Now Reading
Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom

Memoriile unui psihiatru legendar: Irvin Yalom

Avatar photo

Un psihiatru celebru, autor de cărți și înțelept al lumii noastre moderne, își face testamentul literar și filozofic. Irvin Yalom este un spirit senin, pe care, dacă îl citești, te schimbă radical. Descoperă volumul său de Memorii, o carte pentru suflet.

 

„Obișnuiesc ca, din când în când, să-l recitesc pe Charles Dickens, scriitor ce a ocupat întotdeauna un rol central în panteonul meu personal. Recent, mi-a atras atenția o frază extraordinară din Povestea celor două orașe: «Întrucât, apropiindu-mă de-acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într-un cerc tot mai aproape de început. Ca o netezire și pregătire a drumului.

Inima mea simte azi atingerea multor amintiri de mult adormite…». Pasajul acesta mă emoționează nespus: apropiindu-mă de sfârșit, simt și eu cum ocolul mă duce tot mai aproape de început. Se întâmplă mai frecvent ca amintirile pacienților mei să le trezească pe ale mele, munca asupra viitorului lor îmi trezește și-mi tulbură trecutul, și mă surprind reconsiderându-mi povestea de viață.“ (p. 22)

 

„Biblioteca, în care am petrecut nenumărate ore în fiecare sâmbătă, a devenit a doua mea casă. După-amiezile lungi petrecute în bibliotecă serveau unui scop dublu: biblioteca mă punea în contact cu lumea mai mare la care tânjeam, o lume a istoriei, culturii și ideilor, alinând totodată anxietatea părinților mei, satisfăcuți să fi procreat un copil studios. În plus, din punctul lor de vedere, cu cât petreceam mai mult timp citind între patru pereți, cu atât mai bine: cartierul nostru era periculos.“ (p. 34)

 

„Soția mea, știind prea bine că prefer evenimentele sociale de mici dimensiuni, de patru, cel mult șase oameni, se amuză de faptul că am ajuns expert în terapiile de grup. Dar adevărul e că experiența de conducere a terapiilor de grup a fost într-adevăr terapeutică, nu doar pentru pacienții mei, ci și pentru mine: m-a ajutat să dobândesc considerabil mai mult confort în situațiile de grup.

Așa se face că vreme îndelungată am fost foarte puțin anxios în momentele în care m-am adresat unor audiențe mai mari. Dar trebuie să menționez că aceste momente se desfășoară, de regulă, în condițiile mele: mă feresc de dezbaterile publice ce implică confruntări spontane – nu pot raționa suficient de repede în astfel de situații. Unul din avantajele vârstei constă în respectul cu care mă tratează audiența: au trecut ani mulți, decenii chiar, de când am fost provocat verbal de către un coleg sau un membru al audienței.“ (p. 59)

 

„Da, mama a avut motive foarte serioase să se simtă ușurată când am plecat definitiv de-acasă, la douăzeci și doi de ani. Eu tulburam liniștea. Ea nu a avut niciodată un cuvânt bun pentru mine, iar eu i-am răspuns cu aceeași monedă. În timp ce cobor panta lungă a dealului cu bicicleta, îmi zboară mintea la o noapte, pe când eu aveam paisprezece ani, când tatăl meu, în vârstă de patruzeci și șase, s-a trezit în toiul nopții cu o durere puternică în piept. Pe vremea aceea, doctorii făceau vizite la domiciliu, așa că mama l-a sunat imediat pe medicul nostru de familie, dr. Manchester.

Am așteptat toți trei – tata, mama și eu – în liniștea nopții, nerăbdători să ajungă doctorul (sora mea, Jean, cu șapte ani mai mare, era deja plecată la facultate). Când avea vreun necaz, mama revenea la un fel de gândire primitivă: dacă se întâmplă ceva rău, atunci e musai să existe și un vinovat. Și vinovatul eram eu. În seara aceea, în timp ce tata se crispa de durere, ea a țipat de mai multe ori la mine: «Tu – tu l-ai omorât!». M-a asigurat că indisciplina mea, lipsa mea de respect și tulburările pe care le provocam în casă – toate acestea îi veniseră tatei de hac.

