Now Reading
Turism: Surf, Nelson Mandela și Cape Town

Turism: Surf, Nelson Mandela și Cape Town

Istoria acestor locuri se îmbină armonios cu tentațiile turistice actuale, făcând din Cape Town una dintre cele mai căutate destinații. Dincolo de soare și surf, merită și o incursiune în istoria acestor meleaguri.

Citește și:

Turism: În Bolivia, la misiunile iezuite

Turism: Parfum de femeie sau Buenos Aires de dimineață

Cape Town, capitala provinciei Western Cape și capitala legislativă a Africii de Sud, este una dintre cele mai populare destinații internaționale de turism. Și aceasta pe bună dreptate, dacă luăm în calcul poziția geografică extrem de privilegiată a celui de-al treilea oraș ca număr de locuitori din Africa de Sud.

Aflat între Table Mountain, Oceanul Atlantic și foarte aproape de Capul Bunei Speranțe, Cape Town te îmbie atât cu plaje superbe cu nisip fin, întinse pe câțiva kilometri, cât și cu o rezervație naturală imensă sau cu o călătorie cu feribotul către Robben Island. 

Pentru o vizită de două zile, e bine să știi dinainte exact ce vrei să vezi, pentru că atracțiile turistice pe care le găsești în oraș sau în împrejurimi nu sunt puține.

Locuri atât de cunoscute, cum ar fi Robben Island, unde Nelson Mandela a stat în închisoare, plaja Boulders Beach, cu priveliștile ei uimitoare, sau grădina botanică Kirstenbosch sunt doar câteva dintre obiectivele turistice unde poți ajunge din Cape Town.

Cei care vor să se bucure de soare sau pasionații de surf pot profita din plin de plajele cu nisip alb, situate la picioarelei Table Mountain.

De asemenea, Rezervația Naturală Capul Bunei Speranțe oferă priveliști marine superbe și poteci pe care te poți pierde în peisajul fascinant.

 

Trekking pe Table Mountain

Unul dintre principalele puncte de atracție este Table Mountain. Cu o înălțime de 1086 m, poate fi văzut din aproape orice colț al orașului. Are un platou de 3 kilometri, care îi dă aspectul unei mese, de aici venind de fapt și numele acestui munte.

Table Mountain adăpostește parcul național cu același nume, recunoscut pentru extraordinara sa bogăție, pentru fauna și flora sa variată și unică – cu faleze stâncoase, pante abrupte și întinderi nisipoase – și reprezintă una dintre valorile naturale, istorice, culturale și recreative atât pe plan local, cât și internațional.

După câteva ore petrecute pe Table Mountain, trebuie neapărat să ajungi pe una dintre plajele de aici. Cea mai cunoscută este Boulders Beach, celebră pentru colonia de pinguini africani.

Una dintre atracțiile locale este surfingul, aici desfășurându-se anual o competiție pentru împătimiții acestui sport: Red Bull Big Wave Africa.

De asemenea, mai poți vizita acvariul Two Oceans Aquarium sau poți face o călătorie cu feribotul până la Robben Island.

Situată la 12 kilometri de Cape Town, Robben Island a fost, pentru aproape 400 de ani, un loc de exilare, izolare și închisoare. Aici erau trimiși toți cei care se împotriveau sistemului politic și social.

În perioada apartheidului, Robben Island a devenit cunoscută pe plan internațional pentru brutalitatea cu care erau tratați cei ce se aflau închiși aici.

Datoria celor de pe insulă era să-i țină izolați pe toți opozanții apartheidului. Unii luptători pentru libertate au petrecut aici mai mult de un sfert de secol, fiind închiși deoarece au continuat să lupte pentru crezurile lor.

 

Nelson Mandela, simbol național

În această închisoare și-a petrecut mulți ani și Nelson Mandela, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 1964 pentru că a militat pentru drepturile populației de culoare din Africa de Sud.

Acesta a fost eliberat 26 de ani mai târziu. În 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar un an mai târziu a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud.

În zilele noastre, Robben Island a devenit un simbol nu numai pentru Africa de Sud sau continentul african, ci pentru întreaga lume, a triumfului spiritului uman asupra numeroaselor lovituri și adversități cu care s-a confruntat această țară.

Robben Island adăpostește acum un muzeu, o mărturie a condițiilor în care au trăit cei închiși acolo. 

Dacă vrei să-ți pui în program câteva ore pentru shopping: mall-ul Victoria & Alfred Waterfront este locul ideal.

Situată între Robben Island și Table Mountain, în inima portului din Cape Town, Victoria & Alfred Waterfront a devenit una dintre principalele atracții ale Africii de Sud.

În această zonă imensă de shopping și divertisment te așteaptă, de asemenea, clădiri de birouri, cu hoteluri de lux sau apartamente rezidențiale.

Trebuie neapărat să trăiești o experiență inedită – să vezi îmbinarea între muncă, shopping și distracție la V&A Waterfront. Aici te poți bucura și de spectacole în aer liber, concerte de jazz sau piese de teatru.

În Cape Town, vara începe pe la sfârșitul lunii octombrie și ține până în martie. În general verile sunt călduroase, deși în acest oraș, datorită poziției sale pe coastă, se simte briza moderată a oceanului. Soarele apune târziu și de aceea au loc multe evenimente de seară.

Și pentru că a venit vorba de evenimente, trebuie spus că orașul Cape Town este unul al culturii, un loc unde vechiul și noul conviețuiesc într-o armonie complementară, un loc unde istoria este reflectată în arhitectură, muzică și dans.

La Galeria Națională a Africii de Sud ai ocazia să te delectezi cu expoziții de fotografie contemporană. Arhitectura reflectă cultura amestecată a orașului, aici existând numeroase galerii, amfiteatre în aer liber, săli de concerte și muzee care oferă repere ale culturii și istoriei Africii de Sud.

Oraș al poeților și casă a artiștilor, Cape Town este cu adevărat inima erudită a Africii de Sud, unul dintre reprezentanții de seamă ai acestei urbe fiind John Maxwell Coetzee, născut aici pe 9 februarie 1940.

Coetzee este unul dintre cei mai cunoscuți romancieri sud-africani, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2003 și câștigător de două ori al prestigiosului Booker Prize. Dintre romanele acestui scriitor traduse și la noi se află „Dezonoare”, „Așteptându-i pe barbari”, apărute la Editura Humanitas.

De Iuliana Alexa

Foto: northfoto.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top