Mai, luna în care sănătatea (mintală și nu numai) își cere drepturile

Luna mai nu e doar despre bujori, picnicuri și „ce bine e să nu mai port geacă”. Este, surprinzător sau nu, o lună întreagă dedicată conștientizării — cuvânt greu, dar nobil — a unor cauze care merită mult mai mult decât un like rapid și un emoji empatic. Hai să luăm fiecare problemă la rând, cu seriozitatea unui psiholog și umorul unui om care a trecut prin viață fără să-și piardă sufletul.
Luna Conștientizării Sănătății Mintale
Sănătatea Mintală – O criză de nervi cu sens
Irina, 42 de ani, PR de succes, mamă a doi copii și colecționară de plante verzi moarte. Într-o dimineață de mai, în loc să își bea cafeaua, a început să plângă în fața toasterului. De ce? Pentru că pâinea nu a fost „suficient de prăjită”. A fost ziua în care burnout-ul a dat pe dinafară.
Sănătatea mintală nu e despre „hai, fii pozitiv!”. E despre ce se întâmplă când mintea îți spune că epuizarea e normală și zâmbetul forțat e productiv. Problema? Stigma. Soluția? Vorbim. Cerem ajutor. Normalizăm terapia. Ne luăm zile libere pentru cap, nu doar pentru stomac.
Citește Cum să îți protejezi sănătatea mintală
Luna Conștientizării Tulburării de Personalitate Borderline
Borderline – Emoții fără margini și dragoste în flăcări
Alex, 28, părea să iubească cu inima unui roman de Tolstoi și să urască cu viteza unei notificări văzute și neignorate. A trăit toată viața în extreme, într-o piesă de teatru în care cortina cădea prea devreme. Borderline nu înseamnă „capricios” sau „manipulator” – ci o luptă viscerală cu teama de abandon, cu o identitate care se topește ca ceara și cu o lume emoțională care urlă, nu doar șoptește.
Problema? Confuzia dintre trăsături de personalitate și suferință reală. Soluția? Dialectical Behavior Therapy, răbdare infinită și cineva care să nu plece când furtuna începe.
Citește Manifestarea tulburării borderline la bărbați
Luna Conștientizării Somnului de Calitate
Somnul de Calitate – Revoluția tăcută sub plapumă
Vlad, 35 de ani, director de creație și profesionist al insomniei funcționale. De cinci ani, doarme câte patru ore pe noapte și compensează cu ironie, espresso și multitasking. Într-o zi, a uitat numele colegului cu care lucrează de trei ani. A fost momentul zero.
Somnul nu e pentru slabi. Somnul e pentru cei care vor un creier funcțional, o inimă decentă și un sistem imunitar care nu cedează la primul virus de birou. Problema? Trăim într-o cultură care glorifică oboseala ca pe o medalie de onoare. Soluția? Reeducare. Întuneric real. Telefoane departe. Rutine. Ritualuri. Și, mai ales, permisiunea de a dormi fără vinovăție.
Citește Depășește anxietatea legată de somn prin reformularea gândurilor
Luna Conștientizării Sănătății Familiei
Sănătatea Familiei – Terapia dintre farfuriile de Crăciun
Familia lui Radu părea scoasă dintr-un catalog de mobilă suedeză: zâmbete largi, brunch-uri perfecte, conversații despre vreme. În spate, tăceri toxice și resentimente crescute pe tăcute. Sănătatea familiei nu înseamnă lipsa conflictului. Înseamnă gestionarea lui. Granițe clare. Iertări asumate. Timp real petrecut împreună, nu doar selfie-uri cu hashtag.
Problema? Mitul familiei perfecte care paralizează inițiativa de a schimba ceva. Soluția? Terapie de familie, dialog fără armură și învățarea curajoasă a cuvântului „nu”.
Citește 12 pași pentru starea de bine a familiei, explicați de psihoterapeuta Julia Samuel
Mai este luna conștiinței de sine și a sincerității greu câștigate
Într-un mai aproape frivol decât filosofic, printre bujori, prosecco și promisiuni de începuturi noi, patru campanii își cer locul cu o eleganță discretă dar profundă. Nu vor zgomot, ci înțelegere. Nu aplauze, ci ochi larg deschiși. E vorba despre patru colțuri ale psihicului și ale sufletului care, deși ne afectează pe toți, rareori sunt tratate cu solemnitatea jucăușă pe care o merită.
Mai este luna în care ne dăm voie să simțim. Nu totul trebuie rezolvat, dar multe trebuie recunoscute. Într-o lume a filtrelor și a zâmbetelor coregrafiate, aceste patru campanii ne aduc aminte că umanitatea autentică e, de fapt, cel mai frumos act de curaj.