Ani mai târziu, întins pe canapeaua analistului, descrierea acestui episod a generat un scurt și rar moment de tandrețe din partea psihanalistei mele ultraortodoxe, Olive Smith. A plescăit din limbă, nţ-nţ, s-a aplecat asupra mea  și a spus: «Ce îngrozitor! Cât de groaznic trebuie să fi fost pentru tine». Era un analist cu o formare rigidă, într-o instituție rigidă, ce considera că interpretarea e singura acțiune eficientă a terapeutului. Nu-mi amintesc nici măcar una dintre interpretările ei bine gândite, dense și atent formulate în cuvinte. Însă gestul ei de apropiere de atunci, atât de cald – pe acesta îl prețuiesc chiar și acum, aproape șaizeci de ani mai târziu.

«Tu l-ai omorât. Tu l-ai omorât!». Încă aud vocea stridentă a mamei. Îmi amintesc cât de mic m-am făcut, paralizat de frică și furie. Aș fi vrut să strig și eu la ea: «Nu e mort! Taci din gură, idioato!». Ea îi mângâia neîncetat fața și-l săruta pe creștet, în vreme ce eu m-am făcut covrig într-un colț, până ce am auzit, în sfârșit, pe la 3 dimineața, Buick-ul doctorului Manchester, mașină de mari dimensiuni, strivind cu roțile frunzele de pe stradă și am fugit jos, sărind câte trei trepte deodată, ca să-i deschid. Îmi plăcea mult de doctorul Manchester, iar figura lui familiară, mare, rotundă, zâmbitoare, mi-a risipit panica.

A pus o palmă pe capul meu, mi-a ciufulit părul, a liniștit-o pe mama mea, i-a făcut o injecție (probabil morfină) tatălui meu, și-a pus stetoscopul pe pieptul lui și m-a lăsat să ascult: «Uite, fiule, bate puternic și regulat, ca un ceas. Nicio grijă. Va fi bine». În noaptea aceea mi-am văzut tatăl la un pas de moarte; am simțit, ca niciodată, furia vulcanică a mamei și am luat decizia autoprotectivă de-a mă închide față de ea. Trebuia să fac cumva să ies din familia aia. Următorii doi spre trei ani abia dacă am vorbit cu ea – am trăit ca niște străini  sub același acoperiș.

Dar cel mai mult îmi amintesc ce ușurare profundă și totală am simțit când a intrat doctorul  Manchester în casa noastră. Așa un dar nu mai primisem de la nimeni. Am decis atunci, pe loc, că vreau să fiu ca el. Voiam să fiu doctor și să-i alin pe alții așa cum mă alinase el pe mine. Tata și-a revenit treptat și a mai trăit încă douăzeci și trei de ani, deși orice efort, până și mersul pe jos de-a lungul unui cvartal, îi provoca dureri de piept, făcându-l să caute imediat o tabletă de nitroglicerină.

Tatăl meu a fost un bărbat blând și generos, al cărui singur păcat, cred eu, a fost lipsa de curaj în fața mamei mele. Relația cu mama a fost ca o rană deschisă toată viața mea, dar, paradoxal, imaginea  ei e cea care îmi trece aproape zilnic prin minte. Îi văd figura: niciodată liniștită, niciodată zâmbitoare, niciodată fericită. A fost o femeie inteligentă, dar, în ciuda faptului că a muncit toată viața, cu totul neîmplinită, exprimând rar vreun gând plăcut, pozitiv. Azi, în timpul plimbărilor mele cu bicicleta, mă gândesc altfel la ea: mă gândesc cât de puțină plăcere i-am adus cât timp am locuit împreună. Sunt recunoscător că, mai târziu, am devenit un fiu mai afectuos.“ (p. 18)

 

„Îi încurajez mereu pe studenți să înceapă un proces personal  de terapie. «Propriul sine este principalul instrument al terapeutului. Învățați tot ce puteți despre el. Nu permiteți punctelor voastre oarbe să stea în calea înțelegerii pacienților și a empatiei.» Dar eu am fost atât de intim legat de o singură femeie, de la vârsta de cincisprezece ani, iar apoi atât de profund înconjurat de familia mea, că mă întreb adesea dacă sunt cu adevărat capabil să pătrund în lumea unei persoane ce traversează viața solitar.

De multe ori, percep anii de dinainte să o cunosc pe Marilyn într-un alb-negru rece: culorile au intrat în viața mea odată cu ea. Îmi amintesc prima noastră întâlnire cu o limpezime supranaturală. Eram elev în clasa a zecea la liceul Roosevelt și locuiam de aproximativ șase luni în noul nostru cartier. Într-o sâmbătă, pe la începutul serii, după ce petrecusem câteva ore bune în sala de bowling, unul dintre partenerii mei de joc, Louie Rosenthal, mi-a spus că se face o petrecere acasă la Marilyn Koenick, sugerând că ar trebui să mergem.

