Now Reading
Serenade, arii si uverturi la Sala Radio

Serenade, arii si uverturi la Sala Radio

Revista Psychologies

Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 22 mai (19.00), la Sala Radio, la o seara dedicata serenadei!

 Gen muzical al carui nume s-a nascut din cuvantul italian „sereno” – „calm”, serenada este o piesa lenta, cu caracter liric, initial dedicata unei persoane si apropiata ca factura de divertisment sau nocturna.

Serenada si-a cucerit celebritatea in Evul Mediu, ca piesa vocala, cantata seara sau noaptea de protagonist sub fereastra celei pe care dorea sa o cucereasca.

Mai tarziu, in perioada clasica si in cea romantica, genul s-a dezvoltat insa in forma exclusiv instrumentala si s-a indepartat de ideea interpretarii nocturne sau in aer liber, in onoarea iubitei.

Serenada a devenit un gen situat undeva intre suita si simfonie, cu o instrumentatie ampla, dar usoara si cu accent preponderent pe muzicalitatea romantica.

Printre compozitorii care au marcat acest gen se afla Mozart – cateva dintre celebrele sale serenade fiind Serenata notturna (Serenada nr. 6), Serenada Haffner (Serenada nr. 7) si Eine Kleine Nachtmusik (cunoscuta ca Mica Serenada) – si alti mari compozitori, ca Beethoven, Schubert, Brahms, Ceaikovski sau chiar Stravinski.

Derulata sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, seara de la Sala Radio va debuta cu una dintre serenadele lui MOZARTSerenada nr. 10 in si bemol major – lucrare a carei popularitate a fost sporita de includerea sa in banda sonora a filmului artistic „Amadeus” (regizat de Milos Forman), chiar in secventa primei intalniri intre Mozart si Salieri.

Evenimentul va continua cu „declaratii de dragoste” si partituri extrem de cunoscute din patru opere celebre: Rossini – Barbierul din Sevilla – uvertura operei si aria Ecco ridente in cielo, Mascagni – Cavalleria rusticana – Preludiul si Oh Lola si Mozart – Nunta lui Figaro – uvertura operei si aria Deh vieni alla finestra, din opera Don Giovanni.

Concertul de la Sala Radio se va desfasura cu participarea artistilor lirici LUCIAN CORCHIS (tenor), LIVIU INDRICAU (tenor) si IORDACHE BASALIC – (bariton), solisti ai Operei Nationale Bucuresti cu un repertoriu extrem de divers in concerte sustinute pe scena lirica bucuresteana, dar si in alte sali de spectacol din tara si strainatate.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top