Now Reading
Cum ne explicam gelozia

Cum ne explicam gelozia

Revista Psychologies

Gelozia este un sentiment neplacut cu care ne putem confrunta chiar si atunci cand intelegem ca este nejustificat. Teama de pierdere, nesiguranta proprie si lipsa echilibrului emotional sunt cativa factori predispozanti.

 

De ce suntem geloase?

In primul rand, din cauza fricii, din teama de a-l pierde pe cel iubit. In al doilea rand, gelozia provine din lipsa de incredere pe care se bazeaza relatia.

Neincrederea este cea care furnizeaza incertitudinea si impresia ca partenerul nu te mai place suficient sau ca ar putea gasi o alta femeie care sa fie mai buna decat te crezi tu insati.

Totodata, gelozia este rezultatul unei atitudini de proprietate fata de partener. Dorinta de a avea un monopol asupra vietii lui personale poate avea ca efect interventia in toate treburile lui.

Nu in ultimul rand, gelozia poate sa apara ca urmare a altor complexe sau temeri.

Dar, din toate aceste cauze vedem ca lipseste cuvantul iubire. De ce? Pentru ca gelozia nu provine din iubire. Izvorul geloziei este frica. Gelozia impiedica dragostea si face ca relatiile sa devina o sursa de suferinta si neincredere.

 

Comportamente indezirabile

In timpul unei crize de gelozie, multe femei se transforma in adevarati spioni. Sunt femei care verifica, in mod constant, telefonul partenerului, pentru a vedea apelurile efectuate. Alte femei adulmeca mirosul de parfum de pe haina, incercand sa-l „demaste” pe partener.

Apelurile frecvente sunt caracteristice femeii care doreste sa se asigure ca partenerul se intalneste doar cu prieteni comuni sau numai in locurile cunoscute ambilor. Sunt femei care ii interzic partenerului orice intalnire sau comunicare cu alte femei.

Pe scurt, o femeie geloasa doreste sa-si tina partenerul din scurt, insa nu se gandeste incotro o poate duce acest sentiment si comportamentul de pe urma lui.

Astfel de actiuni au efectul profetiei auto-indeplinite. Pana la urma, comportamentul nostru va fi cel care determina ruptura de care ne este atat de teama.

 

Cum putem controla gelozia

O prima metoda ar fi sa scapam de tot ceea ce nu foloseste iubirii noastre. Chiar daca relatia este presarata cu emotii negative sau certuri ocazionale, sa nu putem mereu la indoiala loialitatea partenerului.

O relatie sanatoasa se bazeaza pe incredere. Ironia este ca frica nu face decat sa ne creasca si mai mult frica. Aceasta, alaturi de neincredere fac relatia mult mai fragila si, in cele din urma, instraineaza partenerii.

Primul pas pe drumul eliberarii de emotiile negative, este sa realizam ca nu avem nevoie de acestea, ele reprezentand piedici in relatie. Renunta la tot ceea ce nu serveste intereselor iubirii.

O alta metoda de a scapa de gelozie este sa lasam deoparte temerile. Acestea au o mare putere asupra noastra, construind cele mai sumbre scenarii. Temerile ne blocheaza in anticipari nefavorabile, de multe ori generate exclusiv de mintea noastra.

Iar daca astfel de scenarii se deruleaza frecvent, poti incerca sa le rezolvi tot mental. Gandeste-te cum vei actiona in situatie, spre binele tau. Imagineaza-ti cum te vei simti peste un an sau cinci. Cat va mai cantari aceasta emotie negativa cu care te confrunti acum?

Un atasament prea puternic nu duce decat la teama de pierdere. Iar teama de pierdere te impiedica sa te bucuri de relatie in momentul prezent. Incearca sa adopti o atitudine mai relaxata in relatie. Fii realista, increzatoare si constientizeaza ca nimic nu este vesnic.

Nu poti controla viitorul dar te poti bucura de prezent. Iar daca intr-adevar relatia prezenta nu va dura, vei vedea la momentul respectiv cum abordezi situatia.

Anticiparea te tine in stres si creeaza disconfort inclusiv partenerului tau care te va vedea mereu nesigura, certareata, nemultumita, neincrezatoare.

Pentru relatia ta, concentreaza-te pe consolidare. Pentru asta e bine sa petreci mai mult timp cu partenerul. Intereseaza-te de dorintele lui, arata-i grija, consideratie si incredere. Incearca sa lucrati impreuna pentru a rezolva problemele de cuplu.

Vorbeste-i partenerului despre dificultatile tale. Fidelitatea nu deriva din supraveghere, suspiciune sau neincredere. Este o dorinta reciproca de a pastra o relatie in care ambii parteneri sunt satisfacuti.

O relatie puternica, fiabila si satisfacatoare vine din increderea pe care ne-o acordam unul altuia.

Pentru a elimina atat sentimentul de gelozie cat si motivele aparitiei acestuia, ar trebui sa incerci sa dezvolti relatia si sa nu o mai transformi intr-un roman de spionaj si telenovela, in acelasi timp.

 

De Angelica Agachi, psiholog

[email protected]

Tel: 0746.014.567

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top