Eu eram timid și nu mă prea omoram după petreceri și nici nu o cunoșteam pe Marilyn, elevă în clasa a noua, cu jumătate de semestru în urma mea, dar neavând alte planuri, am acceptat. Ea locuia într-o casă modestă din cărămidă, prevăzută cu câteva trepte ce dădeau într-o mică verandă, identică cu restul caselor de pe Fourth Street, între Farragut și Gallatin.“

 

„Simțeam că ei spun povestea mea: și nu doar povestea mea, ci a fiecărui pacient consultat vreodată de mine. Am început să înțeleg tot mai bine că multe dintre problemele cu care se confruntau pacienții mei – îmbătrânire, pierdere, moarte, decizii majore de viață, cum ar fi ce profesie să urmezi sau cu cine să te căsătorești – erau adesea abordate mult mai convingător de către romancieri și filosofi decât de specialiștii domeniului meu.

Mi-a încolțit în minte ideea că aș fi putut scrie o carte care să valorifice o parte din ideile literaturii existențiale în psihoterapie, temându-mă totodată ca nu cumva un asemenea pas să fie prea arogant. Oare filosofii autentici nu ar fi întrevăzut prin poleiala mea subțire de informații? Am lăsat deoparte aceste scrupule și am început lucrul, însă de anxietatea personajului prefăcut din fundal nu am reușit să scap niciodată.

Îmi dădeam seama că acesta era un formidabil proiect de lungă durată. Mi-am aranjat ziua astfel încât să pot dedica patru ore în fiecare dimineață scrisului și cititului în micul meu birou improvizat în garaj, iar la amiază să parcurg drumul de douăzeci de minute cu bicicleta până la Stanford, pentru a-mi petrece restul zilei cu studenții și pacienții. Pe lângă literatura academică, am conspectat și teancurile de note clinice despre pacienți. Am încercat iar și iar să-mi golesc mintea de preocupările de zi cu zi și să meditez la experiența ireductibilă a ființei.

Adesea, eram invadat de gânduri legate de moarte, atât în stare de trezie, cât și în somn. La începutul lucrului la carte, am avut un vis atât de puternic, încât mi-l amintesc până azi de parcă l-aș fi visat noaptea trecută. Mama, împreună cu rudele și prietenii săi, toți morți astăzi, stau așezați pe niște rânduri de scări.  O aud pe mama strigându-mă – ba chiar țipând după mine. Din grupul de oameni, o observ cu precădere pe mătușa Minnie, care stă complet nemișcată pe treapta cea mai de sus.

Apoi începe să se miște, la început ușor, apoi tot mai repede, până ce vibrează mai ceva ca un bărzăune. În momentul acela, toți oamenii așezați pe trepte, toți adulții din copilăria mea, azi morți, încep să vibreze din ce în ce mai repede. Unchiul Abe se întinde să mă ciupească de obraz, plescăie prietenos din limbă și-mi spune «Flăcău drag», cum făcea de fiecare dată. Apoi se întind și alții să mă prindă de obraz. Ciupiturile lor, la început afectuoase, devin tot mai puternice și dureroase. Mă trezesc îngrozit, la 3 noaptea, cu obrajii pulsându-mi.

Visul sugerează o întâlnire cu moartea. Mai întâi sunt strigat de mama mea moartă, iar apoi văd toate rudele moarte încremenite într-o nemișcare ciudată pe trepte. După care încep să se miște. Îmi atrage atenția mătușa Minnie, cea care, înainte de-a muri, a zăcut un an într-un sindrom paralitic. Un atac devastator o lăsase paralizată mai multe luni, incapabilă să miște un mușchi în tot corpul, în afară de ochi. Mă îngrozea să mă gândesc la ea în starea aia. În visul meu, Minnie începe să se miște, dar ajunge foarte repede la delir.

Eu încerc să scap de groază imaginându-mi că morții mă ciupesc afectuos de obraz. Dar ciupiturile devin tot mai puternice și răuvoitoare: mă vor lângă ei și este sigur că moartea va veni și după mine. Imaginea mătușii mele vibrând ca o insectă m-a urmărit zile întregi. Nu am reușit să scap de ea. Paralizia ei generală și dispariția sa cât era încă în viață au fost atât de greu de suportat, că am încercat în vis să îndrept situația, făcând-o să vibreze.

