Now Reading
Depășește anxietatea legată de somn prin reformularea gândurilor

Depășește anxietatea legată de somn prin reformularea gândurilor

Revista Psychologies
Depășește anxietatea legată de somn prin reformularea gândurilor

Somnul… este un proces atât de simplu și natural încât pare că ar trebui să fie ușor de atins. Cu toate acestea, mulți dintre noi ne luptăm cu anxietatea legată de somn. Fie că este vorba de incapacitatea de a adormi sau de treziri frecvente, obiceiurile noastre de somn pot avea un impact real asupra stării noastre de bine mentală și pot declanșa gânduri negative, greu de ignorat.
Aceste gânduri negative au un impact chiar mai mare asupra sănătății noastre decât problemele de somn în sine și ghiciți de ce? Ele pot provoca și mai multe probleme atunci când vine vorba de a obține un somn adânc și odihnitor.
Stephanie Romiszewski, somnolog și director al Programului Sleepyhead, a sintetizat cele mai comune gânduri negative legate de somn și am adunat alternative pentru a schimba puțin perspectiva și pentru a obține lucruri minunate pentru sănătatea și somnul tău.

Gândire negativă: „Nu voi putea adormi până în orele dimineții”

Reformulare: „Voi rămâne trează și mă voi bucura de seara mea până când simt că sunt destul de somnoroasă pentru a adormi”
„Realitatea este că nu întotdeauna vei putea adormi la ora la care te aștepți”, spune Stephanie. Nu trebuie să te îngrijorezi, uneori pur și simplu că nu ai o dorință puternică de a dormi la ora obișnuită.

Cea mai bună modalitate de a rezolva fizic problema somnului este de a construi o dorință constantă și puternică de a dormi, ceea ce se face petrecând mai mult timp trează în timpul zilei și evitând somnul de după-amiază și trezitul târziu. Dacă nu vrei să adormi, nu are sens să mergi la culcare prea devreme și să stai cu anxietate într-o cameră întunecată. Cu cât petreci mai mult timp trează, cu atât vei avea mai multe
șanse să adormi atunci când mergi la culcare.

Gândire negativă: „Sigur mă voi trezi în mijlocul nopții și nu voi putea să adorm din nou”

Reformulare: „Dacă mă trezesc în mijlocul nopții și nu pot adormi din nou, voi profita și voi aprecia timpul petrecut singură”
Atunci când te trezești în mijlocul nopții – poate pentru a bea un pahar de apă sau pentru a merge la toaletă – dacă deja anticipezi că nu vei putea să adormi din nou, ritmul inimii tale va crește și temperatura corpului va crește, și nu mai ai fiziologia potrivită pentru somn. Spuneți: „Dacă mă trezesc în mijlocul nopții și nu pot adormi din nou, voi profita și voi aprecia timpul petrecut singură”, poate fi vorba de lectură a unei cărți sau de recuperarea serialelor TV începute.

Gândire negativă: „Dacă nu dorm opt ore, nu voi putea să fac față mâine”

Reformulare: „Voi oferi corpului meu opt ore de confort și odihnă; dacă dorește să folosească această perioadă pentru a dormi, o va face”

Adevărul este că nu putem forța corpul să doarmă. Gândul că “trebuie” să dormi cauzează stres și anxietate. Cantitatea și calitatea somnului tău depinde de atât de multe variabile pe parcursul zilei, cum ar fi ce mănânci și bei și cât de activă ești. Atâta timp cât îți oferi oportunitatea de a adormi astfel încât să ai numărul de ore de somn dorite, corpul tău va lua ce are nevoie din acea perioadă. Perioadele de somn insuficient sunt normale; trebuie doar ca raportul între nopțile bune și cele rele să fie în favoarea ta. 

Gândire negativă: „Trebuie să adorm, am o zi atât de aglomerată mâine”

Reformulare: „Voi face yoga dimineața, voi lua un mic dejun delicios și voi aborda ziua așa cum aș face oricare altă zi, indiferent cât de mult dorm”

Corpul nostru alege câte ore să doarmă și dacă uneori alege să doarmă mai puțin este ceva diferit față de privarea de somn, care este un proces conștient al nostru și un obicei nefolositor pentru sănătate. E adevărat că într-o zi aglomerată te simți mult mai bine dacă te-ai odihnit suficient în noaptea de dinainte. Însă, mai puține ore de somn decât programasei nu înseamnă neapărat o zi mai puțin productivă și cu atât mai mult nu înseamnă o zi ruinată. Alge cu grijă cuvintele pe care le folosești și poate chiar acestea îți vor oferi energia de care ai nevoie pentru a face toate lucrurile pe care le ai de făcut într-o zi aglomerată. Uneori perspectiva din care privim problema somnului cauzează mai multe probleme decât lipsa de somn. Chiar și după o noapte proastă de somn, poți să alegi să faci yoga, să mănânci un mic dejun sănătos, să te îmbraci bine și să mergi pe stradă cu spatele drept și capul sus.

Gândire negativă: „Mă voi îmbolnăvi pentru că nu dorm suficient”

Reformulare: „Anxietatea mea legată de somn îmi poate cauza probleme de sănătate; mai bine mă relaxez”

Realitatea este că somnul deficitar nu îți pune în pericol sănătatea pe termen scurt. Adesea, temerile și fricile noastre ne provoacă cel mai mult rău, nu actul fizic de a nu dormi.

Gândire negativă: „E clar că este ceva în neregulă cu mine, trebuie să fiu singura persoană care nu poate dormi”

Reformulare: „Sunt perfect normală, trebuie doar să găsesc soluția potrivită pentru situația mea de somn”

Ca oameni, suntem creaturi foarte proactive și începem să vedem cum putem depăși o problemă. Logica ne spune să petrecem mai mult timp în pat, fie că e vorba de a sta în pat mai târziu sau de a ne odihni în timpul zilei pentru a recupera somnul pierdut. De multe ori apelăm la sfaturi de la prieteni sau din diverse surse sau chiar la medicamente, chiar înainte de a lua legătura cu un specialist. Știm deja că nu pastilele sunt prima soluție și avem nevoie de o evaluare corectă a motivelor din care nu putem adormi.

Diferite lucruri funcționează pentru diferite persoane, dar una dintre modalitățile de a ajuta la abordarea problemelor de somn, inclusiv insomnia, este să urmați terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie, care este foarte diferită de protocolul pentru anxietate și ar trebui întotdeauna practicată sub supravegherea de un profesionist în domeniul somnului.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top