Now Reading
De ce nu este un moft să petrecem timp de calitate cu noi însene

De ce nu este un moft să petrecem timp de calitate cu noi însene

Experiențele pe care le putem considera timp de calitate pot fi trăite cu cei din jur, dar și cu propria noastră persoană. Nu numai că este posibil, dar este chiar indicat să ne putem simți bine atât într-o relație, cât și separat. Explicații de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citește și:

Parenting: cum petreci timp de calitate cu copilul

Ești încordată? Fă acest exercițiu de relaxare

Ce înseamnă timp de calitate

Nu întotdeauna timpul petrecut în singurătate reprezintă un timp dorit și de calitate.

Suntem obișnuite să asociem timpul de calitate cu întreprinderea diferitelor acțiuni care ne relaxează, ne destind sau ne detașează de orice subiect ce conține o doză de stres.

Cum ar fi să ne aflăm chiar acum într-un colț de natură blândă, scăldată de soare iar pe fundal să auzim sunetele unei apei, în timp ce ne odihnim comode pe ceva moale?

Din exterior poate parea o imagine ruptă din paradis iar noi putem fi convinse că aceasta este expresia pură a timpului de calitate petrecut cu noi însene.

Ceea ce se întâmplă în exterior are o contribuție semnificativă, însă nu este esențial, deoarece calitatea se referă la experiența subiectivă, pe care o trăiește fiecare dintre noi în interiorul ei, în modul acela unic și particular.

Orice loc fizic poate deveni gazda unei experiențe calitative, indiferent cum arată, atâta timp cât noi ne simțim bine în acel moment.

Uneori, dacă ne lăsăm purtate de peisaje frumoase, putem observa că și starea noastră emoțională se acordează în funcție de ceea ce ne transmite imaginea respectivă. Alte ori, indiferent cât de idilic este, în interior putem fi cuprinse de agitație, griji sau tristețe.

Uneori „relaxarea” merge până într-acolo încât ne detașează de propria persoană și ne îndepărtează de sinele nostru.

De obicei în acele momente ne lăsăm absorbite de anumite activități ce nu ne dau voie să luăm contact cu ceea ce simțim cu adevărat.

Spre exemplu, ne putem refugia într-o acțiune de curățenie generală în toată casa tocmai atunci când suntem de fapt preocupate de probleme ce ne supără. Sau putem să ne uităm la seriale de comedii tocmai atunci când ne simțim triste și de fapt am avea nevoie să nu fugim de starea noastră, ci să vorbim despre ceea ce simțim pentru a ne înțelege mai bine.

 

De ce timpul de calitate nu este un moft

A spune că ceva este un moft, presupune caracterul dispensabil a acelui lucru. A petrece timp de calitate cu tine însăți este însă un lucru indicat și necesar pentru că reprezintă îndeplinirea unei nevoi de bază, anume conectarea la propria persoană.

Timpul de calitate petrecut doar în compania noastră ne dă ocazia să ne îndreptăm atenția asupra noastră, să ne observăm și să luăm contact cu ceea ce simțim.

Nu vom găsi mereu senzații plăcute, dar adevărata satisfacție poate fi aceea de a descoperi ce ne supără cu adevărat. A afla ceea ce se întâmplă cu noi însene, la un nivel mai profund, ne va aduce mai aproape de sinele nostru și ne va conștientiza asupra acelor nevoi care cer a fi împlinite.

Putem afla de ce simțim acea emoție sau de ce avem o anumită stare, ce le-a declanșat și ceea ce ne lipsește.

Astfel putem lua decizii pentru a face ceea ce este bine pentru noi, pentru a ne împlini nevoi emoționale precum: nevoia de îngrijire, recunoaștere, apartenență, libertate, iubire etc.

Petrecând acest timp de calitate cu noi însene ne va aduce mai aproape de noi însene și ne va da un puternic sentiment de încredere în propria persoană, știind că indiferent de situațiile cu care ne confruntăm în viață, prima persoană la care putem apela pentru ajutor suntem chiar noi însene.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

www.stefaniavoia.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top