S-a întâmplat de multe ori să fiu vizitat de coșmaruri provocate de vizionarea unor filme despre moarte sau violență, în special de filme despre Holocaust. Principala mea metodă de adaptare la teroarea morții? Evitarea, desigur. Am trăit cu convingerea că voi muri la șaizeci și nouă de ani, vârsta la care a murit tatăl meu. De când mă știu, îmi amintesc că despre bărbații din familia Yalom se spuneau două lucruri: că sunt foarte blânzi și că mor de tineri.

Cei doi frați ai tatălui meu au murit de infarct când aveau cincizeci de ani, iar pe tata aproape l-a ucis infarctul la patruzeci și șapte de ani. În timpul facultății, am studiat fiziologia și am aflat ce impact are dieta asupra afecțiunilor coronariene și de atunci mi-am schimbat brusc și pentru totdeauna obiceiurile alimentare, reducând masiv consumul de grăsimi animale. Am evitat carnea roșie, adoptând treptat o dietă preponderent vegetariană. Am luat statine zeci de ani, mi-am monitorizat cu atenție greutatea, am făcut mișcare în mod regulat și mi-am oferit surpriza de a trăi mai mult de șaizeci și nouă de ani.“ (p. 211)

Foto: Shutterstock

Călătoria către sine

Memoriile unui psihiatru

 

