Now Reading
Parul, genele, unghiile… mania detaliilor

Parul, genele, unghiile… mania detaliilor

Revista Psychologies

O coafura de vis, o privire lasciva pe sub gene, unghii de femeie fatala… Ce ne dorim sa evidentiem de fapt alungindu-ne astfel extremitatile? Puterea de seductie? Personalitatea? Influenta?

O eternitate! Este timpul pe care ar trebui sa-l lasam sa treaca, avand rabdare lasand Natura sa actioneze, stiind ca parul nostru va creste cam un centimetru pe luna, pentru a ne acoperi intreg spatele, pe lungime. Asa ca, de ce sa nu ajutam putin Mama Natura recurgand la aceasta tehnica, care a evoluat mult: aplicarea extensiilor? „Extensiile de par se inscriu deja in cultura occidentala“, explica psihanalista Sarah Stern.

„Parul, genele si unghiile sunt fanere, un termen provenit din greaca veche, desemnand produsul vizibil al pielii. Putem vorbi de proeminenta in functie de arcuirea genelor sau de o energie sexuala in functie de modul in care este aranjat parul. Raportandu-ne la unghii, cand sunt purtate prea lungi, ating o dimensiune a… violentei“. Ne gandim involuntar la mitul lui Samson, a carui forta se afla in par si pe care o pierde in momentul in care Dalila i-l taie.

Astfel, in timp ce, de-a lungul anilor, vivacitatea acestor atribute este diminuata in mod natural, puterea sexuala in cauza ramane. De aici, imaginatia ca, inconstient, prin recurgerea la extensiuni exprimam un voluntarism sigur spre apropierea sexuala… Bineinteles, americanii sunt primii in domeniu.

In Franta, pionierii au fost Vanessa Paradis si Ophélie Winter. Actrite, cantarete, modele care cereau artificiul. „Modernitatea fabrica un ideal de frumusete pe care starurile il modeleaza inainte de a-l mondializa“, comenteaza un alt psihiatru si psihanalist, Vannina Michel-Rechtman.

Astazi, extensiile sunt din ce in ce mai discrete, dar sunt la fel de curente. Par artificial sau natural, mese lipite, impletite sau crosetate, tehnicile cele mai sofisticate sunt la concurenta. Ce determina o femeie sa depaseasca pragul cosmeticienei? L., 35 de ani, marturiseste: „Am gasit la parintii mei o fotografie din adolescenta mea, in care alergam pe plaja si aveam parul pana la nivelul feselor, iar vantul si soarele il faceau sa se joace in jurul meu. Mi-am dorit imediat sa regasesc acea senzatie de forta si libertate“. Patru ore mai tarziu, dorinta ei se realiza.

In ceea ce priveste genele, dorinta de a le avea mai lungi si mai dese poate fi realizata pe deplin pe viitor, intr-o ora si jumatate, fibre sintetice fiind lipite una cate una la baza celor naturale. Pentru unghii, este si mai rapid: in cateva minute, sunt reparate, intarite, alungite cu ajutorul rasinii sau al gelului UV. Un singur cuvant apare pe buzele celor care le-au incercat: „sexy“.

 

Pe tocuri inalte

Libertate, intr-adevar? Stilistul nu este deloc de acord. „Aplicarea extensiilor nu dureaza decat un timp si cere multa intretinere“, evidentiaza el. „Trebuie sa fii constienta de acest aspect si sa ai o motivatie sigura. Desi clientele mele imi spun ca vor parul lung pentru ca sotii sa le iubeasca, eu iau asta ca pe un pretext.

De fapt, ele sunt cele care au nevoie de asta, pentru a se simti mai sigure pe ele, ca si cand ar purta tocuri inalte. Uneori, le sfatuiesc sa aleaga o tunsoare care sa le puna fata in valoare. Daca incercarea extensiilor este tentanta, acesta trebuie sa ramana doar un demers, pentru distractie. Atat! Femeile sunt incantate sa iasa din salon cu un par mai viguros. In schimb, ca si in cazul chirurgiei plastice, aceste dorinte nu trebuie sa devina ceva frecvent.“

Confirmarea lui B., 35 ani: „ Nici macar sotul meu nu a sesizat nimic, si nimeni altcineva, in afara, de mine, de altfel. Totusi, petrecusem patru ore la coafor“. Deceptionata de extensii? „Nu, deloc“, protesteaza ea. „Am facut asta, inainte de toate, pentru mine.“

Timp de trei luni, i-a facut placere sa-si admire in fiecare dimineata in oglinda densitatea regasita a parului, miscandu-si capul cu cochetarie intreaga zi, cum o facea cand era copila. Un gest pe care-l facuse numai pentru ea. Sa joci rolul adolescentei cand esti mama, in aceeasi maniera in care fetita ta joaca rolul de femeie si mama, cam aceasta ar fi, asadar, promisiunea extensiilor de par? Da, dar nu numai. Caci este important si cum te privesc ceilalti.

 

Puterea efemerului

„Atunci cand ieseam de la salonul de infrumusetare cu noile mele gene“, povesteste L., 42 ani, „aveam impresia ca toata lumea – si mai ales barbatii – ma priveau. Dar poate ca eram eu cea care le cauta privirile si astfel isi indreptau si ei privirea spre mine.“ Prietenele ei au observat totul imediat. „Te-ai machiat“, remarcau ele surprinse. „Aveam impresia ca o nedreptate, aceea de a nu fi avut gene lungi, fusese indreptata“, povesteste L.

Este si cazul lui P., 26 de ani: „Mi-era asa rusine cu unghiile mele roase, incat imi tineam tot timpul mainile in buzunare. Astazi, sunt asa de mandra de manichiura mea frantuzeasca si de unghiile mele lungi incat le scot la «inaintare» cat de des pot“. Cele care investesc in aplicarea unghiilor false, adopta mai mult sau mai putin constient o noua gestica, executand „coregrafii“ destinate punerii in valoare a unghiilor.

„Clientii nostri sunt, in mare parte, femei active, care nu au timp sa-si refaca manichiura la fiecare trei zile“, spune o cosmeticiana. „Ele nu vor neaparat unghii foarte lungi, dar sa fie curate. Gratie aplicarii gelului UV, care le confera o textura naturala, femeile au mainile impecabile timp de trei saptamani.“ Cativa centimetri care schimba totul? Extensiile inseamna, pentru un timp, o metamorfoza de a trai ca intr-un joc, a carei prima regula ar fi cea a efemerului.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top