si nu activitati structurate precum cititul sau jocurile cu reguli.

Conectati-va cu copilul din toata inima, fiti atenti la ceea ce face, alaturati-va jocului si ocazional remarcati ceea ce face.

De exemplu, daca cel mic doreste sa se joace cu lego, nu ii spuneti cum ar trebui sa procedeze pentru a construi robotul, doar urmariti-l, ajutati-l daca solicita ajutorul si faceti remarci asupra constructiei la care lucreaza.

Daca cel mic solicita parintelui sa aleaga el, cea mai buna solutie este rasul! Gadilati-l, alergati impreuna, ascundeti-va prin casa si gasiti jocuri care il fac pe copil sa rada cu tot sufletul.

Rasul imbunatateste functiile cognitive, relaxeaza, ajuta sistemul imunitar si, mai presus de orice, va conecteaza.

Permisivitate. De multe ori, cei mici isi pot dori sa se joace de-a parintii, care pentru ei sunt modele de urmat. Din acest motiv, nu ii interziceti sa se joace cu spuma de barbierit sau cu fardurile ci gasiti solutii pentru indeplinirea acestei dorinte.

Puteti sa inventati jocuri adecvate varstei, permitandu-i accesul la obiectele dorite. Cu spuma de ras se pot face prajiturele pentru papusi sau va puteti desena pe fata cu anumite farduri. Parintele supravegheaza totul, iar copilul simte ca are control asupra jocului.

Intelegerea regulilor. Timpul de calitate se termina in momentul cand suna cronometrul. Este important ca cel mic sa inteleaga limitele si regulile pe care le-ati stabilit. Asigurati-l ca maine, la aceeasi ora, veti petrece iar timpul impreuna.

Daca aveti doi sau mai multi copii, asigurati-va ca fiecare a primit “momentul sau”. Astfel toti copiii se simt importanti si iubiti in egala masura.

Timpul de calitate imbunatateste relatia parinte-copil, iar aceasta relatie este cea mai importanta din viata oricarui parinte.

 

De Raluca Barcan, psiholog clinician si coach in parenting

Tel: 0767.803.501

Email: [email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top