Irvin D. Yalom

Editura Vellant

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

12 best cbd gummies for erectile dysfunction 12 best cbd gummies for male enhancement in 2023 5 best cbd gummies for male enhancement 69 style male enhancement cbd gummies for ed scam warning alert 7 simple techniques for comparing the effectiveness of vigrx plus and erectin in treating alpha ignite male enhancement gummies a extraordinary power booster for mens amazon cbd gummies for ed relieves anxiety stress amazon cbd gummies for ed safe non habit forming effective animale cbd gummies does it really work watch this honest review find out right now animale cbd male enhancement gummies alarming alert herbal sexual health booster animale male enhancement male enlargement animale gummies review natural male enhancement animale male enhancement review seriously animale male enhancement cbd gummies animale male enhancement review the truth does animale male enhancement work animale me capsules animale me capsules review caution animale male enhancement animale me apetropics cbd gummie disturbing truth must read before buying apetropics cbd gummie scam exposed modify 2023 review the apetropics cbd gummies 100 legit most effective powerful cbd scam or hoax apetropics cbd gummies apple cider vinegar gummies for men manage weight 5 acetic acid improves metabolism shorts apple cider vinegar gummies for men manage weight 5 acetic acid arousal x cbd male enhancement gummies review pills is male performance matrix ingredient arousal x cbd male enhancement gummies reviews scam or legit pros cons side effects arousal x cbd male enhancement gummies reviews shocking safe effective growth activator arousalx cbd gummies exposed 2023 libido virility sexual health blend arousalx cbd gummies reviews and facts shocking truth arousalx male enhancement gummies best enhance sexual desire boost libido naturally arousalx male enhancement gummies reviews boost libido effective or fake results 100 safe best cbd gummies dr melissa reviews 8labs cbd gummies best cbd gummies for erectile dysfunction amazon best cbd gummies for erectile dysfunction cbd good for ed best cbd gummies for erectile dysfunction smilz biolyfe keoni proper condor for men best cbd gummies for erectile dysfunction best cbd gummies for sex confidence pleasure best cbd gummies for sex how to stay hard best cbd gummies for you these cbd gummies are good best male enhancement gummies top men s sexual health gummy brands bio lyfe cbd gummies 300mg biolife cbd gummies bio lyfe cbd gummies shark tank biolife cbd gummies biolyte cbd gummies bio life cbd gummies reviews amazon shop now biolife cbd gummies male enhancement biolife male enhancement reviews biolife cbd gummies male enhancement real or fake increase your sexual stamina biolife cbd gummies relieve a wide variety of body issues read more about it biolife cbd gummies shark tank biolife cbd gummies shark tank episode bioscience cbd gummies reviews alert bioscience male enhancement gummies maximum strength gummies can utopia cbd gummies review ingredients used uses cannatopia cbd gummies before after results cbd and erectile dysfunction best cbd gummies for erectile dysfunction 2023 cbd gummie review the best cbd gummies for men cbd gummies buy on best price cbd gummies customer service phone numbers and email addresses cbd gummies for ed give super hard erections cbd gummies for ed problems they actually work cbd gummies for ed problems watch before buying best cbd gummies for erectile dysfunction cbd gummies for ed problems watch best cbd gummies for ed cbd gummies for ed questions answered cbd gummies for ed treatment actually works cbd gummies for erectile dysfunction cbd gummies for men natural and effective male enhancement cbd gummies for sex best cbd for sex for men cbd gummies for sex the best cbd gummies cbd gummies for tinnitus are they legit cbd gummies give instant hard erections cbd gummies give rock hard erections new cbd gummie review cbd gummies good for ed best cbd gummies good for ed review cbd gummies good for ed cbd gummies for sex review cbd gummies good for ed helped save my marriage watch this cbd gummies help with growth and erections cbdgummies bestcbdgummies cbd gummies new 2023 cbd gummies review on youtube cbd gummies on shark tank beware pros cons cbd gummies work like viagra plus have more benefits cbd hemp extract gummies watch cbd hemp extract gummies review cbd male enhancement gummies cbd male enhancement gummies reviews choice cbd gummies amazon hight alert choice cbd gummies for ed choice cbd gummies shark tank choice cbd gummies reviews 2023 shark tank 300mg for ed legit or fake cobrax male enhancement gummie review pills is male performance matrix ingredients effective cobrax male enhancement gummies can naturally boost your sexual stamina reviews cobrax male enhancement gummies reviews is erectile dysfunction a normal part of aging condor cbd gummies condor cbd gummies shark tank get more health benefits at best prices condor cbd gummies ed reviews condor cbd gummies overviews remove anxiousness pain inflammation buy now condor cbd gummies review best product for health as scam or authentic our evaluation 2022 condor cbd gummies reviews alert condor cbd gummies it works condor cbd reviews condor cbd condor cbd gummies reviews benefits does it safe 100 natural condor cbd gummies reviews beware scam or legit condor cbd gummies reviews shark tank price scam cost where can i buy condor cbd gummies reviews shark tank price scam cost discover the secret power of vigrx plus for men does cbd work better than viagra cbdgummies shorts dr steven lamm recommends vigrx plus does it really work el toro cbd gummies for erectile dysfunction 2023 shocking scam alert must read before buying el toro cbd gummies for erectile dysfunction reviews cost 2023 is ingredients scam best show el toro cbd gummies reviews 2023 shocking facts