Now Reading
Campanie de crowdfunding „Mănânc, gătesc și susțin ce e local”

Campanie de crowdfunding „Mănânc, gătesc și susțin ce e local”

Revista Psychologies
campanie-de-crowdfunding-mănânc-gătesc-și-susțin-ce-e-local

Copiii din 6 comunități Teach for Romania, îndrumați de profesorii coordonatori, au cules rețete din gastronomia localităților Vidra – județul Vrancea, Herăști – județul Giurgiu, Murighiol – județul Tulcea, Cosoba – județul Giurgiu, Căianu – județul Cluj și Vulcan – județul Brașov. 141 de copii au strâns 165 de rețete din gastronomia ritualică (nunţi, botezuri, pomeni, posturi), cotidiană (zilele săptămânii, anotimpuri, sezonalitate) și de sărbătoare (Paşte, Crăciun, Anul Nou, hramuri, zilele comunei, aniversări şi onomastici). Fiecare minimonografie a ajuns în comunitate, fiecare cercetător primind o carte, unde se regăsește și munca sa.

Pentru că dorim ca aceste minimonografii să ajungă și la alte persoane pasionate de gastronomie, rețete vechi, românești, de gusturi și tehnici locale, am lansat campania „Mănânc, gătesc și susțin ce e local’’. Pe platforma consolid8.ro, există mai multe tipuri de pachete ca fiecare să aleagă ce i se potrivește mai bine.

Campania de crowdfunding este, de fapt, o campanie de precomandă a acestor cărți. Până pe 8 decembrie minimonografile pot fi comandate împreună – pachet de 6 cărți la 310 lei – sau separat, fiecare minimonografie costând 65 lei, dar exista si alte optiuni. De exemplu, avem și o variantă „aperitiv”, în care poți primi un meniu digital cu 18 rețete – câte 3 din fiecare localitate. Minimonografiile vor ajunge la susținători până pe 15 februarie 2023.

„Am crezut și m-am implicat în acest proces de recuperare a moștenirii gastronomice pentru că știu că stăm pe o comoară aproape uitată. Sunt rețete cunoscute la nivel local pe care trebuie nu doar să le păstrăm, ci și să le facem mai cunoscute. Cococi, plăcintă cu căprița, supă de lășcuțe, sarmale cu păsat sunt câteva dintre felurile de mâncare la care nu ai acces fără vreo bunică sau o mătușă cunoscătoare.  Pierdem mult prin faptul că nu le găsim în oferta HORECA locală.

Sper ca aceste cărți să ajungă la cât mai mulți bucătari și chefi, să-i inspire și să le stimuleze creativitatea, astel încât să ne putem bucura de gastronomia locală în cat mai multe colțuri de țară. ’’ a declarat Ioana Pătrășcoiu, Coordonator proiect Asociația My Transylvania.

Unul dintre sustinatorii proiectului este Mihai Toader, chef si co-owner Soro.lume care ne-a spus: „Mi-a atras atenția acest proiect al Asociației My Transylvania pentru particularitatea gastronomică locală – și chiar microregională!-, pentru ideea de a implica nepoții în descoperirea rețetelor bunicilor lor, continuandu-se astfel tradițiile culinare locale. Cred că aceste cărți pot reprezenta o sursă de inspirație chiar și pentru bucătarii profesioniști care dezvoltă un stil mai modern, bazat pe rețetele și tehnicile de pe teritoriul României. Recomand.”

Asociația My Transylvania a fost înființată în anul 2010 și este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte, inițiative și programe de dezvoltare rurală, dar și proiecte culturale cu accent pe patrimoniul imaterial și, în mod special, pe gastronomic.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top