Now Reading
Parenting constient sau cum sa devii un parinte mai bun

Parenting constient sau cum sa devii un parinte mai bun

Revista Psychologies

In ultimele doua decenii parenting-ul s-a transformat intr-o adevarata stiinta, iar in 2015 putem spune cu incredere ca educatia si cresterea copiilor nu se mai face „dupa ureche“! Avem multe teorii si strategii de parenting care pot ajuta orice copil sa infloreasca emotional, relational si cognitiv, de aceea te invitam sa descoperi notiunea de parenting constient.

Desigur, important este ca parintele sa-si doreasca sa descopere aceste strategii de relationare si sa indrazneasca sa renunte la metodele agresive de disciplinare, despre care stim ca produc doar durere si suferinta.

Noi, romanii, avem obiceiul de a-ne amagi cu vorba „bine ca m-a batut, ca om m-a facut“ – dar oare chiar asa sa fie?! Ca psiholog care lucreaza zi de zi cu sufletul oamenilor, imi permit curajul de a spune ca NU.

Am ajuns sa ne fie atat de greu deoarece in copilarie nevoile de conectare si siguranta nu ne-au fost implinite, si, incetul cu incetul, am uitat ca le mai avem, ajungand, in cele din urma, sa le ignoram, inconstient, si pe cele ale copiilor nostri.

Din fericire, an de an parintii si cuplurile din Romania au sansa de a intalni cei mai renumiti experti internationali, care vin sa ne impartaseasca teorii si practici complexe despre cum ne putem imbunatatii relatiile cu cei mai iubiti din viata noastra.

Parentingul eficient incepe cu dobandirea unor informatii corecte, din punct de vedere stiintific, despre cum putem construi relatii sanatoase, despre nevoile de crestere ale copilului, despre arhitectura creierului uman, dar si despre cultivarea starii de bine la nivelul intregii familii.

Fiecare efort, pe care parintele il depune pentru dobandirea si aplicarea unor atitudini sanatoase de parenting, se reintoarce ca o dubla binecuvantare, adultii avand atat satisfactia de a vedea cum se dezvolta copiii, dar, si posibilitatea de a creste personal – ca rezultanta a efortului de a raspunde diferit fata de felul in care au fost crescuti, ceea ce, sincer, necesita mult curaj din partea noastra.

Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt, promotorii parenting-ului constient, sunt de parere ca ceea ce le daruim copiilor nostri este, in fapt, un cadou de crestere oferit noua insine.

Eforturile investite in procesul personal de auto-cunoastere si dezvoltarea personala ii influenteaza direct pe copiii nostri, care au sansa de a creste feriti de tiparele durerii transmise din generatiile anterioare.

Astfel, ei vor deveni mai sanatosi si mai fericiti, avand de cheltuit, la varsta adulta, mai putine resurse pentru a-si vindeca ranile din copilarie (inclusiv mai putine vizite la psiholog si psihoterapeut).

Dar, inainte de toate, este important sa ne intrebam daca, chiar, suntem dispusi sa facem totul pentru familie sau, acesta, este doar un slogan care suna bine pe Facebook!

Majoritatea stiintelor sociale ne arata ca oamenii au o predispozitie biologica pentru a trai in cuplu si a deveni parinti, insa nu dispun si de un program innascut despre cum sa-si cultive relatiile – aceasta nu mai este treaba biologiei, este responsabilitatea noastra.

Oamenii devin parinti pentru a satisface nevoile de supravietuire ale copiilor, ne spune psihologia, dar, de cele mai multe ori, nu au si cunostintele adecvate despre cum sa satisfaca aceste nevoi.

In final ajungem sa recunostem ca atat ca parinti, cat si ca parteneri de cuplu avem nevoie de suport si ghidaj pentru a trai in armonie si fericire.

“Blocajul pe care oamenii il resimt in relatia parentala oglindeste punctul lor de crestere psihologica – majoritatea dintre noi constatam ca ne confruntam cu aceleasi dificultati atat in relatia de cuplu cat si in relatia parentala, deoarece aceste dificultati izvorasc din aceeasi problema psihologica”. („Daruieste iubirea care vindeca: ghid pentru parinti” – Harville Hendrix & Helen LaKelly Hunt)

Pentru ca un parinte sa vada si sa satisfaca nevoia unui copil, acesta trebuie sa constientizeze ce nu a primit de la proprii parinti si sa gaseasca o strategie de a-si recupera deficitul. Doar atunci cand incepem acest proces de auto-vindecare ne eliberam de constrangerea auto-apararii constante.

Un prim pas spre aceasta vindecare este si participarea la conferinta IMAGO, organizata la Bucuresti pe 23 si 24 mai.

Aceasta este deschisa parintilor, cuplurilor noi sau in „criza“, celor indragostiti sau celor care doresc sa se indragosteasca, expertilor in sanatatea mintala si tuturor celor interesati de psihologie si psihoterapie.

Ultimele bilete pot fi achizitionate AICI.

 

De Gáspár György, psiholog clinician, psihoterapeut relational – Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top