revealed for overall body wellness el toro cbd gummies reviews scam or legit exposed must watch side effects 2023 el toro cbd gummies reviews shark tank scam explained el toro cbd gummies tom selleck cbd gummies official store scam exposed or trusted results el toro cbd gummies where to buy review effective product or cheap scam price and details el toro cbd gummies where to buy usa elite male enhancement gummies pillsreviews is it worth the money scam or legit doessupplement enduredge male enhancement gummies promoto healthy sleep shocking scam report reveals enduredge male enhancement gummies reviews price ingredients or benefits for customers erectafil cbd gummies review erectile dysfunction cbd gummies reviews official website buy now erectile dysfunction treatment cbd gummies watch this erectonin gummies for ed honest review erectonin where to buy erectonin price does erectonin really work erectonin price does erectonin really work erectonin honest review erectonin where to buy erectonin review 2023 updates does erectonin really work erectonin male enhancement essential cbd gummies m xico opiniones estafa precio funciona exposed the shocking benifits of natures boost cbd gummies for ed full body cbd gummies for ed exposed 2023 price offers2023 full body cbd gummies for ed manhood insane results or just marketing full body cbd gummies for ed natural male enhancement formula full body cbd gummies for ed reviews is it worth the money scam or legit full body cbd gummies male enhancement pills reviews is it worth the money scam or legit full body cbd gummies male enhancement update 2023 secrets to build sexual confidence green otter cbd gummies beware green otter cbd gummies it works green otter cbd gummies reviews green otter cbd gummies does green otter cbd gummies work is green otter cbd gummies good green otter cbd gummies for ed 2023 green otter cbd gummies for erectile dysfunction gummies upgrade 2022 does it really worth s to try hands down with this new male enhancement called sexgod gummies sexgod gummies review explained how do pelican male enhancement gummies work how well do hims vigrx and promescent delay spray bottles work in case you are suffering in opposition to the consequences of age and sexual decline inviga boost male enhancement gummies canada a guide to transforming your body and your mind inviga boost male enhancement gummies canada negative reviews bad complaints side effects iron mens cbd gummies canad reviews scam or legit pros cons side effects iron mens cbd gummies canads pills reviews is it worth the money scam or legit iron mens cbd gummies reviews and active ingredient scam warning iron mens cbd gummies truth exposed 2023 boost energy stamina ironman cbd gummies canad review pills is male performance matrix ingredients is biolife cbd gummies really works side effects scam updated 2022 is yuppie cbd gummies really works side effects scam updated 2022 keoni cbd gummies for ed formula keoni cbd gummies for ed reviews us keoni cbd gummies for ed king cobra gummies male enhancement reviews where to buy king cobra gummies reviews male enhancement shocking results best formula king cobra gummies reviews update 2023 king cobra gummies review kingcobra gummies male king cobra male enhancement gummies reviews boost your sexual performance king cobra male enhancement gummies reviews is it worth the money leading edge health vigrx plus male enhancement pills side effects ingredients complaints leading edge health vigrx plus us uk ca au de reviews official website leading edge health vigrx plus libifil dx male enhancement gummies reviews boost power stamina libifildx gummies reviews 2023 for better enhancement does it work or just scam live well cbd male enhancement gummies review man matters hair gummies review is it really worthy maximize your sexual performance with vigrx the ultimate male enhancement solution maximum canna drive cbd gummies reviews 100 legal popular cbd me gummy buy now maximum canna drive cbd gummies nature s way men s multi multivitamin gummies natures boost cbd gummies for ed reviews price buy natures boost cbd gummies for ed shocking result natures boost cbd gummies for ed shocking us reviews 2023 natures boost cbd gummies reviews alert natures boost cbd gummies work natures boost cbd gummies nordic cbd gummies reviews important does condor cbd gummies work condor cbd gummies organic cbd gummies watch this organic cbd gummies review passion gummies reviews beware unabis passion male enhancement cbd gummies passion gummies peak power cbd gummies reviews improve sexual health 100 safe effective results peak power cbd gummies reviews scam or legit power cbd gummies for erectile dysfunction pelican cbd gummies cost and how to purchase pelican cbd gummies does pelican cbd gummies work pelican cbd gummies review pelican cbd gummies male enhancement reduced anxiety experience sexual power where to buy pelican cbd gummies review alerts pelican cbd gummies reviews does pelican cbd gummies work pelican cbd gummies reviews cost side effects trimmings official site pelican cbd gummies urgent pelican cbd gummies review realtestimony revealed the whole truth pelican cbd male enhancement gummies increases your mood libido sex drive is it worth the money pelican cbd male enhancement gummies pelican gummies review pelican male enhancement gummies pelican cbd male enhancement gummies reviews pelican cbd gummies reviews pelican male enhancement pelican cbd male enhancement gummies pelican gummies beware pelican cbd gummies reviews pelican cbd gummies ingredients 2023 pelican gummies urgent pelican gummies review see the whole truth pelican gummies warning pelican gummies review real testimony revealed the whole truth pelican gummies watch before you buy pelican cbd gummies reviews pelican cbd gummies benefits pelican male enhancement beware pelican male enhancement review pelican gummies reviews pelican