Now Reading
Feminitate sau maternitate? Află cum le împletești cu ușurință cu Cristina Petrescu

Feminitate sau maternitate? Află cum le împletești cu ușurință cu Cristina Petrescu

Simona Nicolaescu

Vă invităm la o incursiune în universul nostru interior, la emisiunea În căutarea stării de bine alături de Simona Nicolaescu, realizator și psihoterapeut și invitata sa, Cristina Petrescu, psihoterapeut.

Până după 30 de ani, mi-era foarte nefiresc să mă refer la mine folosind termenul „femeie”. Cumva mă simțeam stingherită de acest apelativ, chiar dacă în viața mea erau multiple responsabilități, multe valențe ale femeii. Nici măcar devenind mamă nu am simțit neapărat că m-am transformat într-o femeie, în adevăratul sens al cuvântului. Abia după ceva experiențe de viață zdruncinătoare am ajuns să simt acest cuvânt ca fiind despre mine. Pentru că, da, feminitatea este o atitudine, un cumul de atribute pe care nu simțeam că le am încă puternic definite. Înseamnă maturitate emoțională, dar și inocență, putere și curaj, delicatețe, grijă, dar și nevoie de protecție, frumusețe și senzualitate, inteligență, empatie, căldură, sexualitate, grație. Iar lista poate continua. Pentru fiecare altfel.

Sunt persoane pe care maternitatea le transformă în femei. Dar și persoane pentru care maternitatea pare că vine să le sugrume feminitatea. Avem nevoie să rămânem în energia noastră feminină, atât de caldă și de valoroasă, pentru a putea crește copii echilibrați emoțional, fie că sunt fete, fie că sunt băieți, și pentru a putea rămâne partenere în relația de cuplu.

Pentru asta este nevoie de multă conștientizare, de sprijin din partea celor din jur, de susținere și de voința și motivația noastră în a nu ne lăsa absorbite cu totul de un singur rol. Este nevoie constant să ne reamintim de noi și de nevoile noastre, dincolo de tot ceea ce avem de îndeplinit zi de zi ca mame și partenere, ca fiice și prietene. Este nevoie să ne îndreptăm spre propriul sine cu iubire și blândețe, să nu renunțăm la noi și ceea ce reprezentăm noi ca femei pentru a ne sacrifica exclusiv altora. Este nevoie să nu uităm de visurile noastre, de pasiunile noastre, de micile plăceri care ne aduc starea de bine, care ne încarcă rezervorul astfel încât să ne putem continua călătoria.

Maternitatea pare, uneori, a fi un „bau-bau”. „O să vezi când o să fii mamă că nu o să mai poți să…/ nu o să mai ai timp să…/ nu o să mai ai energie să..”. Ca și cum venirea unui copil pe lume ar anula cu totul o parte din noi, în loc să ne împlinească sufletește și să ne desăvârșească. Ține doar de noi în ce fel dorim să împletim maternitatea cu feminitatea, ce fel de modele ne dorim să fim pentru copiii noștri și ce mesaje vrem să le transmitem.

Personal, mi-ar plăcea ca fiica mea să știe că viața e frumoasă dacă nu te temi să o trăiești cu bune și cu mai puțin bune, că e minunat să fii femeie și că are tot dreptul să își manifeste feminitatea, indiferent de contextul de viață, de societate sau de responsabilități! Mi-ar plăcea să trăiască liber și cu multă curiozitate, să trăiască în iubire și respect!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top