Now Reading
E bine sau nu sa fii mama casnica?

E bine sau nu sa fii mama casnica?

Revista Psychologies

Primii doi ani din viata unui copil sunt extrem de importanti in dezvoltarea sa ulterioara. Avem concediul de la stat, dar dupa incheierea lui multe femei imbratiseaza rolul de mama casnica. Este benefic pentru ele si pentru copil?

 

Presiunea societatii

Poate ca, in trecut, rolurile de gen erau mult mai stricte. Tatal era cel care se ducea la serviciu si aducea pe masa painea zilnica, iar mama era cea care avea grija de familie. Copiii picau in atributiile ei.

Insa, odata cu modernizarea relatiilor dintre sexe, vedem tati care stau cu copiii acasa si mame care pun pe masa painea zilnica. Si auzim de multe ori ca acele mame se simt vinovate pentru ca nu stau cu copiii, neimplinite in vocatia lor materna, se simt nedemne si „carieriste“.

Ce sa mai vorbim de societatea care exercita presiune asupra lor (se asteapta ca o femeie care face copii sa se retraga cate putin din campul muncii)?!

 

Mama care munceste nu ar trebui culpabilizata

Adevarul este ca e foarte bine ca femeile sa munceasca. Toate studiile din anii din urma arata acest lucru. Este bine, in primul rand, pentru copiii lor.

Asadar, mamelor din lumea intreaga, nu va mai culpabilizati pentru ca va lasati copilul de doi ani cu bona. Copilul va creste foarte armonios si va sti sa valorizeze mai tarziu ceea ce ati facut pentru el sau ea.

Pentru ca parintii care muncesc si le arata copiilor ca munca e valoroasa, sunt modele pentru acestia. Sigur, nu spunem ca nu au copiii nevoie ca parintii sa stea alaturi de ei cat mai mult timp, ci ca a avea parinti cu cariere solide ii ajuta si pe ei ulterior, in viata.

 

Cifrele arata avantaje

Intr-un studiu facut pe 50 000 de adulti din 25 de tari, fiicele mamelor care aveau o cariera, la randul lor, au urmat studii mai mult timp, au ajuns sa castige mai mult si sa fie in posturi de conducere. Beneficii au avut si baietii.

S-a dovedit ca ei au ajuns soti de nadejde, care isi ajutau sotiile la muncile casnice si respectau femeile mai mult decat o faceau baietii crescuti de mame casnice, care le-au oferit toata atentia.

De asemenea, ei alegeau drept sotii femei cu o cariera solida. Asadar, daca esti femeie si vrei sa iti pastrezi cariera si dupa ce te casatoresti si faci copii, cel mai bine ar fi sa-ti iei un sot a carui mama a muncit.

 

Impactul asupra copiilor

Multe studii arata ca atitudinea parintilor in ceea ce priveste munca, influenteaza perspectiva copiilor asupra muncii. Copilul, firesc, va vedea felul in care tata o trateaza pe mama, care vine de la serviciu obosita.

Va vedea daca o lasa sa munceasca mai departe, sa spele vasele si hainele lor sau o ajuta la toate acestea. Va vedea ca parintii au (sau nu) discutii despre meseriile lor.

Va vedea ca o parte din timp este alocata de mama si de tata unor activitati importante, care aduc bani.

Va vedea ca mama si tata sunt sefii altor oameni si e posibil ca sentimentul de mandrie sa fie prezent si el, peste ani, atunci cand si el va cultiva ambitia de a promova ierarhic.

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top