Now Reading
Se respectă, într-adevăr, legea fumatului, în România? / “Fii Gata! Observă! Acționează!” cu ajutorul aplicației Tobacco Spotter ™

Se respectă, într-adevăr, legea fumatului, în România? / “Fii Gata! Observă! Acționează!” cu ajutorul aplicației Tobacco Spotter ™

tobacco spotter

După trei ani de la intrarea în vigoarea a legii care interzice fumatul în spațiile publice, Organizația Mondială a Sănătății împreună cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății organizează un studiu prin care, prin intermediul aplicației pentru telefoane mobile Tobacco Spotter™, se pot raporta situațiile în care se respectă sau nu se respectă reglementările privind fumatul în spațiile publice.

În martie 2019 se împlinesc trei ani de la intrarea în vigoare a Legii 15/2016 privind modificarea și completarea Legii 349/2002  pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii etc.

La aproape trei ani distantă, legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise este în general acceptată de populație, cu un nivel de respectare și implementare aparent adecvat. Ce se întâmplă însă în spatele cortinelor?

Se respectă într-adevăr reglementările în toate zonele iar mediul de afaceri a înțeles necesitatea de a-și proteja clienții față de expunerea la fumul de țigară? Populația a identificat corect ce înseamnă „spatii publice” și contribuie, prin aportul propriu, la această inițiativă de sănătate publică?

La aceste întrebări își propune să găsească răspuns Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, care desfășoară în următoarele două luni un proiect de implicare civică și de monitorizare a conformității sau neconformității privind fumatul în spațiile publice închise și promovarea fumatului prin diferite forme de mass-media.

Consumul de tutun este responsabil de peste 42.000 de vieți pierdute anual în România și continuă să reprezinte cauza principală a unor boli care ar putea fi prevenite prin renunţarea la fumat. Aceasta înseamnă că atât factorii cu responsabilitate decizională cât şi populaţia trebuie să susţină cu fermitate eliminarea acestui factor de risc din viețile copiilor, tinerilor și adulților.

Pentru a sprijini politicile de control al tutunului în țările țintă din lume, Organizația Mondială a Sănătatii monitorizează conformitatea sau neconformitatea cu prevederile legale prin intermediul aplicației pentru telefoane mobile Tobacco Spotter ™.

Aplicația permite utilizatorilor să monitorizeze respectarea sau nerespectarea legii privind fumatul în nouă scenarii diferite, care acoperă spațiile publice închise: școli, spitale, restaurante, cafenele și baruri, mijloacele de transport în comun, spații de birouri, instituții de interes public, dar și promovarea în diferite forme de mass-media sau la puncte de vânzare.

Sub îndemnul Fii Gata! Observă! Acționează! utilizatorii sunt invitați să participe la studiu și să raporteze atât situațiile în care legea este respectată, dar și cele în care legea nu este respectată. Procesul de raportare este ușor, intuitiv, durează 30 secunde și sunt necesare aproximativ cinci click-uri, iar aplicația este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android (Google Play) – Tobacco Spotter ™.

Downloadează acum și raportează!  Doar ÎMPREUNĂ putem construi o comunitate sănătoasă! Și tot împreună putem identifica ariile care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește politica de implementare a legii fumatului! Participă și tu la această inițiativă de sănătate publică!

*Cercetarea este realizată de Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top