male enhancement gummies the truth can they boost your bedroom performance penguin cbd gummies for ed reviews benefits where to buy in usa performance cbd gummies trending boost your sexual performance power bull cbd gummies fda warns consumers to avoid certain male enhancement power bull cbd gummies new update really effective improve sexual performance power bull cbd gummies review pills is male performance matrix ingredients effective legit or power bull cbd gummies review power cbd gummies for ed for men reviews get best performance power cbd gummies for ed new2023 10 best cbd gummies for ed to boost stamina prelox male enhancement primal beast men power gummies reviews how does it work premier naturals cbd gummies reviews fact check beware does condor cbd worth 39 99 cost primal beast gummies review alert primal beast male enhancement primal beast enhancement gummies primal beast gummies review the truth does primal beast me gummies work primal beast reviews primal beast gummies reviews alert primal beast male enhancement primal beast enhancement gummies primal beast male enhancement gummies benefits 2023 primal beast male enhancement gummies survey worth the effort or trick primal beast male enhancement gummies primal beast me gummies urgent primal beast me gummies review watch to not lose your money primal beast primal beast male enhancement primal beast male enhancement review primalbeast review prime cbd gummies for ed pills reviews is it worth the money scam or legit prime cbd gummies for ed review pills is male performance matrix ingredients effective prime cbd gummies for ed reviews scam or legit pros cons side prime cbd gummies for ed reviews shocking safe effective growth activator proper cbd gummies reviews reduce anxiety quick results order now unique formula proplayers wellness gummies reviews regen cbd gummies for ed truth exposed 2023 reviews results rejuvenate cbd gummies exclusive reviews 2023 clinical approved rejuvenate cbd gummies official usa rejuvenate cbd gummies para que sirv reviews 2023 is it worth the money scam or legit rejuvenate cbd gummies para que sirve reviews 2023 ripoff controversy quit smoking reviews side rejuvenate cbd gummies reviews shark tank scam explained rejuvenate cbd gummies scam exposed reviews 2023 legit scam alert does it works or not rejuvenate cbd gummies shark tank united states relief cbd gummies for erectile dysfunction robin roberts cbd gummies reviews is this scam or not 100 herbal science cbd gummies reduce stress pain naturally solved sex blog cbd gummies natural male enhancement formula 30 caps global shipment benefits sexgod gummies checked sexgod gummies reviews sexgod gummies it works sexgod gummies review sexgod gummies review beware sexgod male enhancement gummies sexgod gummies sexgod male enhancement gummies price boosts stamina quickly upgrade sexual strength sexgod male enhancement gummies reviews usa canada sexgod me gummies warning sexgod me gummies review don t buy before you see this sexo blog cbd gummies reviews boost your sexual performance manhood insane sexo blog cbd gummies reviews is it worth buying does it really work price here sexo blog cbd gummies shark tank cbd gummies do they work smart cbd gummies for erectile dysfunction smilz cbd gummies antonio brown reviews smilz cbd gummies shark tank new smilz cbd gummies reviews smilz cbd gummies warning smilz cbd gummies review does smilz cbd gummies work smilz cbd reviews spectrum cbd gummies shark tank scam and reviews explained super cbd gummies review watch before buying do super cbd gummies really work super health male enhancement gummie reviews scam or legit pros cons side effects super health male enhancement gummie usa super health male enhancement gummies natural male enhancement formula 30 caps global shipment super health male enhancement gummies review pills is male performance matrix ingredients effective super health male enhancement gummies reviews 2023 is it worth the money super sky cbd gummies enhances the t levels no 1 male support super sky cbd gummies immunity booster price your sex drive super sky cbd gummies male enhancement reviews and scam warning super sky cbd gummies reviews for health enhancement of male female with price on website super sky cbd gummies supersky cbd natural sex supplements supreme cbd gummies for ed 2023 shocking scam alert must read before buying instan supreme cbd gummies for ed official website supreme cbd gummies for ed reviews cost 2023 is ingredients scam best show all supreme cbd gummies for ed scam alert benefits ingredients relief anxiety stress official supreme cbd gummies for ed update 2023 benefits ingredients side effects supreme cbd gummies for ed usa supreme cbd gummies price the maximizing your sexual performance with vigrx delay spray tom selleck cbd gummies amazon it really work is it safe buy now get instantly tom selleck cbd gummies amazon review effective product or cheap scam price tom selleck cbd gummies amazon reviews cost pros cons where to buy tom selleck cbd gummies amazon the most popular cbd gummy bears in united states tom selleck cbd gummies fraudulent exposed 2023 shark tank read here get relief anxiety tom selleck cbd gummies reviews 100 best joint pain medication price buy now tom selleck cbd gummies reviews safe pure cbd for recovery relaxation tom selleck cbd gummies side effects in usa tom selleck cbd gummies updated news 2023 pain relief fake or real side effects tom selleck cbd gummies usa reviews tom selleck cbd gummies wellness cbd official website top 10 best male enhancement pills that work for men s trident cbd gummies for ed pills reviews is it worth the money scam or legit trident cbd gummies for ed reviews male growth activator shocking scam really works trident cbd gummies for ed reviews shocking safe effective growth activator scam true north cbd male enhancement gummies effective item good for you where to