Now Reading
Barbati vs femei. Sunt diferentele reale?

Barbati vs femei. Sunt diferentele reale?

Revista Psychologies

Hormonii si creierul

Sunt multe teorii cu privire la diferentele cerebrale dintre barbati si femei. Luann Brizendine, o neurologa si profesoara de medicina la Harvard, spune ca materia cenusie feminina este fundamental diferita de cea masculina, pentru ca este supusa unor fluctuatii hormonale care o fac atat de speciala.

Bine, ideile ei nu sunt nici noi, nici geniale. Faptul ca o femeie are comportamentul reglat de estrogeni in sarcina si maternitate (deci, e materna si inclinata catre a oferi ingrijire si, astfel, va alege in mod fatal profesii precum invatatoare, profesoara, asistenta medicala si nu va vrea, in ruptul capului, sa fie general) si ca un barbat gandeste influentat de testosteron (deci, va cauta orbeste aventuri sexuale sau se va lua la harta cu oricine – testosteronul fiind hormonul agresivitatii), nu e prea adevarat.

Vedem atate cazuri care incalca regula cu succes. Ceva, ceva e adevarat acolo, dar numai la nivel general. Ideea e ca felul cum traim si suntem educati din primele zile de copilarie si pana la batranete influenteaza cantitatea de hormoni din sange si comportamentul nostru prin aceasta. Traiasca buna educatie!

Sexele si dragostea

Cum se comporta barbatii si femeile cand vine vorba de amor? Suntem oare ireductibil diferiti pe acest teren si condamnati la divort sau la o calduta intelegere, de ochii lumii? Nici vorba!

Exista, e adevarat, diferente notabile in neurobiologia sexelor la capitolul iubire, poate ca este domeniul in care diferentele sexuale sunt menite sa se exprime, ca sa apara atractia si specia sa se perpetueze…

Barbatii sunt mai gelosi cand aud de infidelitatea sexuala, femeile – de cea emotionala.
Cu alte cuvinte, daca sotul pacatos se indragosteste de o alta femeie, zeita Hera care dormiteaza in fiecare femeie, se va trezi la viata.

Serge Cicotti, in cartea 150 de experimente pentru cunoasterea sexului opus (Polirom, 2009) spune ca „sexele au o neurobiologie diferita in ceea ce priveste iubirea romantica: atunci cand femeile indragostite privesc poza iubitului, se activeaza zona recompensei si atentiei, in timp ce la barbati se activeaza cea sexuala.“

Stiam toate acestea, nu? Inca ceva: „Orientarea sexuala a femeilor este ceva mai bisexuala, motivata de factori intrinseci, de dorinta de a incepe si mentine o relatie, decat extrinseci, de excitatia sexuala, de exemplu…“.

Depresia la feminin

Aici e aici: se pare ca femeile codifica mai bine amintirile cu continut dureros, cele emotionale, in general (asta explica de ce ele tin bine minte data primei intalniri, in vreme ce el o confunda cu victoria Rapidului).

Lise Eliot, profesor si neurolog la Chicago, analizeaza si ea, in cartea Creier roz, creier bleu, (Ed. Trei, 2011) aceasta particularitate femeiasca, adica inclinatia spre deprimare.

„In lumea larga, femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie si tulburari de anxietate. Cel putin o femeie din zece va trai un episod depresiv major la un moment dat din viata, ceea ce se adauga la sute de milioane de femei care sufera de aceasta boala.

Suspectul principal este serotonina neurotransmitatorului, tinta popularei clase de medicamente antidepresive cunoscute sub denumirea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau ISRS (ale caror nume de marca – Prozac, Paxil sau Zoloft – au ajuns cuvinte obisnuite intr-o casa).

Serotonina pare ca se metabolizeaza diferit la femei si barbati, contribuind, poate, la o mai mare vulnerabilitate a femeii in fata acestor tulburari de dispozitie. (…) Si hormonii constituie un suspect important, dar, inca o data, probele sunt surprinzator de putine.

Principalul motiv pentru a-i lua in considerare este ca diferenta dintre sexe in ceea ce priveste depresia apare in jurul varstei de 13 ani, cand majoritatea fetelor sunt in plina pubertate.

Intr-un amplu studiu, s-a descoperit ca depresia predomina la adolescentele care au un nivel mai ridicat de estrogen in sange. Cu toate acestea, acelasi studiu a descoperit ca nivelul de testosteron al fetelor (care creste, de asemenea, la pubertate) coreleaza chiar mai mult cu depresia feminina decat estrogenul.

E greu de conciliat aceste lucruri, din moment ce testosteronul pare sa ii protejeze pe barbati de anxietate si schimbari de dispozitie.“

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top