Now Reading
Ce trebuie să știi când cumperi un apartament

Ce trebuie să știi când cumperi un apartament

Revista Psychologies
ce-trebuie-să-știi-când-cumperi-un-apartament

Achiziționarea unui apartament este o etapă importantă în viața fiecăruia dintre noi. Tocmai de aceea, ar fi bine să știi ce anume ai de făcut și, mai ales, la ce să fii atent înainte de a semna contractul.

Când vine vorba de cumpărarea unui apartament, este important să ai în vedere mai mulți factori și asta deoarece o astfel de etapă poate fi un proces complex. Dar, cu o planificare adecvată și o mare atenție la detalii, vei putea face alegerea potrivită. Iar pentru a-ți atinge obiectivul, e musai să iei în considerare câteva aspecte importante de care să ții cont în procesul de achiziționare al unui apartament.

Ține cont de amplasarea apartamentului

Amplasarea este unul dintre cei mai importanți factori de luat în seamă atunci când vrei să cumperi un apartament. Mai ales în orașele mari, e foarte important să fii atent la cartierul ales și la cât de sigur este. 

Spre exemplu, în cazul în care cauți apartamente de vanzare Cluj, te poți orienta către zone centrale, care-ți oferă posibilitatea de a avea acces rapid la magazine, școli și grădinițe, parcuri sau restaurante. 

În cazul în care ești în căutarea unui apartament în București, poți lua în considerare cartierele care au metrou. Astfel, vei avea posibilitatea de a ajunge rapid și confortabil în orice zonă a Capitalei. De asemenea, te poți orienta și în funcție de cât de aproape sau departe este de locul de muncă sau de cât de multe parcuri are zona.

Verifică starea apartamentului

Dacă ai ales zona, îți place și ești convins că acolo vrei să stai pentru următori ani, poți trece la etapa în care verifici starea apartamentului, dar și a blocului. Vezi dacă există probleme cu instalațiile electrice sau cu cele sanitare, dacă pereții au urme de mucegai, asigură-te că nu sunt gândaci de bucătărie sau că nu sunt probleme de infiltrații. 

De asemenea, ar fi bine să verifici dacă blocul nu este încadrat în risc seismic, dacă nu are probleme cu fațada sau cu unele probleme de rezistență. În cazul în care ai posibilitatea, ar fi indicat să apelezi la un specialist în construcții pentru a evalua blocul și apartamentul.

Ține cont de dimensiunea apartamentului

Un alt aspect extrem de important în alegerea unei locuințe este dimensiunea ei. Asigură-te că suprafața apartamentului este suficientă pentru nevoile tale prezente, dar și viitoare. 

Ia în considerare număr de persoane care vor locui și de câte camere vei avea nevoie. De asemenea, ia în considerare și suprafața utilă a apartamentului pentru a fi sigur că ai suficient loc și pentru mobilă, dar și pentru obiecte ce necesită depozitare.

Fii atent la costul apartamentului

Înainte de a lua o decizie, poate ar fi bine să inspectezi puțin piața. Cu alte cuvinte, ar fi indicat să vezi care sunt prețurile apartamentelor similare din aceeași zonă. Asigură-te că prețul este rezonabil și nu iese din tipare. 

Mai mult, trebuie să ai în vedere și costurile suplimentare ale unei astfel de tranzacții. Vei avea de plătit diverse taxe legate de înregistrare, de notar și, eventual, comisioane pentru intermediari.

Mare atenție la documentele apartamentului

Înainte de a lua o decizie definitivă, asigură-te că vânzătorul are toate actele apartamentului în ordine. Și aici este vorba de titlul de proprietate, de certificatul de urbanism, certificatul de performanță energetică, adeverințe de la asociația de proprietari, ultimele facturi plătite, precedentele acte de vânzare-cumpărare sau alte acte pe care ți le-ar putea cere notarul în cazul încheierii unui contract de vânzare cumpărare. 

Dacă nu ești sigur de ce documente ai nevoie, poți consulta un specialist în domeniu.

În concluzie, atunci când vrei să cumperi un apartament, ar fi bine să ții cont de toate aspectele punctate în articol.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top