purchase true vitality male enhancement gummies reviews boost your sexual performance manhood insane true vitality male enhancement gummies reviews shocking safe effective growth activator truefarm cbd gummies reviews 2023 pain relief side effects best results works buy trueman cbd gummies beware trueman cbd gummies it works trueman cbdmale enhancement gummies truman cbd gummie usa truman cbd gummies review ingredients price and side effects beware truman cbd amazon truman cbd gummies reviews untold truth about truman cbd gummies exposing all truman cbd gummies this will happen if you try truman cbd gummies don t use truman cbd yet watch truman cbd gummies truman cbd gummies review does it really work find out now truman cbd male enhancement gummie usa truman cbd male enhancement gummies review scam or does it work updated truman cbd male enhancement gummies review truman cbd male enhancement gummies reviews in usa truman cbd male enhancement gummies reviews united states truman cdb gummies reviews my honest review truman cbd gummies reviews truman cbd gummies truman male enhancement cbd gummies for sexual performance shocking facts safe to use truman male enhancement cbd gummies reviews benefits united states truman male enhancement gummies truman male enhancement gummies reviews turbo xxl gummies reviews advanced formula scam alert does it really improve your sexual life ultra cbd gummies for ed reviews scam or trusted is uly cbd gummies really works or safe ultra cbd gummies for ed shocking reviews cost revealed must check scam before buyingis it worth unabis passion cbd gummies for male enhancement reviews benefits price usa unabis passion cbd gummies review updates passion male enhancement cbd gummies reviews unabis testosterone booster gummies unabis passion cbd gummies male unabis passion cbd gummies uno cbd gummie reviews cost 2023 is ingredients scam best show all uno cbd gummie usa uno cbd gummies facebook reviews uno cbd gummies taste good uno cbd gummies review scam or legit 100 safe shocking side effects exposed best cbd gummies uno cbd gummies reviews uno cbd gummies shark tank reviews for relif in whole body pain uno cbd gummies uno cbd gummies reviews and benefits uno cbd gummies amazon best price and scam vigor life cbd gummies natural male enhancement formula 30 caps global shipment benefits vigor lite rx cbd gummies boost sex power vigor lite rx cbd gummies reviews shark tank scam explained vigor prime x cbd gummies reviews price pros cons vigorliterx cbd gummies top review benefits increases sexual performance desire vigorplex male enhancement gummies review pills is male performance matrix ingredients effective vigrx delay spray review 2023 did it actually help me last longer in bed vigrx delay spray review does it help you last longer in bed vigrx delay spray review my results using the top rated delay spray vigrx delay spray review vigrx delay spray ingredients last longer in bed vigrx delay wipes review vigrx delay wipes benefits where to buy vigrx delay wipes vigrx fertility factor 5 ultimate pleasure booster vigrx incontinix the ultimate solution vigrx max volume male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx max volume us uk ca au de reviews official website vigrx max volume vigrx max volume shocking results vigrx nitric oxide support review vigrx nitric oxide support supplement vigrx oil male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx oil us uk ca au de reviews official website vigrx oil vigrx oil official website male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx oil official website us uk ca au de reviews official website vigrx oil official website vigrx oil review shocking results unveiled vigrx plus capsules for timing and stamina vigrx plus health household amazon 2023 vigrx plus health household buy on amazon vigrx plus natural supplement reviews male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx plus natural supplement reviews us uk ca au de reviews official website vigrx plus natural supple vigrx plus results after 1 month male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx plus results after 1 month us uk ca au de reviews official website vigrx plus results after 1 month vigrx plus results before after pictures clinical studies user reviews vigrx plus review 2023 does vigrx plus really work see urgently vigrx plus review 2023 vigrx plus review life vigrx 2023 vigrx plus review vigrx plus works do not order vigrx plus before watching vigrx plus review vigrx plus reviews is this testosterone booster worth your money vigrx plus walgreens male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx plus walgreens us uk ca au de reviews official website vigrx plus walgreens vigrx plus warning what you need to know about discover here vigrx side effects reviews male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx side effects reviews us uk ca au de reviews official website vigrx side effects reviews vigrx stock male enhancement pills side effects ingredients complaints vigrx stock us uk ca au de reviews official website vigrx stock vitacore cbd gummies benefits warning pelican cbd gummies review pelican cbd male enhancement gummies watch the real sexgod gummies review i told every single thing about sexgod gummies male enhanceme what is the best cbd product for ed why can i only get a semi hard on willie nelson cbd gummies scam website explained x factor cbd gummies benefits 2023 x factor cbd gummies best price results that helps you improve your sexual life x factor cbd gummies canad reviews shocking safe effective growth x factor cbd gummies canada review pills is male performance matrix ingredients effective x factor cbd gummies reviews and active ingredients scam warning x factor cbd gummies reviews increase sexual performance yuppie cbd gummies dose this yuppie cbd gummies work yuppie cbd gummies review get relief for pain stress anxiety 100 legit