Now Reading
Un recital de poveste: Fantaisies

Un recital de poveste: Fantaisies

Revista Psychologies
un-recital-de-poveste-fantaisies

Pe 30 mai 2023, Sala Mare a Ateneului Român va găzdui recitalul pianistului….

Stop. Ce înseamnă pianist? Ce înseamnă recital? Ce legătură are asta cu noi? De ce ar trebui să alocăm timp și energie unei acțiuni care poate fi realizată și acasă, unde putem asculta liniștiți muzica într-un mediu confortabil?

Dar în asta rezidă farmecul inefabil al unui recital, muzica nu înseamnă informație, iar ascultarea muzicii nu înseamnă asimilarea și prelucrarea informației. Muzica, poate mai mult decât celelalte forme ale Artei, este un canal de comunicare cu Universul, Absolutul, Divinitatea, spuneți-i cum vreți. Iar marii creatori ai muzicii sunt cei care au simțit o părticică din manifestarea Absolutului și au avut măiestria și inspirația (care primează? Nimeni nu va ști vreodată) de a o materializa și de a o așterne pe hârtie. Iar pianistul – solistul, interpretul, „traducătorul”, dacă vreți – este cel care trece prin ființa sa această creație și o oferă ascultătorului. Care, la rândul său, devine un pic creatorul acelei muzici. Interpretul e omul care transmite acel „concentrat” de energie divină, comunicându-l publicului.

Revenind la ideea inițială, vă invităm marți, 30 mai 2023, să împărtășim comunicarea cu geniul muzicii franceze și al muzicii lui Enescu prin intermediul pianistului Nicolae Dumitru (www.concerto.org.ro). Prin fața noastră se vor desfășura mari „pânze” din creația lui Jean-Philippe Rameau, marele maestru al barocului francez, George Enescu, marele maestru al muzicii românești, și Maurice Ravel, marele maestru al plasticii și coloristicii impresioniste. Spectacolul va fi completat de vizualurile realizate special pentru piesele din program de către Andrei Silviu, marele maestru al imaginii de la TVR.

Pentru că un recital este mai mult decât un moment în care ascultăm muzică, este o experiență senzorială complexă. Sunetele măiastre ne poartă în alte lumi, în care imaginația și creativitatea se desfășoară libere. Concertul live ne prilejuiește ocazia de a ne cufunda și desfăta pe unde sonore care ne readuc armonia în suflet. Pianistul Nicolae Dumitru este intermediarul care ne deschide poarta către o trăire pe care vă invităm să nu o ratați! Biletele pot fi achiziționate de pe platforma: https://ove.ro/recital-de-pian-6015

recital-de-pian-nicolae-dumitru

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top