Now Reading
Cum abordam si vindecam frigiditatea

Cum abordam si vindecam frigiditatea

Anorgasmie? Frigiditate? Raceala in comportamentul afectiv? Aversiune fata de intimitatea sexuala? Frigiditatea are diferite stadii si manifestari, iar sexologii recomanda terapia ca mod de identificare a cauzelor ascunse ale acestei probleme.

 

Cum se manifesta frigiditatea

Frigiditatea se manifesta in diferite etape ale intimitatii sexuale, putand fi o diminuare, pana la lipsa a dorintei, a capacitatii de excitare sau a celei de a atinge orgasmul.

La fel ca si impotenta masculina, o astfel de disfunctie poate cauza probleme de relationare cu sexul opus, anxietate, rusine, nesiguranta.

„Disfunctie sexuala feminina extrem de frecvent intalnita, frigiditatea a fost denumita in fel si chip (anafrodizie, anestezie sexuala sau anorgasmie), fiind definita ca «absenta libidoului» sau ca «neputinta femeii de a atinge orgasmul in urma unui contact sexual vaginal cu partenerul masculin».

Notiunea, ca atare, este fluida, iar definitiile acordate acestei disfunctii sexuale sufera, si ele, de o anumita inconsistenta si laxitate, fiind adeseori autocontradictorii.

Daca luam doar definitia oferita anterior, atunci ar trebui sa ne intrebam de ce placerea sexuala ar trebui traita doar in urma relatiei cu un partener masculin sau doar ca urmare a indeplinirii unui act sexual vaginal… Sau, punand altfel chestiunea: de cate feluri este frigiditatea?

Sa spunem ca aceasta este fie totala, fie incompleta, fie partiala – epuizeaza oare intreaga gama a sensurilor si senzatiilor experimentate de femeia care sufera de frigiditate?“, se intreaba psihoterapeutul Valentin Protopopescu.

 

Etichete

Diferentele de apetit sexual, de practici in timpul sexului, lipsa de interes pentru actul in sine sau diminuarea atractiei fata de un partener, toate, sunt etichete eronate ale acestei probleme.

Toate acestea sunt firesti, tin de compatibilitatea sexuala sau de rutina cuplului. Un partener mai aventuros in pat poate crea un blocaj unei partenere cu limite in explorarea propriei sexualitati, cu alte asteptari si dorinte in privinta amorului.

De asemenea, intr-un cuplu sudat, atractia fizica si dorinta variaza, cu sanse mari sa scada in timp, in lipsa unui comportament care sa pastreze interesul pentru partener si rolul acestuia de iubit.

Pretentia ca actul sexual sa se intample, lipsa interesului pentru crearea atmosferei necesare si distantarea afectiva dintre parteneri duce la retragere din partea femeii, la sentimentul de obiect sexual, la refuzul actului si la etichetarea incorecta de „frigida“.

 

Diferite abordari

Valentin Protopopescu spune ca „majoritatea defi­nitiilor si abordarilor medicale ori psihologice dedicate frigiditatii este formulata din perspectiva unui patriarhat conservator.

Chiar si punctele de vedere fe­minine sau feministe nu reprezinta decat sim­ple contestari ale mo­nopolului ideologic masculin in materie. Ce ne facem insa cu realitatea placerii se­xuale starnite prin stimularea altor zone erogene altele decat cele genitale?

Unde o incadram? Sau o putem considera drept un tip secundar si nerelevant de placere erotica? Toate aceste intrebari si inconsistenta partiala a raspunsurilor subliniaza, inca o data, faptul ca orgasmul feminin ramane in mare masura o zona misterioasa a fiintei omenesti.

Cand asez semnul egalitatii intre orgasm si mister, nu am in vedere nici un sens mistic, magic sau religios. Pur si simplu, nu fac decat sa recunosc complexitatea profunda si sensibilitatea psihica crescuta a femeii, cel putin in planul sexualitatii“.

 

Nu esti singura…

Disfunctiile sexuale feminine au o prevalenta la fel de mare ca si disfunctiile erectile si afecteaza femeile de toate varstele.

Din pacate, toate tratamentele medicamentoase au esuat pana in prezent, cu efecte prea putin semnificative pentru persoanele tratate.

