Now Reading
Solutii ca sa nu te mai gandesti la fosta relatie

Solutii ca sa nu te mai gandesti la fosta relatie

Revista Psychologies

Uneori, chiar daca o relatie de cuplu s-a incheiat, gandurile noastre se duc tot acolo… Iata ce putem face pentru a ne detasa si a ne reveni mai usor.

 

Renunta la vinovatie

De multe ori, oamenii se invinovatesc pentru ca inca simt prezenta fostei relatii, dar aceste sentimente de vinovatie trebuie sa inceteze.

Persoana cu care am fost intr-o relatie, a ocupat un loc important in viata noastra, iar golul pe care il resimtim este firesc. Este greu sa trecem cu vederea emotiile si sentimentele care inca ne incearca.

Iar daca acestea sunt inca puternice, vom avea tendinta sa gasim motive pentru care am fost parasite. Aceasta culpabilizare este nociva pentru noi si pentru viitoarele noastre relatii. Atunci cand ceva nu functioneaza in cuplu, rareori unul singur este vinovat..

 

Gandeste-te la viitor

Este necesar sa nu mai pastrezi lucruri de la fosti parteneri in apropierea ta. Cel putin, pana cand detasarea ta este completa. Atunci cand le vei putea privi ca simple amintiri, le poti readuce in preajma.

Cat timp simti tristete sau disconfort in preajma lor, indeparteaza-le. Daca iti aranjezi spatiul personal cu lucruri care te fac sa te gandesti la viitor, poti sa treci mai usor peste ce te tine legata de trecut si fostul partener.

Incearca sa ramai mereu deschisa la noile posibilitati si sa privesti catre oportunitatile viitoare, altfel poti scapa anumite sanse ce ti se ivesc.

 

Nu neglija emotiile negative

Dupa o despartire este necesar sa traim si acele emotii. Cu cat trecem mai repede peste ele, cu atat ele nu se vor mai intoarce. Sentimentele netraite si neexprimate, se intorc la un moment dat in viata noastra, intr-o forma sau alta.

Astfel, ele pot ajunge sa ne afecteze chiar si relatiile viitoare. Chiar daca te judeci pentru anumite trairi si incerci sa iti spui ca mai bine le ignori, nu faci decat sa le amani.

Ai dreptul la tristete sau suferinta, ai dreptul la suparare si la frustrare. Accepta-le, traieste-le si elibereaza-te de ele. Bineinteles, fii mereu atenta ca acestea sa nu se perpetueze.

 

Sprijinul celor din jur

Dupa o despartire este important sa nu te izolezi si sa nu incerci sa iti traiesti suferinta „in liniste”. Din contra, prietenii si familia, trebuie sa fie alaturi de tine, sa te asculte, sa te ajute sa te descarci.

Ai nevoie de sprijinul lor si, totodata, sa te vezi prin ochii unor oameni care te apreciaza si se bucura sa fie in preajma ta. Totodata, iti vei aminti de tine cum erai tu inainte de aceasta relatie.

Ai nevoie sa revii la ceea ce reprezinti, sa inveti sa te vezi iar intr-o lumina pozitiva si sa depasesti tristetea. Daca suntem inconjurati de oameni dragi, facand lucruri care ne plac, este mai usor sa nu ne lasam coplesiti de ganduri despre fosta relatie.

 

Fii sincera cu tine insati

Dupa o despartire, multi oameni nu mai recunosc natura pozitiva pe care a avut-o relatia. Este important sa iei in considerare si cat de fericita ai fost in relatie, si ce a cauzat despartirea.

De asemenea, este foarte sanatos sa nu exagerezi in niciun sens. Avem tendinta de a idealiza, atunci cand despartirea ne-a luat pe nepregatite, sau de a acuza, daca a fost o ruptura tumultuoasa.

Ca sa ramai obiectiva, accepta lucrurile frumoase, care au facut relatia sa functioneze o perioada dar si motivele pentru care s-a incheiat. De multe ori avem tendinta de a nu iesi din relatii care nu ne sunt potrivite.

Din teama de singuratate, dintr-o imaginea de sine prea scazuta sau alte raportari gresite la propriile nevoi, preferam sa fim intr-un cuplu, chiar daca nu este cea mai fericita alegere. Poate la aceste aspecte ar trebui sa ne gandim mai mult si sa le gasim rezolvarea.

 

Invata sa te detasezi de relatia incheiata

Reaminteste-ti sa lasi relatia sa dispara. Sunt o varietate de tehnici pe care le poti incerca pentru a inceta sa mai ai ganduri obsesive despre fosta relatie.

Acestea se bazeaza pe abilitatea ta de a recunoaste cand un gand despre fostul partener intra in mintea ta. In acel moment, invata sa te controlezi si sa spui in mod constient „stop” acestui gand.

Tehnica iti este utila atunci cand gandurile tale se invart obsesiv in acelasi cerc. In aceasta incercare a ta, te va ajuta daca incerci sa vizualizezi un semn pe care scrie: STOP. Utilizeaza-l cu incredere pana va deveni o rutina.

Acest obicei de a ne gandi la o fosta relatie poate fi schimbat, controlat. Cu vointa si prin exercitiu, vom putea sa ne detasam. Nu trebuie decat sa avem rabdare si sa ne acordam timp.

 

De Adriana Cherti (Nemeth), psiholog cu drept de libera practica in consiliere psihologica cognitiv comportamentala

Facebook : Cabinet Individual de Psihologie Nemeth Adriana Ileana

[email protected]

Tel.: 0758.511.934

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top