Din acest motiv, universitatea British Columbia a dezvoltat un program prin care combina consilierea de cuplu cu educatia privind excitarea feminina si exercitii de relaxare musculara, prin care se elibereaza tensiunea din corp.

Totodata, meditatia si chiar autoexplorarea intima, te ajuta sa iti cunosti corpul mai bine si sa iti identifici propriile placeri.

Pornind, in schimb, de la principiile morale si restrictiile sexuale prea prezente in educatia femeilor, masturbarea poate fi, pentru multe femei, un blocaj psihic, pentru ca e „rusinoasa“, si da sentimente de vina.

Barierele mentale pot fi, de cele mai multe ori, cel mai greu de depasit. Iar cand vine vorba de cuplu, nivelul de intimitate afectiva, sentimentul de incredere si siguranta sunt ingredientele care ajuta la remedierea acestui impas.

 

Blocajul mental

„Ca stim foarte putine despre natura, mecanismele, factorii, cauzele si tratamentele frigiditatii o confirma si curajosul studiu al sexologului Alfred Kinsey, conform caruia abia 14% dintre femei experimenteaza senzatii intense la nivel vaginal.

Oricum ar fi, este clar ca, dincolo de factorii de ordin organic, fiziologic sau social, aspectele psihologice sunt decisive.

Juisanta, placerea sunt treburi mentale, orgasmul este un episod psihic, iar sansa femeii de a experimenta acest tip de placere consta in intalnirea afectiva pozitiva cu un partener sexual cu care comunicarea sa fie efectuata fara fractura.

Nu conteaza ca relatia este heterosexuala, homosexuala sau bisexuala, ceea ce are importanta este sentimentul de securitate care stimuleaza daruirea si participarea totala in economia actului.

Altfel formulat, eu (ca femeie) ma daruiesc tie, partenerul meu (masculin sau feminin), pentru ca am incredere in tine, comunic cu tine si doresc sa ne contopim impreuna in abisul placerii neconditionate de perpetuare a speciei.

Desigur, in varianta sexualitatii marcate religios, cea orientata procreativ, scopul placerii poate lipsi“, este opinia psihanalistului Valentin Protopopescu.

 

Factorul medical

Dan Deva, medic primar ginecolog, spune ca frigiditatea „poate avea la baza cateva cauze medicale care creeaza un disconfort foarte mare pacientei, motiv pentru care, chiar daca ar exista dorinta, durerea provocata determina evitarea intimitatii de acest gen.

Exista in acest registru anumite boli, de la inflamatii locale si banale candidoze, la anexite, vaginite severe sau vaginite atrofice.

Cele din urma se remarca la femeile cu o varsta mai inaintata, dar si la anumite paciente care au trecut prin operatii severe, precum extirparea ovarelor.

In acest caz, se recomanda tratamente cu estrogen si ovule, care pot ajuta la repararea mucoasei subtiri si dureroase.

Cum spuneam, chiar si candidoza poate da o inflamatie nu doar in interior (intravaginal), ci si in exterior (la nivelul vulvei), iar durerile la contact sexual sunt severe.

Este interesant ca un numar mare de paciente ajunge sa isi identifice aceasta boala tocmai datorita disconfortului in actul sexual, care devine alarmant.

Tot daca ramanem in sfera lipsei de apetit, putem mentiona si anticonceptionalele, care de multe ori au un rol important.

Prin urmare, daca se observa modificari in acest sector, la scurt timp dupa inceperea unui tratament cu anticonceptionale, se recomanda sa fie spusa medicului aceasta problema, iar tratamentul trebuie schimbat.

Alte tratamente medicamentoase cu rol important in scaderea interesului pentru actul sexual sunt antidepresivele (spre exemplu, Prozacul), iar in cazul acestora este mai dificil de intervenit, neputand fi luata in calcul alternativa intreruperii tratamentului, din cauza importantei lui.

Cand motivul este unul de natura medicala, precum bolile mentionate anterior, tratarea lor duce la disparitia simptomelor specifice, iar viata sexuala reintra in normal. In cazul in care lipsa de apetit persista, recomand pacientei sa apeleze la un sexolog“.

 

Valentin Protopopescu este psihanalist

Dan Deva este medic primar ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu”, Bucuresti

Foto: northfoto.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top